Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αθήνα, με τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και πάνω απο 200 σύνεδρους, το 6ο Διεθνές Συνέδριο για τους Φυσικούς Πόρους, με θέμα «Οι Φυσικοί Πόροι της Ελλάδας: Kύριος Μοχλός Οικονομικής Ανάπτυξης», με χορηγό επικοινωνίας τη Greenagenda.gr. Στο συνέδριο συζητήθηκαν όλα τα καίρια ζητήματα του εξορυκτικού τομέα, ενώ οι παρουσιάσεις επικεντρώθηκαν στη σημαντική συμβολή των Φυσικών Πόρων στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, τόνισε στην ομιλία του οτι οι ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πηγή πλούτου, μοχλό και εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Βεροιόπουλος συνέχισε λέγοντας πως ο ορυκτός πλούτος μπορεί να αποτελέσει επενδυτικό πλαίσιο ευκαιριών ανάπτυξης ανταγωνιστικότητας προσφέροντας πολλαπλά πλεονεκτήματα στην ελληνική οικονομία. Στόχος, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας, είναι η πλήρη καταγραφή εθνικού αποθεματικού πρώτων υλών με χρήση ψηφιακών συστημάτων και πληροφοριακών.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Εταιρειών κ. Αθανάσιος Κεφάλας, ανέφερε στην ομιλία του ότι οι ορυκτοί πόροι μπορούν να ανακηρυχθούν ως «Εθνικός πρωταθλητής» προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Συνεχίζοντας τόνισε πως “η Ελλάδα είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο. Αποτελεί μύθο πως είμαστε ψωροκώσταινα. Αν αξιοποιήσουμε σωστά τους ορυκτούς πόρους μπορούμε να τους μετατρέψουμε σε ορυκτό πλούτο. Χρειάζεται προώθηση καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης με βάρος στην ασφάλεια, ποιότητα , περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία.” Ο Πρόεδρος του ΣΜΕ αναφέρθηκε και σε μία «ζουμερή εθνική πολιτική» η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα και απαρχαιωμένο νομοθετικό νόμο γύρω από τα λατομεία αλλά και την αβεβαιότητα στη διάρκεια των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων.
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Καθητηγής κ. Γιάννης Μανιάτης ανέφερε στην ομιλία του οτι ο τομέας εθνικών πρώτων υλών μπορεί να κάνει τη χώρα μας πρωταγωνιστή στα γεωπολιτικά δρώμενα παγκοσμίως. Στο νέο παραγωγικό μοντέλο, οι ορυκτοί πόροι μπορούν να αποτελέσουν «μπροστάρη» σε μία χώρα που ξανασηκώνεται όρθια. Ο κ. Μανιάτης πρότεινε μία δίκαιη βιώσιμη και κυκλική ανάπτυξη με χρήση νέων τεχνολογιών με σεβασμό στο περιβάλλον που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, σωστή αξιοποίηση ορυκτού πλούτου, διαφάνεια στις διαδικασίες, μείωση γραφειοκρατίας και ευέλικτη διοίκηση.
Ο Επικεφαλής Enterprise & Industry της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής κ. Gwenole Cozigou, τόνισε στην ομιλία του οτι χωρίς ορυκτό πλούτο δεν μπορούμε να αναπτυχθούμε σε όλους τομείς της οικονομίας παγκοσμίως. Ανέφερε πως νέες τεχνολογίες και δυναμικοί «παίκτες» όπως το Βιετνάμ και η Κίνα μπαίνουν στο πεδίο ορυκτών πρώτων υλών. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, η νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει ως κεντρικούς πυλώνες την ίση πρόσβαση στους ορυκτούς πόρους για όλες τις εταιρείες, βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη και σωστή χρήση των ορυκτών πόρων. Στη συνέχεια υπογράμμισε την συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την προώθηση καινοτομίας στον τομέα των πρώτων υλών με έμφαση στην ανακύκλωση. Τόνισε πως ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το πρόγραμμα “Horizon 2020” ως το 2020 θα δώσει έμφαση στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, ενώ έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας οτι η αξιοποίηση των πρώτων υλών είναι προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος του Euromines κ. Mark Rachovides, τόνισε πως χρειάζεται ένα δίκαιο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο με υψηλά στάνταρτ. Έδωσε έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη διακρατική ευρωπαϊκή συνεργασία καθώς στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα πρώτων υλών. Μόνο έτσι θα έχει μέλλον ο τομέας των ορυκτών πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο κ. Rachovides.
Ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιώργος Κρεμλής έδωσε έμφαση στην κυκλική οικονομία, πράσινη ανάπτυξη ορθή αξιοποίηση πόρων του πλανήτη και στην αξιοποίηση αποβλήτων των ορυκτών πρώτων υλών με έμφαση στο περιβάλλον. Τόνισε πως πρέπει να γίνει ένα στρατηγικό σχέδιο για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας με ορθολογικό τρόπο ώστε να αξιοποιηθεί και ο ευρωπαϊκός πλούτος, για να μην εισάγονται οι πρώτες ύλες από τρίτες μη ευρωπαϊκές χώρες με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός, κ. Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, τόνισε στην ομιλία του οτι η επένδυση στη Χαλκιδική θα απασχολεί χιλιάδες θέσεις εργασίας με πολλαπλά οφέλη στην τοπική κοινωνία αλλά και θα ενισχύσει σημαντικά την εθνική οικονομία. Έδωσε έμφαση στην ασφάλεια αλλά και στην υγιεινή στην εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα.
Ο Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Νικόλαος Μήλης, μίλησε για τη ανάγκη της βέλτιστης αξιοποίηση φυσικών πόρων για να ξεπεράσει η Ελλάδα την οικονομική κρίση και να βαδίσει με ένα δυναμικό άλμα ανάπτυξης. Οι ελληνικές ορυκτές πρώτες ύλες και η εξορυκτική δραστηριότητα αποτελούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ,μοχλό επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και μονόδρομο για να επανέλθει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά, επισήμανε ο κ. Μήλης.
Ο κ. Βασίλης Νικολετόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην Natural Resources GP, έδωσε έμφαση στην ανάγκη εξωστρέφειας για να ξεπεράσει η Ελλάδα το δυσοίωνο οικονομικό κλίμα και τις πολιτικές ανωμαλίες. Ανέφερε πως ‘βρέχει’ πλεονεκτήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς κρατάμε ομπρέλα . Χρειάζεται αναστροφή πολιτικής και κίνητρα για επενδύσεις διότι σήμερα δεν επενδύει κανείς στην Ελλάδα στον εξορυκτικό κλάδο, τονισε.
Ο κ. Γιάννης Πασπαλιάρης, Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μίλησε για τον εξορυκτικό κλάδο και κυρίως για τον κλάδο του μαρμάρου και του αλουμινίου, που αποτελούν τη ναυαρχίδα εξορυκτικής δραστηριότητας, o οποίος θα πρέπει να εστιάσει στις εξαγωγές. “Επενδύσεις όπως στις Σκουριές και στο Πέραμα αν αξιοποιηθούν θα μαζέψουν άλλα 500 εκατομμύρια”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Νίκος Σκαρπέλης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών επισήμανε την έλλειψη δράσεων για την εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο για να καταρτιστούν φοιτητές ως ικανότατα στελέχη για να υπηρετήσουν τον κλάδο εξορυκτικής βιομηχανίας. Τόνισε πως υπάρχει πλήρες σκοτάδι στην εκπαίδευση μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών στο πεδίο ορυκτών πρώτων υλών.
Ο κ Γιώργος Γκαϊντάντζης, Επίκουρος Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είπε οτι οι μεταλλευτικές επιχειρήσεις εστιάζουν σε κλασικά θέματα όπως τη διαχείριση νερών αλλά όχι σε θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία όπως την βιοποικιλότητα. Τόνισε πως η μεταλλευτική βιομηχανία έχει ανάγκη να αποδείξει πως είναι βιώσιμη και θα πρέπει να εστιάσει επίσης και στην περιβαλλοντολογική βιωσιμότητα. Συμπλήρωσε πως η μεταλλευτική βιομηχανία πρέπει να δώσει έμφαση στα κοινωνικά οφέλη και να συνυπάρξει με την κοινωνία.
Ο κ. Μάριος Λεονάρδος, Διευθυντής Ορυχείων της ΔΕΗ, μίλησε για τα κοιτάσματα της ΔΕΗ και είπε πως εξαντλούνται. Όπως ανέφερε, υπάρχει συνεχής μείωση της συμβολής του λιγνίτη στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας, ενώ ο λιγνίτης έχει μείνει απροστάτευτος στην αγορά, λόγω και φτηνών εισαγωγών από Βουλγαρία, όπου είναι χαμηλότερο το κόστος παραγωγής. “Πηγαίνουμε σε μία κατηφόρα προβληματική για τον λιγνίτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί φτηνή ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα. Θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή της Πτολεμαΐδας αν εκεί κλείσει η ΔΕΗ τα ορυχεία της, πρόβλημα που οι αρμόδιοι φορείς ακόμα δεν το έχουν καταλάβει”, τόνισε στην ομιλία του.
Ο κ. Michael Green, Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης στην εταιρεία Imerys αναφέρθηκε στο έργο της εταιρείας και είπε μεταξύ άλλων οτι, «τροποποιούμε και επενδύουμε σε διάφορα ορυκτά από γεωλογία μέχρι μεταλλευτική δραστηριότητα με στόχο να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών και να ενισχύεται ο τομέας της ανακύκλωσης.” Τόνισε πως με τις τεχνολογίες της Imerys, τα διάφορα προϊόντα και τις εφαρμογές που αναπτύσει, η εταιρεία δίνει προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα των πολιτών με σεβασμό στο περιβάλλον.
Ο Πρέσβης της Φινλανδίας στην Ελλάδας κ. H.E Pauli Makela, είπε οτι στη Φιλανδία η αειφόρος ανάπτυξη και αξιοποίηση εξορυκτικού κλάδου βρίσκεται στην καρδιά της εθνικής στρατηγικής. Στόχος η Φιλανδία να είναι ο ηγέτης στην αειφόρο εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών. Συμπλήρωσε οτι για να επιτευχθεί η κοινωνική αποδοχή σε εξορυκτικές δραστηριότητες οι εταιρείες στην Φινλανδία πρέπει να αποδεικνύουν πως έχουν λάβει υπόψη την υγιεινή, ασφάλεια και προστασία περιβάλλοντος, ενώ οι διαδικασίες αδειοδότησης είναι διαφανείς.
Η κα Pamela Lesser, Ερευνήτρια στο Αρκτικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Λαπωνίας είπε οτι στη Λαπωνία δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στη κοινωνική άδεια, όπου τα κριτήρια είναι αυστηρά και είναι πολύ δύσκολο να πάρει κανείς την κοινωνική άδεια και την ανανέωση της αποδοχής από τους τοπικούς πληθυσμούς.
Ο κ. Κυριάκος Ασημακόπουλος, Διευθυντής Πρώτων Υλών στον Όμιλο Εταιρειών ΗΡΑΚΛΗΣ είπε οτι μετά το 2011 η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία μαζί με την εξορυκτική δραστηριότητα έδωσαν μεγάλη έμφαση στην εξωστρέφεια για να επιζήσουν στην δύσκολη οικονομική εποχή. Αν δεν στρεφόταν η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία στο εξωτερικό, σήμερα θα είχε καταντήσει οικογενειακό περίπτερο.
Ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, κ. Keith Morrill είπε οτι ο Καναδάς έχει αναπτυχθεί μέσω εκμετάλλευσης φυσικών πόρων. Είναι από τις ισχυρότερες οικονομίες παγκοσμίως χάρη στην εκμετάλλευση μεταλλείων. Τόνισε πως στα επόμενα 20 χρόνια ο στόχος των καναδικών εταιριών είναι τα μηδενικά απόβλητα από εξορυκτική διαδικασία καθώς ο Καναδάς θέλει να είναι ηγέτης στον τομέα της ασφάλειας στην εργασία.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας, είπε οτι το μεγάλο ζητούμενο είναι αν και πότε και πως θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να κάνει το άλμα ανόδου. Τόνισε οτι θα πρέπει να προσαρμόσουμε μία καθαρή οικονομική πολιτική καθαρά στον τομέα των εξαγωγών.
Ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, κ. Χρήστος Καβαλόπουλος, ανέφερε οτι από την αξιολόγηση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία προκύπτει ότι η συμμόρφωση των ελληνικών εταιριών του εξορυκτικού κλάδου σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας κρίνεται μέτρια συνολικά και ιδιαίτερα προβληματική στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η κα Κατερίνα Αδάμ, Επίκουρη Καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τόνισε στην ομιλια της πως ένας χώρος καλύτερα οργανωμένος, εξοπλισμένος με καλύτερα συστήματα εξασφαλίζει μεγαλύτερα ποσοστά ασφάλειας και υγείας. Όσο μεγαλύτερη παραγωγικότητα έχει μία εταιρεία, τόσο μεγαλύτερους δείκτες ασφάλειας έχει, σύμφωνα με διεθνές ινστιτούτο εργασίας, συμπλήρωσε.
Ο κ. Βασίλης Βασιλειάδης, Γιατρός στο τμήμα Υγείας & Ασφάλειας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός τόνισε πως ζήτημα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι ένα δύσκολο έργο το οποίο θα πρέπει να ισορροπήσει σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο.
Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Βιομηχανιών Εξόρυξης, Μεταλλευμάτων και Βιομηχανικών Ορυκτών Euromines, του Ελληνο-Καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Αυστραλίας, και σε συνεργασία με την εφημερίδα Κεφάλαιο και το capital.gr
Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες Ελληνικός Χρυσός, ΔΕΗ και Imerys.