Νέο ΕΣΠΑ: Ο χάρτης για ενεργειακά έργα και «Εξοικονομώ»

του Θοδωρή Καραουλάνη

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης συμμετείχε σήμερα ως βασικός ομιλητής στο Ελληνογερμανικό Συνέδριο με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τη Γερμανία - Προοπτικές για το 2020 και μετά», σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τη χρηματοδότηση έργων για την ενέργεια στην Ελλάδα. Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αντικαγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και Υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην Αθήνα.

Ο Υφυπουργός, αναφερόμενος στις σημαντικές νέες εξελίξεις που προκύπτουν ύστερα και από τη διεθνή συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβριο στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι, τόνισε πως η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων καθίσταται ζωτικής σημασίας και για την Ελλάδα, καθώς συμβάλλει τόσο στην επίτευξη των στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην αναζωογόνηση της οικονομίας.

«Η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν τον σημαντικότερο “ενεργειακό πόρο” της χώρας. Η χώρα, παρά την κρίση, έχει προγραμματίσει να διαθέσει περίπου το 20% από το σύνολο των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που της αναλογούν σε παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 30% την υποχρέωση της χώρας βάσει των διεθνών συμφωνιών», τόνισε ο Υφυπουργός. «Στους στόχους μας είναι η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους της παραγωγής, το οποίο στην Ελλάδα είναι υψηλό, και η σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών πηγών ενέργειας στην κατεύθυνση ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σε ένα δεσμευτικό και κοινωνικά δίκαιο πλαίσιο δράσης, το οποίο λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε διεξοδικά στους πόρους του νέου ΕΣΠΑ που υποστηρίζουν δράσεις και έργα τα οποία κινούνται στην κατεύθυνση της τροποποίησης του ενεργειακού υποδείγματος παραγωγής και κατανάλωσης. Ειδική αναφορά έκανε στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, τα οποία αφορούν τόσο τον οικιακό τομέα όσο και τα δημόσια και δημοτικά κτίρια. Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου, του Σχεδίου Γιούνκερ και επιπρόσθετων χρηματοδοτικών εργαλείων που σχεδιάζει το Υπουργείο, ώστε να ενισχυθούν μεταξύ άλλων έργα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας κυρίως στις μεταφορές και τον πρωτογενή τομέα.

Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από αρχές Ιουλίου δίνεται πλέον λύση στο πρόβλημα 8.000-10.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», ενώ η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω του νέου «Εξοικονομώ» υπολογίζεται να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, έχουν ακόμη εκδοθεί ήδη δύο σημαντικές προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 18 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του κτιριακού αποθέματος και τη βελτίωση της κινητικότητας. Σύντομα θα εκδοθούν έξι επιπλέον δράσεις προϋπολογισμού 71,8 εκατ. ευρώ, που αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων στις περιφέρειες, την παραγωγή ενέργειας από μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής ενέργειας και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) ή με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και τον περιορισμό των επιπτώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε δημόσιες εγκαταστάσεις υγείας. Σε ό,τι τέλος αφορά το σχέδιο Γιούνκερ, έχουν συνολικά κατατεθεί προτάσεις για 20 έργα ενέργειας ύψους 2,2 δισ. ευρώ,

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο Υφυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με οικονομικά και επιχειρηματικά στελέχη για το νέο πλαίσιο συνεργασίας που διαμορφώνεται, με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων από τη Γερμανία στον ενεργειακό τομέα αλλά και συνολικότερα.

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του Υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση έχουν ως εξής:

«Με βάση τις νέες εξελίξεις που προκύπτουν ύστερα και από τη διεθνή συμφωνία που υπεγράφη στην Παγκόσμια Σύνοδο στο Παρίσι για το Κλίμα, η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων καθίσταται ζωτικής σημασίας και για την Ελλάδα, συμβάλλοντας τόσο στην επίτευξη των στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.

Η λήξη της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020 συμπίπτει με την καταληκτική προθεσμία εκπλήρωσης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ε.Ε. για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020.

Στην Ελλάδα, επί χρόνια, αυτή η κατεύθυνση ήταν ξεκάθαρα υποτιμημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες περιόριζαν στον ελάχιστο συμβολισμό τις πολιτικές παρεμβάσεις στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» ΕΣΠΑ 2007- 2013, το οποίο παρουσίασε συγκριτικά πολύ χαμηλούς βαθμούς απορρόφησης εξαιτίας της υποτίμησης και του κακού σχεδιασμού.

Η Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίτευξη των στόχων για το Κλίμα σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η χώρα, παρά την κρίση, έχει προγραμματίσει να διαθέσει περίπου το 20% από το σύνολο των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που της αναλογούν, σε παρεμβάσεις καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 30% την υποχρέωση της χώρας βάση των διεθνών συμφωνιών.

Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για εξοικονόμηση ενέργειας και αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Κατά τη γνώμη μου η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης αποτελούν το σημαντικότερο “ενεργειακό πόρο” της χώρας. Στοχεύουμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στους βασικότερους τομείς όπως είναι το κτιριακό απόθεμα (δημόσιο και ιδιωτικό), οι μεταφορές και ο πρωτογενής τομέας.

Η χρηματοδοτική πολιτική της κυβέρνησης για την ενέργεια εστιάζει σε δύο βασικές στοχεύσεις:

  • Την ευκαιρία για ανάπτυξη της περιβαλλοντικής και ενεργειακής οικονομίας και καινοτομίας.
  • Την αντιμετώπιση της αντίφασης που βιώνουμε: συνύπαρξη ενεργειακής φτώχειας που έχει οξυνθεί μέσα στην κρίση και ενεργειακής σπατάλης.

ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Σε αυτή τη λογική, το νέο ΕΣΠΑ ενθαρρύνει δράσεις και έργα που κινούνται στην κατεύθυνση της τροποποίησης του ενεργειακού υποδείγματος παραγωγής και κατανάλωσης.

Στους στόχους μας είναι η αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους της παραγωγής, το οποίο στην Ελλάδα είναι υψηλό λόγω τιμής και σπατάλης και η σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών πηγών ενέργειας στην κατεύθυνση ενίσχυσης των ΑΠΕ και των πολιτικών εξοικονόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης.

Οι επενδύσεις από το ΕΤΠΑ και το Ταμείο Συνοχής θα περιλάβουν τους ακόλουθους τομείς:

1) Αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας:
•    Επένδυση στην παραγωγή και διανομή ενέργειας προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.
•    Στήριξη προγραμμάτων για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και την αύξηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

2) Μείωση της χρήσης ενέργειας:
•    Χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και την έξυπνη διαχείριση ενέργειας στις δημόσιες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων κτιρίων, του τομέα της στέγασης και στο πλαίσιο της βιομηχανικής παραγωγής να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα, ιδιαίτερα των ΜΜΕ.
•    Μείωση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών με τη στήριξη νέων τεχνολογιών και την προώθηση βιώσιμης πολυτροπικής αστικής κινητικότητας συμπεριλαμβάνοντας τα δημόσια μεταφορικά μέσα, την ποδηλασία και το περπάτημα.

3) Προώθηση συστημάτων έξυπνης ενέργειας:
•    Επένδυση σε έξυπνα δίκτυα για διανομή ηλεκτρισμού ώστε να εξασφαλιστεί η βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση.
•    Ενσωμάτωση αυξημένων όγκων ανανεώσιμης ενέργειας.

4) Ενθάρρυνση για ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και υλοποίησης:
•    Ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών μειωμένης χρήσης άνθρακα, ειδικότερα για της αστικές περιοχές, που μπορεί να περιλαμβάνουν το δημόσιο φωτισμό, τη βιώσιμη πολυτροπική αστική κινητικότητα και τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρισμού.
•    Προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας σε τεχνολογίες χρήσης μειωμένου άνθρακα.
•    Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα στηρίξει μέτρα ενίσχυσης των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης που είναι απαραίτητα ώστε να προσαρμοστούν οι δεξιότητες και τα προσόντα του εργατικού δυναμικού για την απασχόληση σε τομείς σχετικούς με την ενέργεια και το περιβάλλον.

Όπως ήδη ανέφερα, οι πολιτικές εξοικονόμησης αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 υπάρχουν ποικίλες δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Θα αναφέρω εν συντομία τις κυριότερες, σημειώνοντας πάντως ότι ανάλογα με την πορεία των δράσεων αυτών θα εξειδικευτούν και επόμενες.

ΕΠΑΝΕΚ
- Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας χρηματοδοτούνται και στο πλαίσιο των οριζόντιων προσκλήσεων για επενδύσεις επιχειρηματικότητας (στις 4 υφιστάμενες προσκλήσεις και αυτές που θα ακολουθήσουν).

- Εκκρεμότητες παλιού εξοικονομώ: (επιτυχημένο πρόγραμμα αλλά παράδειγμα κακού σχεδιασμού – πλαφόν προγράμματος: 4% ΕΤΠΑ). Προχωράνε 8.000 – 10.000 από τις παλιές αιτήσεις του εξοικονομώ κατ' οίκον 2007-‘13.
Δίνουμε λύση στο πρόβλημα 8.000 – 10.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με τον Πάνο Σκουρλέτη με την οποία οι πόροι από τις επιστροφές των δανείων του προηγούμενου εξοικονομώ, θα διατεθούν για την κάλυψη περισσότερων δικαιούχων.
Θα διατεθούν συνολικά 110 εκατ. Ευρώ. Δημιουργείται Ταμείο 13 εκατ. Ευρώ, το οποίο μέσω μόχλευσης 1:2 με τις τράπεζες θα δίνει τη δυνατότητα για χορήγηση δανείων 40 εκατ. Ευρώ. Οι επιδοτήσεις που αντιστοιχούν στα δάνεια είναι 70 εκατ. € και θα χρησιμοποιηθούν πέρα από επιστροφές δανείων και άλλα έσοδα του ΥΠΕΚΑ. Η διαδικασία αυτή ενίσχυσης των δικαιούχων του παλιού «Εξοικονομώ» ξεκινάει μέσα στον Ιούλιο.

Για το Νέο Εξοικονομώ: Έχουν εξειδικευτεί 250 εκ € στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ και σε συνεργασία με ΥΠΠΕΝ – ΓΓ Ενέργειας θα βγουν οι προσκλήσεις στις αρχές του φθινοπώρου (Σεπτέμβρη με Οκτώβρη). Μέρος αυτών των πόρων θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν άτοκο δάνειο για την παρέμβασή τους. Με αυτόν τον τρόπο η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω του νέου Εξοικονομώ (grants, δάνεια και ίδια συμμετοχή) υπολογίζεται να φτάσει τα 500 εκ. €.

Ενεργειακή αναβάθμιση Δημόσιων και Δημοτικών κτιρίων
Για πρώτη φορά έχουμε διαθέσιμους πόρους από τα δύο βασικά ΕΠ, ΕΠΑΝΕΚ + ΥΜΕΠΕΡΑΑ: π/υ 31.103.750 € για το σκοπό αυτό. Βρισκόμαστε σε φάση σχεδιασμού και εκτίμησης του ποσού για τον σχεδιασμό κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου (Συνεργασία με ΕΙΒ). Εξετάζουμε τον βέλτιστο τρόπο για τη μόχλευση των διαθέσιμων πόρων.

Πέρα όμως από την εξοικονόμηση, στο νέο ΕΣΠΑ έχουν εξειδικευτεί και τα παρακάτω σχετικά με την ενέργεια έργα:

ΕΠΑΝΕΚ:
- Διασύνδεση Κυκλάδων (150 εκ. €)

Η Διασύνδεση των Κυκλάδων είναι μεγάλο έργο στρατηγικής εθνικής σημασίας, καθ’ ότι διασφαλίζει την αξιόπιστη και επαρκή τροφοδότηση των νησιών Σύρου, Πάρου, Μυκόνου και Νάξου µε ηλεκτρική ενέργεια για τα προσεχή 30-40 χρόνια. Επιπλέον, συμβάλλει στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας, καθώς η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ενέργεια στα νησιά μεταφέρεται στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καλύπτοντας ανάγκες στο ηπειρωτικό σύστημα.

-Αναβάθμισης του Τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ - LNG) της Ρεβυθούσας (70 εκ. €)
Σημαντικό έργο το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση του βαθμού διείσδυσης του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας και σε όλους τους τομείς κατανάλωσης, καθώς βελτιώνει τη δυναμικότητα των εθνικών υποδομών ενέργειας για το φυσικό αέριο.
-Κατασκευή εναέριας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400 kV που συνδέει το ΚΥΤ ΛΑΓΚΑ∆Α µε το ΚΥΤ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Συνολικός προϋπολογισμός: 31.000.000 €
Συνολική δημόσια δαπάνη: 10.850.000 €
-Πιλοτικό Σύστημα Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της ζήτησης παροχών ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών και μικρών καταναλωτών και εφαρμογής έξυπνων δικτύων
Πιλοτική Εγκατάσταση 170.000 νέων «έξυπνων» μετρητών σε οικιακούς καταναλωτές. Το έργο αφορά στην ολοκληρωμένη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του εξοπλισμού, καθώς και την εκτέλεση όλων των απαραίτητων δοκιμών και ρυθμίσεων.
Συνολικός προϋπολογισμός: 41.000.000 €
Συνολική δημόσια δαπάνη: 20.500.000 €

ΥΜΕΠΕΡΑΑ:
Σήμερα έχουν εκδοθεί ήδη  δύο σημαντικές προσκλήσεις συνολικού Προϋπολογισμού 18.000.000 ευρώ.
1.    Η πρώτη αφορά τη Βελτίωση της Κινητικότητας και της Επισκεψιμότητας στην Περιφέρεια Αττικής – Πράσινη Γειτονιά. Έχει προϋπολογισμό 5 εκ ευρώ και η παρέμβαση αφορά Περιβαλλοντικά μέτρα, που στοχεύουν στη μείωση και/ή την αποφυγή εκπομπών αερίου θερμοκηπίου.
2.    Η δεύτερη αφορά παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος, αρχιτεκτονικής αξίας και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που βρίσκεται σε σημαντική θέση σε σχέση με πλέγμα διαδρομών ιστορικού, περιβαλλοντικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα. Έχει Προϋπολογισμό 13 εκ  ευρώ και έχει ως στόχο την Ανάπτυξη και προώθηση του τουριστικού δυναμικού φυσικών περιοχών.
3.    Περαιτέρω έχουν ήδη εξειδικευτεί και αναμένεται η έκδοση των σχετικών Προσκλήσεων σύντομα, 6 Δράσεις συνολικού Προϋπολογισμού 71.853.750 εκ. ευρώ.

-Μία από τις δράσεις αυτές, που θα έχει αντίκτυπο και κοινωνικό πρόσημο  στην δημόσια υγεία, θα αφορά την Παραγωγή Ενέργειας από μονάδες ΣΗΘΥΑ ή με χρήση ΑΠΕ σε Νοσοκομεία Λιγότερο Αναπτυγμένων Περιοχών και θα έχει συνολικό Προϋπολογισμό 6 εκ ευρώ. Η παρέμβαση αυτής της δράσης θα έχει ως αποτέλεσμα την ενσωμάτωση της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (συμπεριλαμβανομένης της υποδομής για αποθήκευση μετατροπή  της ενέργειας σε αέριο και για παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμη πηγή).
-Μία ακόμη δράση επίσης υψηλής προστιθέμενης αξίας στον χώρο της δημόσιας υγείας, θα αφορά τον περιορισμό των επιπτώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε δημόσιες εγκαταστάσεις υγείας και θα έχει συνολικό Προϋπολογισμό 10 εκ. €.
-Δράση συνολικού προϋπολογισμού 24.750.000 € θα φορά την ολοκλήρωση και επέκταση των υποδομών για την επέκταση της δυναμικότητας ηλεκτρισμού μέσω της συμπαραγωγής-τηλεθέρμανση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

ΠΕΠ
Τα εννέα από τα δεκατρία Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου έχουν δεσμεύσει πόρους για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. (32 εκ. €)

Σχέδιο Γιούνκερ (έως τα τέλη 2017 πρέπει να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις στις τράπεζες)
Συνολικά στο σχέδιο Γιούνκερ έχουν κατατεθεί προτάσεις για 20 έργα ενέργειας ύψους 2.2 δις € τα οποία περιλαμβάνουν:
-Υβριδικοί σταθμοί (ηλιακοί-αιολικοί)
-Μικρά Υδροηλεκτρικά
-Αξιοποίηση γεωθερμικής ενέργειας σε υδροπονικό θερμοκήπιο
-Τερματικός Σταθμός LNG Β.Ελλάδας - Αλεξανδρούπολη (PCI)
-Ανάπτυξη δικτύων διανομής στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας
-Υλοποίηση 190 ομοειδών έργων μικρών ανεμογεννητριών τα οποία ανήκουν σε 120 διαφορετικά επενδυτικά σχήματα.
-Υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Πελοπόννησος.

ΕΟΧ
Για την περίοδο 2009 – 2014 η Θεματική Περιοχή «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) – GR03» συνολικού προϋπολογισμού 11.188.000 € (ενταγμένες πράξεις: 10), είχε ως βασικό στόχο την αύξηση της συμμετοχής των AΠΕ στην παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονα τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Για την νέα περίοδο, ένας από τους άξονες προτεραιότητας σε διαβούλευση για τη χώρα είναι: Περιβάλλον Ενέργεια, Κλιματική Αλλαγή και Οικονομία Χαμηλού Άνθρακα.
Τόσο από τους Νορβηγούς όσο και από μας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας.

Interreg
Γενικότερα δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από τα Διασυνοριακά Προγράμματα Ελλάδα – Κύπρος, Ελλάδα – Ιταλία, Ελλάδα – Βουλγαρία, Ελλάδα – Αλβανία, Ελλάδα – Fyrom και το Διακρατικό Balkan Med.
Υπάρχουν ανοικτές προσκλήσεις για την κατάθεση σχετικών προτάσεων. Η αξιολόγηση των προτάσεων θα ακολουθήσει συγκριτική διαδικασία».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση