«Ατμομηχανή» των εξαγωγών ο αγροδιατροφικός κλάδος

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Εφικτός είναι ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών αγροτοδιατροφικών προϊόντων, καθώς η παραγωγική δυναμικότητα υπάρχει, αλλά λείπει μέχρι στιγμής η υποδομή και η οργάνωση, ένα έλλειμμα για το οποίο συστηματικά υπεύθυνο είναι το κράτος.

Αυτό βρίσκεται πίσω από πολλές επιχειρηματικές αποτυχίες του ιδιωτικού τομέα, έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης, αν ληφθεί υπόψιν το υπέρογκο κόστος της γραφειοκρατίας, της υπερφορολόγησης, της έλλειψης ή πλημμελούς οργάνωσης των οργανισμών πιστοποίησης, όπως και της συντήρησης, ανανέωσης κι επέκτασης των αναγκαίων δομών υποστήριξης των logistics κ.α..

Όπως επισημαίνεται και από τους αρμόδιους εγχώριους εξαγωγικούς φορείς, οι εξαγωγές των αγροδιατροφικών μας προϊόντων, ειδικά σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, εξελίσσονται εξαιρετικά. Η χώρα μας, αναλογικά με το μέγεθος της, είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα στο σχετικό τομέα.

Οι εξαγωγές των αγροδιατροφικών μας προϊόντων, ανεπεξέργαστων και μεταποιημένων, ανήλθαν το 2014 σε 4,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 27% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών εκτός των πετρελαιοειδών.

Στις εξαγωγές ελαιολάδου η χώρα μας είναι ο δεύτερος προμηθευτής της Ιταλίας και του Καναδά και ο τρίτος της Γερμανίας και της Αυστραλίας, ενώ κατέχει το 3% της αμερικανικής αγοράς ελαιολάδου, που αντιστοιχούσε το 2014 περίπου σε 25 εκατ. δολάρια ετησίως.

Στις επιτραπέζιες ελιές, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στην εγχώρια αγορά, όπου η κατανάλωσή τους δεν υπερβαίνει το 10% της ετήσιας παραγωγής, διεθνώς εκδηλώνεται έντονη ζήτηση κι έχουμε εξαιρετικές εξαγωγικές επιδόσεις. Το 2014 εξάγαμε περισσότερες επιτραπέζιες ελιές απ’ ότι ελαιόλαδο, φτάνοντας τα 402 εκατ. δολάρια. Είμαστε ο δεύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη σχετική αγορά, με μερίδια 27%, 31%, 27% και 30% αντίστοιχα, ενώ κατέχουμε το 50% της αυστραλιανής αγοράς.

Στα οπωροκηπευτικά (συγκεκριμένα στα αγγούρια) είμαστε ο πρώτος προμηθευτής της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, με μερίδια 40% και 35% αντίστοιχα, και ο τέταρτος προμηθευτής της Γερμανίας με μερίδιο 3%.
Στη βιομηχανοποιημένη τομάτα έχουμε μερίδια στην ευρωπαϊκή αγορά, που κυμαίνονται από 3,5% (Ιταλία) έως 6% (Βέλγιο), ενώ στη νωπή ντομάτα ελέγχουμε το 66% της κυπριακής αγοράς και το 27% της βουλγαρικής.

Στη φέτα, την οποία έχουμε κατοχυρώσει ως αποκλειστικά ελληνικό προϊόν, είμαστε ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στη προμήθεια πολλών αγορών, με μερίδια έως και 98%, όπως συμβαίνει στην Ιταλία: στη Γερμανία το μερίδιό μας είναι 65%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 81%, στη Σουηδία 78% κά. Μόνο οι εξαγωγές φέτας απέδωσαν το 2014 στην ελληνική οικονομία περί τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ εντυπωσιακές είναι και οι επιδόσεις του ελληνικού γιαουρτιού: το μερίδιό του στη Νορβηγία φτάνει το 54%, ενώ σε Αυστρία, Αγγλία και Ιταλία τα μερίδιά του κυμαίνονται μεταξύ 15% και 17%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση