«Ιστορικό λάθος» για την Τουρκία η στροφή στον άνθρακα

Η Τουρκία επενδύει δισεκατομμύρια στον άνθρακα υπό το φόβο της διακοπής παροχής του ρωσικού αερίου, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα αποτελέσει ένα ακριβό λάθος για τη χώρα και το κλίμα.

Η στρατηγική με ορίζοντα το 2030 έχει ήδη εγκριθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν επιθυμεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του να εξαρτάται από τη Μόσχα.

Από το Νοέμβριο του 2015, όταν η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος που εισήλθε στον εναέριο χώρο της, οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα τεταμένες.

Ως αποτέλεσμα των «παγωμένων» σχέσεων των δύο πλευρών, οι τουρκικές εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία έπεσαν κατά 15% το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σύγκριση με το 2015.

Ο προγραμματισμός για μία σειρά νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, καθώς η χώρα στοχεύει να προσθέσει 50 γιγαβάτ παραγωγικής ικανότητας μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, το φυσικό αέριο βρίσκεται στην κορυφή της ζήτησης πρωτογενούς ενέργειας με 35%, ακολουθούμενο από τον άνθρακα (28,5%), το πετρέλαιο (27%), την υδροηλεκτρική ενέργεια (7%), και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2,5%).

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η αιολική, η υδροηλεκτρική και η ηλιακή ενέργεια θα διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο στη μετάβαση από το φυσικό αέριο, ωστόσο ο άνθρακας φαίνεται να κυριαρχεί, με περίπου 80 μονάδες να βρίσκονται σε διάφορα στάδια σχεδιασμού.

Αυτές αναμένεται να κοστίσουν δισεκατομμύρια, τόσο για την κατασκευή τους όσο και για τις μετέπειτα κρατικές επιδοτήσεις, αυξάνοντας τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον Τούρκο καταναλωτή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση