του Νίκου Αβουκάτου
Ένας αγροτικός συνεταιρισμός στην περιοχή Cambrils της Ισπανίας, με την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας, άρχισε να εξοικονομεί ενέργεια, να εφαρμόζει ΑΠΕ και να διαχειρίζεται τη βιομάζα. Οι στόχοι, βάσει του πιλοτικού έργου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «LIFE 13 ENV/ES/1513 Coop 2020», είναι η μείωση του λογαριασμού των ενεργειακών καταναλώσεων κατά 20%, η εξοικονόμηση των ενεργειακών αναγκών των αγροτών κατά 50% και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο 10%.
Οι στόχοι και οι δραστηριότητες του Coop 2020 για τη δημιουργία έξυπνων αγροτικών δικτύων μέσω δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που έλαβε χώρα σήμερα στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων/ Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ι.Δ.Ε.Π./ Ε.Κ.Ε.Τ.Α., που είναι Επιστημονικός Εταίρος του έργου.
«Το έργο που υλοποιείται στην Ισπανία φιλοδοξούμε να εφαρμοστεί και σε αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΤΑ, Δημήτρης Κουρκούμπας.
Για τα αποτελέσματα του έργου μίλησε ο σύμβουλος της Transfer, Σβεν Κάλλεν. «Το σύγχρονο αυτό μοντέλο διαχείρισης προωθείται στην ευρύτερη περιοχή της Ταραγόνα. Στην ουσία υπάρχει οικονομικό όφελος με την πρότυπη μονάδα και ήδη προσελκύει και άλλους ενδιαφερομένους», σημείωσε ο κ. Κάλλεν.
Μέσω του πιλοτικού έργου αναδεικνύεται και το σοβαρότατο θέμα της αναξιοποίητης χρήσης γης των άγονων εδαφών. «Με τη καλλιέργεια ενεργειακών φυτών παρέχεται επιπλέον εισόδημα για τον αγρότη και το βιοκαύσιμο που παράγεται καλύπτει τις θερμικές ανάγκες του συνεταιρισμού, σε αντίθεση με το ακριβό πετρέλαιο. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η ορθολογική διαχείριση των υπολειμμάτων από την επεξεργασίας της ελιάς, καθώς χρησιμοποιείται στο boiler ως καύσιμη ύλη ενώ γίνεται η άντληση του νερού με τη χρήση ανεμογεννήτριας», υπογράμμισε ο κ. Κουρκούμπας.
Ανάμεσα στις δράσεις του έργου συγκαταλέγονται εγκαταστάσεις αιολικής διάταξης για την παραγωγή ενέργειας και τεσσάρων ενεργειακών καλλιεργειών (σόργος, τριτικάλε, guinegrass και αγριαγκινάρα), η εργαστηριακή ανάλυση βιομάζας από ενεργειακές καλλιέργειες και ειδικών ρευμάτων οργανικών υπολειμμάτων, καθώς επίσης και η εγκατάσταση λέβητα βιομάζας.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, υπήρξαν σημαντικές εισηγήσεις σχετικά με την αξιοποίηση και τις προοπτικές της 2ης γενιάς βιοκαυσίμων για το αστικό περιβάλλον από την κύρια ερευνήτρια του ΕΚΕΤΑ Στέλλα Μπεζεργιάνη και του ερευνητή του ΕΚΕΤΑ Παναγιώτη Μαδέση.