Η σπάνια φύση των ελληνικών νησιών «δασκαλεύει» εκατοντάδες νέους επιστήμονες

Πεντακόσιοι νέοι επιστήμονες, φοιτητές και μαθητές από 22 χώρες, επισκέπτονται αυτή την περίοδο τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τις ερευνητικές βάσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, για να μελετήσουν τη σπάνια φύση των νησιών μας.

Με στόχο την ανάδειξη του Αιγαίου στο διεθνή χάρτη των σημαντικών πεδίων επιστημονικής εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έπειτα από προεργασία 16 ετών, προσελκύει στα νησιά του Αιγαίου μεγάλο αριθμό επιστημόνων, ακαδημαϊκών, φοιτητών και μαθητών από κάθε γωνία του πλανήτη.

Μόνο κατά τους επόμενους μήνες, θα συμμετάσχουν στην καινοτόμο σειρά μαθημάτων εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής προστασίας που διεξάγεται αυτή την περίοδο, σχεδόν 500 συμμετέχοντες από πανεπιστήμια, κολέγια και σχολεία από 22 χώρες (ΗΠΑ, Ινδία, Χονγκ Κονγκ, Καναδάς, Αυστραλία και από όλη την Ευρώπη). Τα περισσότερα από τα μαθήματα αυτά, είναι υποχρεωτικά, εξεταζόμενα και αποτελούν μέρος του προγράμματος σπουδών για τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίκεντρο αυτών των δράσεων επιστημονικής εκπαίδευσης είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών, καθώς και το νησί της Σάμου όπου βρίσκεται η κύρια ερευνητική βάση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος».

Πέρα από τη μελέτη της σημαντικής νησιωτικής βιοποικιλότητας τόσο της Σάμου όσο και των μικρών νησιών της βορείου Δωδεκανήσου, οι εκπαιδευτικές δράσεις φέτος έχουν ένα πολύ σημαντικό αντικείμενο που προσελκύει τα πανεπιστήμια, κολέγια και σχολεία στο νησί των Λειψών.

Αυτό είναι ένα νέο έργο παγκόσμιας σημασίας που στοχεύει στη δημιουργία ενός μοναδικού στον κόσμο «Φυσικού Θαλάσσιου Καταφυγίου» επίκεντρο του οποίου θα αποτελεί ένα νοσοκομείο θαλάσσιων ζώων και θα απαρτίζεται από χερσαίες αλλά και θαλάσσιες εγκαταστάσεις, όπου τα τραυματισμένα ή άρρωστα ζώα θα έχουν τη δυνατότητα να αναρρώσουν σε φυσικές, «ημιελεύθερες» συνθήκες.

Η ανάπτυξη αυτής της δράσης εθνικής σημασίας γίνεται με την υποστήριξη διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, και με τη στενή συνεργασία του Δήμου Λειψών- ένα δήμο που έχει χαράξει μία πραγματικά «πράσινη» πορεία και ήδη αποτελεί και θα αποτελέσει όλο και περισσότερο πραγματικό πρότυπο ανάπτυξης για όλους τους νησιωτικούς δήμους της Ελλάδας.

Η συνολική δράση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος «συμβάλλει στην επίλυση των πολυάριθμων προβλημάτων που ταλανίζουν επί δεκαετίες το περιβάλλον των ελληνικών θαλασσών και νησιών, μέσα από την έρευνα και τις στοχευμένες δράσεις προστασίας, που υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες».

Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων επιστημονικής εκπαίδευσης, απαιτεί σκληρή δουλειά και μακροχρόνια συνέπεια, ενέχει μεγάλες ευθύνες και συνεχή αξιολόγηση, ενώ πραγματοποιείται χωρίς καμία χρηματοδότηση από προγράμματα ή χορηγίες. Το Αρχιπέλαγος έχοντας επενδύσει με ιδίους πόρους σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και τεχνογνωσία, προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία στα πεδία της έρευνας και της περιβαλλοντικής προστασίας.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, αυτή η προσπάθεια του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος αποδεικνύει έμπρακτα πως η προστασία και ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντός αποτελεί σταθερή αξία για τη βιωσιμότητά αλλά και για την οικονομία των νησιών μας. Αυτή τη στιγμή το ανατολικό Αιγαίο βιώνει μία πρωτοφανή κρίση στον τουρισμό.

Παρά την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε και την έντονη δυσφήμιση της χώρας μας στα ΜΜΕ του εξωτερικού, έπειτα από πολυετή και σωστή προεργασία κατά τα προηγούμενα χρόνια το Αρχιπέλαγος, όπως αναφέρεται σχετικά, κατάφερε αυτή τη δύσκολη χρονιά να διπλασιάσει την προσέλευση φοιτητών και μαθητών στο Αρχιπέλαγος, από Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Αυτό αποτελεί μια έμπρακτη οικονομική ενίσχυση για τα νησιά του αν. Αιγαίου, ενώ δημιουργεί το υπόβαθρο και τις συνθήκες για ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση τις επόμενες χρονιές

Η σπάνια ελληνική βιοποικιλότητα μπορεί να αποτελέσει ένα τεράστιο πόλο έλξης για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά για πάρα πολλούς άλλους που θέλουν να τη γνωρίσουν και να την απολαύσουν. «Προϋπόθεση όμως είναι να συνειδητοποιήσουμε και εμείς οι ίδιοι, ότι έχουμε μια τεράστια τύχη και μία μεγάλη ευθύνη να διαφυλάξουμε αυτή την ιδιαίτερη, παγκόσμια, φυσική κληρονομιά που χαρακτηρίζει τις θάλασσές και τα νησιά μας», καταλήγει το Ινστιτούτο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση