Παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης η Αλουμίνιον της Ελλάδος

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μπορούν παραλίες με Γαλάζια Σημαία να βρίσκονται δίπλα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις; Η απάντηση είναι πως γίνεται.

Μία ανάλογη περίπτωση συναντάται στην βιομηχανία Αλουμίνιον της Ελλάδος, με έδρα στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, η οποία ασκεί πιστά μία περιβαλλοντική πολιτική, που δεν περιορίζεται στην εξισορρόπηση των αναγκαστικών επιπτώσεων που έχει η επιχειρηματική της δραστηριότητα στο περιβάλλον.

Δέσμευσή της είναι να επενδύει συνεχώς σε δράσεις, υποδομές, αλλά και στην παιδεία των ανθρώπων της, με στόχο να ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα στο ελληνικό τοπίο.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από τις χερσαίες και θαλάσσιες εγκαταστάσεις της βρίσκεται η πιστοποιημένη με Γαλάζια Σημαία παραλία του Αγίου Ισιδώρου Αντίκυρας. Η συγκεκριμένη παραλία τιμάται κάθε χρόνο με τη Γαλάζια Σημαία για τα ολοκάθαρα νερά της.

Πώς όμως γίνεται πραγματικότητα η ύπαρξη πεντακάθαρων παραλιών δίπλα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις;
Αρχικά, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Αλουμίνιον της Ελλάδος. Ανάμεσα σε άλλες συντονισμένες δράσεις, ξεχωρίζει αυτή για την αξιοποίηση των καταλοίπων βωξίτη.

Προς αυτόν το σκοπό, έχουν πραγματοποιηθεί οι σημαντικότερες περιβαλλοντικές επενδύσεις της εταιρείας, με τη λειτουργία τεσσάρων εγκαταστάσεων αφυδάτωσης των καταλοίπων (φιλτρόπρεσσες).

Ταυτόχρονα, αξιοποιούνται τα κατάλοιπα του βωξίτη και για την παραγωγή άλλων βιομηχανικών υλικών.

Την ίδια στιγμή, η πρόληψη κάθε κινδύνου μόνιμης ή τυχαίας ρύπανσης, καθώς και η εκπόνηση, δοκιμή και εφαρμογή διαδικασιών άμεσης αντίδρασης σε έκτακτες καταστάσεις,  αποτελεί δέσμευση της εταιρείας.

Προς την κατεύθυνση των παραπάνω στόχων, η επιχείρηση διενεργεί ένα ευρύ φάσμα ενεργειών, με κυριότερες:

  • τη διαχείριση υποδομών και βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών
  • τη μηνιαία παρακολούθηση των εκπομπών διοξειδίου τού θείου και οξειδίων του αζώτου και τη συγκράτησή
  • τους ετησίως κάτω από τα νομίμως προβλεπόμενα όρια
  • τον αυστηρό έλεγχο των παραγωγικών διαδικασιών και την πρόληψη πιθανών διαρροών
  • την ετοιμότητα και πληρότητα των μέσων, σε τυχόν περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης
  • και τη λειτουργία του Σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής – Θερμικής Ενέργειας, που έχει μειώσει την κατανάλωση μαζούτ κατά 60% ετησίως.

Με πιστοποιημένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14001, η Αλουμίνιον της Ελλάδος έχει ως προτεραιότητα την εφαρμογή εκσυγχρονισμένων πολιτικών περιβαλλοντικής προστασίας για να επιτυγχάνει ολοένα και καλύτερες επιδόσεις.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση