Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Μετεωρολογίας, τα μέλη του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας σας προσκαλούν την Παρασκευή, 23 Μαρτίου και ώρα 12:00, στην Ημερίδα που διοργανώνουν στο Αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου «ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ», η οποία περιλαμβάνει ομιλία του Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Freiburg της Γερμανίας, κ. Ανδρέα Ματζαράκη, με θέμα:
«Κλιματική αλλαγή: προσομοιώσεις και επιπτώσεις στον τουρισμό της Ελλάδας»
Μετά το τέλος της ομιλίας, ο κύριος ομιλητής και τα μέλη του Τομέα θα είναι στη διάθεση του κοινού, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικές με επίκαιρα Μετεωρολογικά και Κλιματολογικά θέματα αιχμής.
Στις 23 Μαρτίου κάθε χρόνο, γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η ημέρα της Μετεωρολογίας. Η εορτή αυτή δεν έχει τοπικό ή εθνικό χαρακτήρα, αλλά παγκόσμιο, διότι την ημέρα αυτή, στις 23
Μαρτίου του 1950, ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (World Meteorological Organization), και έτσι σήμερα εορτάζονται τα 62 χρόνια της Hμέρας της Μετεωρολογίας.
Η Μετεωρολογία είναι μια επιστήμη που η γένεσή της πρέπει να αναζητηθεί χιλιάδες χρόνια πριν, γιατί επηρέαζε και επηρεάζει άμεσα τις καθημερινές δραστηριότητες και συνθήκες ζωής του ανθρώπου, ο οποίος τότε, περισσότερο από ποτέ, εξαρτούσε τη διαμονή και τη διατροφή του από τον καιρό. Για πρώτη φορά, οργανωμένη καταγραφή, περισσότερο ή λιγότερο κοινών παρατηρήσεων σχετικών με τον καιρό διαφόρων περιοχών, γίνεται από τον πατέρα της Μετεωρολογίας τον Αριστοτέλη, ενώ ως έμμεση πληροφορία παρέχονται και σε άλλα συγγράμματα. Τους τελευταίους αιώνες, η εφεύρεση οργάνων μετεωρολογικής παρατήρησης δίνει μια σημαντική ώθηση στη Μετεωρολογία, η οποία τον αιώνα που αφήσαμε πίσω μας, τον 20ο, γνωρίζει τη θεαματικότερη ανάπτυξή της, χάρη στις θεωρίες που διατυπώθηκαν και στις δυνατότητες της τεχνολογίας.
Η χρησιμότητα, πλέον αναγκαιότητα, της κατανόησης και πρόγνωσης του καιρού και του κλίματος είναι αισθητή στην καθημερινή μας ζωή, στους διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας και αδιαμφισβήτητα προάγει το βιοτικό μας επίπεδο.
Στον Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών
Επιστημών του Α.Π.Θ., όλα τα μέλη του συμμετέχουν στην παγκόσμια γιορτή της
23ης Μαρτίου, από αγάπη προς τη Μετεωρολογία και Κλιματολογία και ευγνωμοσύνη
προς τους ανθρώπους που συνέβαλαν και συμβάλλουν καθοριστικά στην εξέλιξή της,
προς όφελος όλων.