Καινοτόμος πλωτή πλατφόρμα για συλλογή σκουπιδιών από ωκεανούς (φωτο)

Μια ολλανδική εταιρεία ανέπτυξε μία καινοτόμο πλωτή πλατφόρμα για τη συλλογή σκουπιδιών από την επιφάνεια του ωκεανού.

Η πλατφόρμα θα δοκιμαστεί στη Βόρεια Θάλασσα αυτή την εβδομάδα ώστε να αξιολογηθεί η ικανότητά της να επιβιώνει σε καταιγίδες, προτού επιστρατευθεί η τεχνολογία στον Ειρηνικό Ωκεανό.

πλατ2

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από το Ίδρυμα Καθαρισμού των Ωκεανών, που ιδρύθηκε στο Ντελφτ της Ολλανδίας το 2013 από το φοιτητή αεροδιαστημικής μηχανικής Μπόγιαν Σλατ, που σχεδίασε το σύστημα πλωτών φραγμάτων ως μέρος ενός φοιτητικού διαγωνισμού.

Το πρωτότυπο με μήκος 100 μέτρα, θα μεταφερθεί 23 χιλιόμετρα ανοικτά των ολλανδικών ακτών, όπου θα παραμείνει για ένα χρόνο. Αισθητήρες θα συλλέγουν δεδομένα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ώστε να καταγραφεί πώς το σύστημα αντιδρά στις κινήσεις του νερού.

Οι μηχανικοί στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για την ανάπτυξη μιας πιο σταθερής πλατφόρμας, ικανής να επιβιώσει στις σκληρές συνθήκες του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού, όπου το σύστημα θα επιστρατευθεί ώστε να μειώσει το μέγεθος των διαβόητων «νησιών σκουπιδιών» του Ειρηνικού.

πλατ3

Η ομάδα δήλωσε ότι οι συνθήκες στο χώρο δοκιμών της Βόρειας Θάλασσας είναι ακόμη πιο σκληρές από εκείνες στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό και παραδέχτηκε ότι είναι αρκετά πιθανό ότι η πλατφόρμα δεν θα επιβιώσει από τις δοκιμές.

Το σύστημα, που αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης και ιδιωτικών εταιρειών, διαθέτει μακριά πλωτά φράγματα που δρουν ουσιαστικά ως μια τεχνητή ακτογραμμή, συγκεντρώνοντας παθητικά τα απορρίμματα. Η πλατφόρμα κινείται μόνο ως αποτέλεσμα των ωκεάνιων ρευμάτων και δεν απαιτεί καμία πρόσθετη πηγή ενέργειας.

Η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων που επιπλέουν στους ωκεανούς του κόσμου προκαλεί προβλήματα σε χιλιάδες θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο, όπως φάλαινες, θαλασσοπούλια και χελώνες, τα οποία πεθαίνουν από την κατάποση των πλαστικών, ή επειδή παγιδεύονται σε αυτά.

πλατ4

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.