Εντυπωσιακές εικόνες: Έτσι γεννούν οι καρέτα - καρέτα

του Νίκου Αβουκάτου

Εικόνες που σπανίζουν και εντυπωσιάζουν: η κορύφωση της ωοτοκίας της Καρέτα- Καρέτα στην παραλία του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

«Αυτή την περίοδο ομάδες έμπειρων εθελοντών βρίσκονται στην παραλία ωοτοκίας τις βραδινές ώρες. Το κόκκινο χρώμα είναι κατάλληλο για να μην τρομάξει η θαλάσσια χελώνα», ανέφερε στη Greenagenda.gr o Θεόδωρος Μπένος, Διευθυντής του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

2

Ο κόκκινος φωτισμός είναι ο ιδανικός ώστε να μην τρομάξει η καρέτα - καρέτα

Εδώ και περίπου 35 χρόνια συνεχίζεται η έρευνα καταγραφής της ωοτοκίας από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Σκοπός της κάθε ομάδας είναι να εντοπίσει τις χελώνες τη στιγμή που γεννούν τα αυγά τους.

«Είναι μία πολύ ευαίσθητη στιγμή εξαιτίας του κίνδυνου ενόχλησης των χελωνών. Γι' αυτόν τον λόγο τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα εργασίας αποκλειστικά από εκπαιδευμένους εθελοντές. Κατά την διάρκεια των νυχτερινών εξορμήσεων καταγράφονται σημαντικά επιστημονικά δεδομένα για τη συμπεριφορά και την βιολογία των χελωνών», σημείωσε ο κ. Μπένος.

3

Οι εθελοντές παρατηρούν τη διαδικασία του καμουφλάζ που κάνει το ζώο ώστε να κρύψει τα αυγά της από τους φυσικούς εχθρούς, όπως το κουνάβι.

Επίσης, γίνεται καταγραφή τυχών εξωτερικών τραυμάτων που ίσως έχουν υποστεί οι χελώνες, ενώ γίνεται η συλλογή μακροχρόνιων πληροφοριών για την συμπεριφορά και τις μετακινήσεις τους, αφού φύγουν από την παραλία.

Η σημαντικότερη εργασία είναι το μαρκάρισμα με ειδικά ταμπελάκια κάθε χελώνας μετά την ολοκλήρωση της φωλεοποίησης. Η κάθε χελώνα δημιουργεί 2-3 φωλιές και η γέννα της επαναλαμβάνεται κάθε 2 ή 3 χρόνια.

4

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση