Η φωτορύπανση θαμπώνει το 80% του πλανήτη

Έχετε ακούσει για τη φωτορύπανση; Μπορείτε και μόνοι σας να διαπιστώσετε την ύπαρξη της, εάν μία ωραία καλοκαιρινή νύχτα, κοιτάξετε από το παράθυρο σας και αντιληφθείτε πως τα αστέρια του γαλαξία μας δεν τα βλέπετε πια.

Τα αστέρια βέβαια παραμένουν στη θέση τους, αλλά η φωτορύπανση του πλανήτη μας τα έχει «εξαφανίσει» από το ανθρώπινο μάτι.

Το γαλακτερό πέπλο της φωτορύπανσης καλύπτει πλέον το 80% του πλανήτη, και το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού αδυνατεί να διακρίνει στον ουρανό τον γαλαξία που μας φιλοξενεί, διαπιστώνει διεθνής μελέτη στo Science Advances.

Το ξεθώριασμα των άστρων δεν είναι δυστυχώς η μόνη επίπτωση της διαρροής φωτός: μπορεί να αναγκάσει τα πουλιά να μεταναστεύσουν νωρίτερα, να στείλει τις νεογέννητες θαλάσσιες χελώνες προς την κατεύθυνση των beach-bar αντί προς τη θάλασσα, να επηρεάσει τις νυχτοπεταλούδες και άλλους νυκτόβιους επικονιαστές, ακόμα και να απορρυθμίσει το ανθρώπινο βιολογικό ρολόι.

Την τελευταία δεκαετία, η φωτορύπανση αυξάνεται κατά 6% το χρόνο στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη, σύμφωνα με τον προηγούμενο παγκόσμιο άτλαντα που είχε δημοσιεύσει η ίδια ερευνητική ομάδα πριν από 15 χρόνια.

Ως περιοχές που επηρεάζονται από το πρόβλημα ορίζονται αυτές στις οποίες ο νυχτερινός ουρανός είναι περίπου 10% φωτεινότερος από το κανονικό, δηλαδή πάνω από 14 microcandelas ανά τετραγωνικό μέτρο εδάφους.

Στο πλαίσιο αυτό, αφύσικα φωτεινοί ουρανοί καλύπτουν το 80% του πλανήτη και το 83% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 99% για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, αποκαλύπτει ο χάρτης. Ως αποτέλεσμα, έξι στους δέκα Ευρωπαίους και ένας στους τρεις ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο δεν βλέπουν πια τον «Μίλκι Ουέι», τον γαλαξία μας.

Η φωτορύπανση είναι απίθανο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και άμεσα, λένε οι ερευνητές.

Μάλιστα, στην περίπτωση του φωτισμού στους δρόμους, το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί, καθώς το κιτρινωπό φως από τις λάμπες νατρίου αντικαθίσταται σταδιακά από λάμπες LED υψηλής απόδοσης, οι οποίοι μειώνουν την κατανάλωση αλλά εκπέμπουν περισσότερο μπλε φως και αυξάνουν τη φωτορύπανση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση