Αυθαίρετα: Από μέσα Ιουλίου σε διαβούλευση, τον Σεπτέμβριο στη Βουλή

του Νίκου Αβουκάτου

Ηλεκτρονικά μέσα όπως drοnes αλλά και οι δορυφορικές απεικονίσεις θα επιστρατεύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το εντοπισμό των αυθαιρέτων. «Η πιλοτική εφαρμογή των εργαλείων αυτών θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά», επισήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιρώνης, «ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα αναμένεται να ψηφιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και η διαβούλευση του θα ξεκινήσει στις 15 Ιουλίου», ενώ υπογράμμισε ότι «θα είναι ένας νόμος πιο δίκαιος και όχι οριζόντιας τιμωρίας αλλά θεραπείας». «Αυτός που έχει αυθαιρετήσει θα πληρώνει αυτό που πρέπει για τη θεραπεία του προβλήματος που προξένησε στο περιβάλλον», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Με τον νέο νόμο θα υπάρχει διαρκής έλεγχος και με μια φθηνή δήλωση καταγραφής με κοινωνικά κριτήρια και όχι με τέλος τακτοποίησης. Μετά το Ιούνιο του 2011 τα αυθαίρετα δεν θα έχουν καμία ελπίδα».

Νωρίτερα, στη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης με τον κ. Μπουτάρη συζητήθηκε πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες λειτουργίας αποτεφρωτηρίου.

«Προσωπικά πιστεύω ότι με ένα Προεδρικό Διάταγμα θα είναι πιο γρήγορη η διαδικασία, είμαστε σε επικοινωνία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα ενδεχομένως έως το τέλος του έτους να γίνει η ολοκλήρωση της τροποποίησης», ανέφερε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ.

Σε ό,τι αφορά τα εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης απόβλητων, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι «υπάρχει μια προβληματική παραοικονομία και κακή απόδοση των συστημάτων με αποτέλεσμα να χάνονται μεγάλα χρηματικά ποσά. Πολλά από συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που εποπτεύουν την ανακύκλωση λειτουργούν εξαιρετικά αλλά κάποια άλλα ρεύματα δεν δουλεύουν, όπως των αστικών αποβλήτων δεν έχουν επιτύχει τους στόχους ενώ σε κάποια αλλά έχουμε έντονη παραβατικότητα».

«Οι εταιρείες που κάνουν σωστά την ανακύκλωση έχουν αθέμιτο ανταγωνισμό από αυτές δεν λειτουργούν νόμιμα και το περιβάλλον απειλείται», κατέληξε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση