Στη Δικαιοσύνη ο αποτρόπαιος θάνατος της καρέτα - καρέτα στη Νάξο

του Νίκου Αβουκάτου

Μήνυση κατά αγνώστου αναμένεται να καταθέσει ο πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, Γιάννης Ορφανός, για τον εντοπισμό των δραστών του βασανιστικού και αποτρόπαιου θανάτου της θαλάσσιας χελώνας στη Νάξο.

«Η χελώνα βρέθηκε νεκρή στη στεριά επειδή ξεβράστηκε από τους δυνατούς ανέμους της προχθεσινής ημέρας. Το τσιμεντένιο μπουκάλι χρησιμοποιείται ως εργαλείο για ψάρεμα. Το σχοινί ήταν δεμένο σφικτά με κόμπο και όχι μπλεγμένο στο πίσω δεξιά πτερύγιο της», υποστήριξε, μιλώντας στη Greenagenda.gr, ο κ. Ορφανός.

«Είναι μια εικόνα που μας σόκαρε και ένα δυσάρεστο γεγονός. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο», επισήμανε, από την πλευρά του, o λιμενάρχης Νάξου Αλέξης Αποστολόπουλος.

«Προσπαθούμε να εξιχνιάσουμε την υπόθεση αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν ο δράστης ή οι δράστες καθώς δεν έχουμε στοιχεία από αυτόπτες μάρτυρες», σημείωσε ο ίδιος.

«Μας σόκαρε αυτή η εικόνα και δεν αποκλείεται να είναι μια εσκεμμένη πράξη», τόνισε ο ωκεανογράφος Δημήτρης Φυτίλης, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης στον Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων».

Οι περισσότερες τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες εντοπίζονται με τραύματα στο κεφάλι και δυστυχώς τα περιστατικά είναι ολοένα και αυξανόμενα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρατηρείται «αύξηση των νεκρών χελωνών, φτάνοντας τις 600 το χρόνο», ένας πολύ μεγάλος αριθμός. Ο Δημήτρης Φυτίλης, αναφερόμενος στο έργο του Κέντρου Διάσωσης, ανέφερε ότι έχουν  αναρρώσει 1.000 περίπου χελώνες, το 56% των οποίων απελευθερώθηκε στο περιβάλλον. Το έργο του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στηρίζουν 500 εθελοντές, ένα μικρό μέρος των οποίων, όμως, προέρχεται από την Ελλάδα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση