Σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της ενέργειας

του Θοδωρή Καραουλάνη

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων ήταν η προηγούμενη στο χώρο της ενέργειας, με κύρια εξέλιξη τη διασύνδεση του ελληνικού και του βουλγαρικού συστήματος διασύνδεσης αλλά και τις ανακοινώσεις του Προέδρου της ΔΕΗ για την περαιτέρω απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ρεύματος και τον περιορισμό του μεριδίου της επιχείρησης, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Παράλληλα δύο σημαντικά συνέδρια για την οικονομία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για χώρο της ενέργειας λαμβάνουν χώρα αυτήν την περίοδο: το πρώτο ήταν η «20η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Με Την Ελληνική Κυβέρνηση» του Economist την προηγούμενη εβδομάδα και το δεύτερο είναι του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος σήμερα στην Αθήνα για την αναπτυξιακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που συγκεντρώνει όλους τους «ισχυρούς παίκτες» σε επίπεδο προετοιμασίας λήψης αποφάσεων (ακόμη και την επίσημη εκκλησία που έχει σοβαρή παρέμβαση και ρόλο σε ορισμένα θέματα επενδύσεων).

Συμφωνία Διασύνδεσης συστημάτων φυσικού αερίου μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Bulgartransgaz

H Συμφωνία Διασύνδεσης (Interconnection Agreement) του ελληνικού με το βουλγαρικό σύστημα φυσικού αερίου, που υπεγράφη την Παρασκευή μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του διαχειριστή της Βουλγαρίας Bulgartransgaz, οδηγεί την Ελλάδα ακόμη πιο κοντά στην μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο, μετά και από την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου TAP. Η δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς φυσικού αερίου από τον υφιστάμενο αγωγό σύνδεσης με την Βουλγαρία στο σημείο «Κουλάτα - Σιδηρόκαστρο», έχει ειδική βαρύτητα στο πλαίσιο της γενικότερης επιδίωξης της ΕΕ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Η συμφωνία φροντίζει ώστε τα συστήματα μεταφοράς των δύο χωρών να εναρμονιστούν, ως προς το ρυθμιστικό πλαίσιο, με τους αντίστοιχους κανόνες που προωθεί συνολικά η ΕΕ στο έδαφός της και προσδιορίζει τους όρους για τη λειτουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου και με τη συμμετοχή τρίτων στην εμπορική δραστηριότητα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι δυνατότητες και τα οφέλη είναι σημαντικά. Αρχικά, από την ίδια τη δυνατότητα τροφοδότησης της Βουλγαρίας. Στη συνέχεια, εφόσον συναφθούν αντίστοιχες συμφωνίες διασύνδεσης με τις χώρες του «κάθετου διαδρόμου» την Ρουμανία, την Μολδαβία και την Ουκρανία, θα είναι δυνατός ο εφοδιασμός τους με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στον ενεργειακό τομέα θα συνεχιστούν, όχι μόνο ως μια απαραίτητη διαδικασία στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών που συντελούνται σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και για να υποστηριχθεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.

Ξιφαράς: Σημαντικό βήμα η συμφωνία διασύνδεσης των αγορών αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας

Την άμεση υπογραφή στο Σιδηρόκαστρο της συμφωνίας διασύνδεσης των αγορών φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας προανήγγειλε την Πέμπτη στο συνέδριο του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Κωνσταντίνος Ξιφαράς. Όπως είπε, η ολοκλήρωση του Interconnection Agreement με τον Διαχειριστή της Βουλγαρίας Bulgartransgaz αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενοποίηση της αγοράς στη ΝΑ Ευρώπη, η οποία θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των ελληνικών υποδομών και θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα ανέφερε στην ομιλία του ότι είναι κοινώς αποδεκτή στην Ε.Ε. η μελλοντική αύξηση της ζήτησης για αέριο. Άρα θα υπάρξει και αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης από τις εισαγωγές με συνέπεια να αποτελεί πρόκληση η ενεργειακή ασφάλεια. Συνεπώς, η υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου φέρνει πιο κοντά την Ενεργειακή Ένωση. Ο ΔΕΣΦΑ είναι αρωγός στο να υπάρξουν τουλάχιστον τρεις πηγές εφοδιασμού στην περιοχή μας. Ο κ. Ξιφαράς στάθηκε στην ωρίμανση της ελληνικής αγοράς, καθώς το 2010 υπήρχαν 4 χρήστες και σήμερα 16 χρήστες με 4.000 συμβάσεις μεταφοράς. Πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση εξελίσσεται παράλληλα με σημαντικά διεθνή έργα, όπως η διασύνδεση με τη βουλγαρική αγορά. «Η συμφωνία θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού και θα αυξήσει το διασυνοριακό εμπόριο. Αύριο στο Σιδηρόκαστρο ο ΔΕΣΦΑ και ο βουλγαρικός διαχειριστής, παρουσία αξιωματούχων της Ε.Ε. θα υπογράψουν την πρώτη συμφωνία. Από την 1η ιουλίου θα μπορούν να λειτουργήσουν στο εν λόγω σημείο και άλλοι χρήστες πέραν της ΔΕΠΑ και της Gazprom, άρα ανοίγουν οι δύο αγορές». Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ επεσήμανε, ότι ταυτόχρονα με τη διαδικασία ενεργειακής ενοποίησης συνεχίζονται οι εργασίες της 2ης αναβάθμισης του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας και η προώθηση ελπιδοφόρων πρωτοβουλιών, όπως το Small Scale LNG και το LNG Bukering. Ο κ. Ξιφαράς ανέφερε, ότι σ’ αυτό το πλαίσιο ωριμάζει το όραμα της μελλοντικής λειτουργίας ενός Gas Trading Hub, το οποίο θα διευθετήσει οριστικά ζωτικές ανάγκες της αγοράς, όπως η Συνδεσιμότητα, η Ρευστότητα, η Επάρκεια και η Διαφάνεια. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι «η δημιουργία νέων οδών εφοδιασμού, παράλληλα με την αταλάντευτη δέσμευση του ΔΕΣΦΑ για την ενοποίηση της περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου θα επιτρέψουν την οικονομικά αποδοτική λειτουργία της αγοράς προς όφελος των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών».

Σκουρλέτης: Ευκαιρία η Ελλάδα να γίνει σύνδεσμος πηγών ενεργειακής παραγωγής και κατανάλωσης

Στο ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, τα οφέλη και τις επιδράσεις στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ επικεντρώθηκε κατά την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος μίλησε επίσης στην «20η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Με Την Ελληνική Κυβέρνηση» του Economist. Μιλώντας στο ακροατήριο ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «οι ανάγκες της Ευρώπης για ενέργεια μεγαλώνουν κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα να επιδιώκει πολλαπλές πηγές τροφοδοσίας και όσο γίνεται περισσότερες απευθείας συνδέσεις. Ο Υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε στην έναρξη εργασιών υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου TAP, στις προοπτικές υλοποίησης του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, με τον οποίο «ανοίγει» όδευση προς τον Βορρά, στο σχέδιο για πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη και τον – υπό αναβάθμιση-  μεγάλο τερματικό σταθμό LNG στη νήσο Ρεβυθούσα. Επίσης έκανε λόγο για τα θέματα της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Όπως κατέληξε, η ευρύτερη περιοχή για την οποία μιλάμε αποκτά πλέον ακόμη μεγαλύτερο ενεργειακό «βάρος». Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Σκουρλέτης, μπορεί να βοηθήσει η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος. Όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, «είμαστε πρόθυμοι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για διεύρυνση των συνεργασιών μας με περισσότερες χώρες της περιοχής», περιγράφοντας τα υφιστάμενα σχέδια στα οποία εμπλέκεται  η  Ελλάδα, όπως, ο αγωγός East Med, ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος, που εξετάζεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από Αίγυπτο, Ισραήλ, Κύπρο. Ο Υπουργός τόνισε ότι εναλλακτική λύση, ανάλογα με τις εκτιμήσεις βιωσιμότητας, είναι η δημιουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG. Επίσης τόνισε τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεση του Ισραήλ  και της Κύπρου με την  Ελλάδα,  μέσω του  EuroAsia Interconnector, που βρίσκεται υπό μελέτη.

Παναγιωτάκης: Μικρές εταιρείες προμήθειας με πελατολόγιο προς πώληση από την ΔΕΗ

Την πρωτοβουλία της ΔΕΗ για απελευθέρωση μεριδίων της στην λιανική διαδικασία για το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής του ρεύματος και την επίτευξη του στόχου μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ για την οποία έχει δεσμευθεί μνημονιακά η χώρα, ανακοίνωσε από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης. Η πρωτοβουλία αφορά στη δημιουργία εταιρειών λιανικής, με πελάτες από όλες τις κατηγορίες, με εγγυημένες για ένα διάστημα τιμές χονδρικής, οι οποίες θα διατεθούν με διαγωνισμό έναντι ανταλλάγματος στους άλλους προμηθευτές. Σύμφωνα με τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, η πρώτη εταιρεία, με μερίδιο 6–7%, δηλαδή περίπου 400.000 πελάτες θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο. Κίνητρο για την παραμονή των πελατών στη νέα αυτή εταιρεία, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, θα είναι η προσφορά εκ μέρους της ΔΕΗ σταθερού τιμολογίου χονδρικής για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους. Παράλληλα, η ΔΕΗ είναι διατεθειμένη να πωλήσει το σύνολο των μετοχών της νέας εταιρείας στον ενδιαφερόμενο επενδυτή, που ούτως ή άλλως θα κατέχει πλειοψηφικό ποσοστό. Σημειώνεται ότι από τους πελάτες που θα ενταχθούν στις νέες εταιρείες, εξαιρούνται αυτοί των μη διασυνδεμένων νησιών. Ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί ο πρώτος διαγωνισμός, η ΔΕΗ θα προχωρήσει και σε άλλους με στόχο να μειώσει το ποσοστό της κάτω του 50% της αγοράς, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτάκης.

Διεθνές συνέδριο του ΤΕΕ για την αναπτυξιακή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της κατασκευής, του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς προωθείται η συνεργασία των τεχνικών φορέων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ. Η «τριμερής συνεργασία» μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου και της Ένωσης Αρχιτεκτόνων και Μηχανικών Ισραήλ (Association of Engineers, Architects and Graduates in Technological Sciences in Israel) έρχεται να επιστεγάσει την τριμερή συνεργασία των κυβερνήσεων των τριών χωρών σε αυτά τα θέματα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Αυτό αποτυπώνεται στη σημερινή εκδήλωση του ΤΕΕ με τους αντίστοιχους φορείς στην Αθήνα και αποδίσεται ιδιαίτερη σημασία σε αυτήν τγην προσπάθεια, καθώς στην πραγματικότητα είναι οι μηχανικοί και τα μέλη των τριών φορέων που θα κληθούν να σχεδιάσουν, να μελετήσουν και να εφαρμόσουν τις όποιες πολιτικές συμφωνίες σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδεται σε αυτή τη συνεργασία δείχνει και το υψηλό προφίλ των επίσημων ομιλητών: Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης αναμένεται να χαιρετίσουν στην έναρξη ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδια για θέματα Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά και η Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη. Στη συνέχεια προβλέπεται να γίνουν χαιρετισμοί των θρησκευτικών ηγεσιών: ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, κ.κ. Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, κ.κ. Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος. Επίσης χαιρρετισμό θα απευθύνουν οι εκπρόσωποι Ισραηλινών φορέων στην Ελλάδα: ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Μωυσής Κωνσταντίνης, η Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Ισραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, Έφη Βουδούρη. Εκ μέρους των διοργανωτών στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γεώργιος Ν. Στασινός, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου Στέλιος Αχνιώτης και η Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πρόεδρος ΕΠΕΤΚ, Καθ. ΕΜΠ Αντωνία Μοροπούλου, ενώ ανά θεματικό πεδίο θα μιλήσουν:
– ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Ο Ειδικός Σύμβουλος της Προέδρου του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος  Λουκάς Σπανός
– ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος  Γεώργιος Τσακίρης
– ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Η Καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μαρία Λοϊζίδου-Μαλαμή
– ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Κωνσταντίνος Ξιφαράς
– ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Η Α’ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας Γιώτα Παπαρίδου
– ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Αντιπρόεδρος Aegean Airlines Ευτύχιος Βασιλάκης
– ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Έρευνα και Τεχνολογία στην Κατασκευή, Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ, Γεώργιος Ρωμοσιός, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Μιχαήλ Δαχτυλίδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Γεώργιος Γάγαλης, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ζαχαρίας Αθουσάκης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων Γεώργιος Συριανός.
– ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Δημήτρης Μάρδας, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, και η Συντονίστρια Εμπορικών Θεμάτων της Πρεσβείας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα Νέλλη Λεών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση