Στάσιμες και τον Μάιο οι ΑΠΕ

Σε πτωτική τροχιά, αν και με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς έναντι των προηγουμένων μηνών, κινήθηκε η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ.

Ειδικότερα, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, η «πραγματική», όπως την ορίζει ο ΛΑΓΗΕ, κατανάλωση Η/Ε μειώθηκε κατά 4,72% έναντι πτώσης 5,09% στο τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου.

Και αν στους προηγούμενους μήνες, τμήμα τουλάχιστον της μειωμένης ζήτησης οφειλόταν στις ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν αυτό το χειμώνα και στη μειωμένη χρήση Η/Ε για θέρμανση, το γεγονός ότι η ζήτηση συνεχίζει να υποχωρεί, αντανακλά την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, η οποία παραμένει σε ύφεση.

Δεδομένου, μάλιστα, του υφεσιακού χαρακτήρα των νέων μέτρων, θεωρείται σίγουρο ότι αυτή η τάση δεν θα αντιστραφεί το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, μόνο οι βιομηχανικοί καταναλωτές παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση, γεγονός που θα πρέπει να το λάβει υπόψιν της η ΔΕΗ κατά τις διαβουλεύσεις για τα βιομηχανικά τιμολόγια.

Το Μάιο, η κατανάλωση μειώθηκε κατά 3,07% έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015, έναντι μείωσης 3,82% τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι στο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου η πτώση της ζήτησης είχε ανέλθει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα (6,11% και 7,77% αντίστοιχα).

Κατά τα λοιπά, αξίζει να σημειωθεί ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος κινήθηκε ανοδικά το Μάιο για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες και διαμορφώθηκε στα 41,4 ευρώ/MWh, από 39 ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, παραμένει αρκετά χαμηλότερα ακόμα και έναντι των επιπέδων στα οποία είχε ανέλθει τους προηγούμενους μήνες. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 «άνοιξε» με ΟΤΣ 48,6 ευρώ.

Στάσιμες και πάλι οι ΑΠΕ

Τέλος, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ παρέμεινε αμετάβλητη για ένα ακόμη μήνα, καθώς οι επενδύσεις έχουν «παγώσει» και η αγορά αναμένει τις οριστικές ρυθμίσεις για το νέο σχήμα ενίσχυσης.

Ειδικότερα, στο διασυνδεδεμένο σύστημα η ισχύς των αιολικών παρέμεινε στα 1.857 MW, στα φωτοβολταϊκά σε 2.093, στα Φ/Β σε στέγες στα 351, σε βιοαέριο-βιομάζα στα 52 και στα Μικρά Υδροηλεκτρικά σε 224 MW.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση