Γεμίζουν με ζαρζαβατικά τα καλάθια στον λαχανόκηπο Ωραιοκάστρου (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Τα φρέσκα λαχανικά για το σπίτι τους ξεκίνησαν να προμηθεύονται οι κάτοχοι των τεμαχίων του Δημοτικού Λαχανόκηπου στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης. Η ικανοποίησή τους είναι μεγάλη, καθώς απολαμβάνουν τους καρπούς των δικών τους προσπαθειών.

Μετά τη σπορά ήρθε η ώρα της παραγωγής και για τους περισσότερους η εμπειρία αυτή είναι μοναδική. Πιπεριές, φασολάκια, μελιτζάνες, αγγουράκια, κρεμμυδάκια και πεπόνια είναι μερικά από τα ζαρζαβατικά που γεμίζουν το καλάθι τους.

Πρωί και απόγευμα ο δημοτικός λαχανόκηπος γεμίζει από κόσμο. Οι ασχολίες είναι συγκεκριμένες, όπως η φροντίδα των φυτών και βέβαια η κοπή των φρέσκων λαχανικών τους.

1

Μάλιστα, και νεαρά παιδιά πήραν ένα τεμάχιο, όπου άρχισαν να βιώνουν νέες εμπειρίες με τη δημιουργία του δικού τους μικρού λαχανόκηπου. Δουλεύουν τη γη με μεράκι, φυτεύουν και ρίχνουν τις πρώτες σταγόνες νερού για να δουν σύντομα τα φυτά να βγάζουν καρπούς.

«Όλοι μαζεύουν τα ζαρζαβατικά τους, με έχει εκπλήξει το μεράκι, η θέληση τους να μάθουν περισσότερα για τις τεχνικές στις καλλιέργειες τους. Ιδιαίτερή χαρά μου έδωσε το γεγονός ότι τρεις νέοι ήρθαν και μου ζήτησαν ένα τεμάχιο και έτσι έχουν την πρώτη τους επαφή με τη γη, αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ίδιους», επισήμανε ο  πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ωραιοκάστρου Ηλίας Ζιακούλης.

2

Συναντήσαμε τον Σαράντη Τύπου μαζί με τον γιο του στον λαχανόκηπο και, όπως μας είπε, «είναι μια ευχάριστη εμπειρία και πρωτόγνωρη, κόβω τα κολοκυθάκια, τα αγγουράκια που φύτεψα πριν λίγο καιρό».

«Πάντα ήθελα να έχω το δικό μου κήπο και βρήκα την κατάλληλη ευκαιρία. Γνωρίζω τη γη και νιώθω πολύ ωραία όταν κόβω τη ντομάτα μου, τα κολοκυθάκια μου», τόνισε από την πλευρά του ο Αριστείδης Λυγερός.

Ο Σταμάτης Γώτης σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που καλλιεργώ, πάντα το σκεφτόμουν και ήρθε αυτή η ευκαιρία που έψαχνα. Ακόμη, η απασχόληση μου αυτή με ξεκουράζει πολύ».

Ο Παναγιώτης Αλεξάκης μαζί με τον πατέρα του φροντίζουν με μεράκι το δικό τους κομμάτι. Έχουν ήδη κόψει  από τα πρώτα τους λαχανικά και όλη η οικογένεια είναι χαρούμενη με την απόφασή της.

4

Κάποιος δίπλα στις ντομάτες και τις πιπεριές επέλεξε να φυτέψει αρωματικά φυτά όπως θυμάρι, βασιλικό και δυόσμο, γεγονός που προδίδει κάτι το ξεχωριστό σε αυτόν το λαχανόκηπο.

Τόπος συνάντησης και νέων γνωριμιών, ο λαχανόκηπος, από την πρώτη στιγμή, φάνηκε ότι στάθηκε η αφορμή να έρθει ο ένας πιο κοντά στον άλλο. Συζητούν, μοιράζονται απόψεις και περνούν ευχάριστα κάποιες ώρες χαλάρωσης.

5 6 7

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση