SmileyBin: Η έξυπνη μαθητική ιδέα ανακύκλωσης θέλει να ενθουσιάσει την Ευρώπη

του Νίκου Αβουκάτου

Οι μαθητές Γυμνασίου στα Αλώνια Πιερίας, λίγες ημέρες μετά την διάκριση της καινοτόμου ιδέας τους που σέβεται το περιβάλλον, άνοιξαν την καρδιά τους στη Greenagenda.gr. Μας περιέγραψαν τα συναισθήματα τους, αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και δεν έκρυψαν τη χαρά τους που θα εκπροσωπήσουν τα ελληνικά χρώματα στο μεγάλο Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό «Company of The Year» του Junior Achievement Europe που θα γίνει στην Λουκέρνη της Ελβετίας 25-28 Ιουλίου.

Το «SmileyBin», ο έξυπνος κάδος ανακύκλωσης, μετά την ανάδειξη του ως η καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του 2016, πήρε το εισιτήριο της πρόκρισης και σε έναν μήνα θα γνωρίζουμε εάν θα κατακτήσει την πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Greenagenda.gr παρουσίασε τον περασμένο Απρίλιο τη συγκεκριμένη ιδέα μαζί με άλλες καινοτόμες ιδέες. Το «SmileyBin» κατάφερε να μπει στην τελική δεκάδα, από τα 100 σχολεία απ' όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».

σμι2

Πριν λίγες ημέρες ήρθαν και τα χαμόγελα της νίκης σε καθηγητές και μαθητές. Η μαθήτρια Μαρία Κοκκάλα, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της «Εικονικής Επιχείρησης» SmileyBin, μιλώντας στη Greenagenda.gr, μοιράστηκε  την ευχαρίστηση και τη δικαίωση των προσπαθειών της. «Γιορτάσαμε με όλο το χωριό την πρόκρισή μας. Η χαρά μας είναι απερίγραπτη, χρειάστηκε να συναγωνιστούμε και άλλες καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες. Είναι σημαντικό ότι από ένα μικρό χωριό της Πιερίας καταφέραμε να λάβουμε την πρώτη θέση και τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε σωστά τη χώρα μας», ανέφερε.

«Τα πράγματα ήταν δύσκολα αλλά τώρα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Έχουμε ξεκινήσει  την προετοιμασία μας,  θα συναγωνιστούμε χώρες που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στη τεχνολογία. Έχουμε όμως πείσμα αλλά και πάθος για αυτό που κάνουμε και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο», πρόσθεσε η Μαρία.

Ο συμμαθητής της, Ιορδάνης Πασχαλίδης, είναι ο Διευθυντής Πωλήσεων της «SmileyBin». «Αυτό που αισθανόμαστε είναι δέος, είμαστε χαρούμενοι και συγκινημένοι διότι η προσπάθεια μας ήταν τεράστια. Είχαμε πολλές δυσκολίες κυρίως επικοινωνίας ανάμεσά μας, καθώς στο πρόγραμμα συμμετείχαμε μαθητές που μένουμε σε τέσσερα διαφορετικά χωριά, είχαμε όμως μεγάλη θέληση και ξεπεράσαμε τα όποια εμπόδια», είπε και πρόσθεσε: «Άλλη δυσκολία ήταν να βρούμε χορηγούς, δεν είχαμε την κατάλληλη πρόσβαση τεχνολογία. Τώρα είναι ακόμη πιο  δύσκολος ο συναγωνισμός. Εμείς θα προσπαθήσουμε να εξελίξουμε την ιδέα μας και το επιχειρηματικό μας σχέδιο».

Τα παιδιά δημιούργησαν μια «πατέντα» ενός κάδου που έχει μέσα ζυγαριά και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο, με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Οι πόντοι πιστώνονται μέσω wifi σε ειδική κάρτα, η οποία χρησιμοποιείται και για να ανοίγει αυτόματα ο κάδος με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή. Σύνθημα των παιδιών: «Ανακύκλωσε και κέρδισε, εσύ και το περιβάλλον!».

Οι καθηγήτριες που καθοδηγούν και ενθαρρύνουν τα παιδιά σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή είναι οι Τάνια Παντελίδου και Ηρώ Ζιούδρου. Εθελοντής-επιχειρηματικός σύμβουλος είναι ο Παναγιώτης Τζέλλος, ιδρυτής της Confierence.com.

Ο διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε για 10ησυνεχή χρονιά στη χώρα μας από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων-JuniorAchievement Greece». Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Junior Achievement Worldwide, του μεγαλύτερου και μακροβιότερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στον κόσμο που εφαρμόζει προγράμματα επιχειρηματικότητας και βασικών αρχών οικονομίας στην εκπαίδευση σε 122 χώρες, με τη συμμετοχή άνω των 10 εκατομμυρίων μαθητών το χρόνο παγκοσμίως.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση