Πώς το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου θα γίνει πιο «πράσινο»

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση του Προεδρικού Μεγάρου, φαίνεται σταδιακά να μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι εδώ και δύο, περίπου, χρόνια η ΑΗΚ κατέληξε σε συγκεκριμένη πρόταση για αναβάθμιση της ενεργοβόρου κατάστασης του κτηρίου του Προεδρικού Μεγάρου, η οποία στη συνέχεια απεστάλη στην Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία με τη σειρά της προώθησε την πρόταση στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι σε επικοινωνία του κυπριακού "InBusinessNews" με πηγές από το Προεδρικό Μέγαρο τονίστηκε ότι έχει εξεταστεί ενδελεχώς η συγκεκριμένη πρόταση και επιδιώκεται ένταξη της υλοποίησης του εν λόγω έργου σε πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενων ταμείων ΕΕ-Κύπρου, προκειμένου το κόστος του να καλυφθεί κατά 85% από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ένωσης.

Οι σημαντικότερες αλλαγές

Στο πλάνο για ενεργειακή αναβάθμιση Προεδρικού περιλαμβάνονται βασικές αλλαγές που θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις σε επίπεδο ενεργειακής κατανάλωσης, αλλά και εξοικονόμησης.

-Η σύνδεση της παραγωγής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια στη νέα αίθουσα του Προεδρικού, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στο ευρύτερο πλάνο αναβάθμισης του κτηρίου.
-Παράλληλα, ένα άλλο εξίσου σημαντικό ζήτημα αποτελεί η αλλαγή των παραθύρων και θυρών του Προεδρικού, για εξοικονόμηση ενέργειας με παράλληλα πιο αποτελεσματική θέρμανση και ψύξη του κτηρίου.
-Αλλαγή φωτισμού για καλύτερο αποτέλεσμα και βέλτιστη εξοικονόμηση ενέργειας.
-Μελέτη για περαιτέρω έργα, επί του κτηρίου του Προεδρικού Μεγάρου.

Τα προβλήματα

Παρά τη θετική διάσταση που απορρέει από το όλο εγχείρημα, το οποίο μάλιστα επιδιώκεται να προωθηθεί και ως ένα πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα, υπάρχουν ορισμένες βασικές παράμετροι που δυσχεραίνουν την υλοποίηση του έργου.

Συγκεκριμένα δύο βασικοί παράγοντες καθιστούν δύσκολο το project ενεργειακής αναβάθμισης του Προεδρικό:
1. Το κτήριο είναι παλαιό και παράλληλα διατηρητέο, οπότε απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί επί της μηχανικής κτηρίου, τόσο για αποφυγή ζημιών όσο και για διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα του.
2. Το φορτωμένο πρόγραμμα τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και των ατόμων που εργάζονται στο Προεδρικό αποτελούν επίσης σημαντικό παράγοντα που καθιστά δυσχερή την επιχείρηση εργασιών στον χώρο.

Το πλάνο που προωθείται υπαγορεύει υλοποίηση εργασιών τα Σαββατοκύριακα και αναλόγως του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αναγκών για συνεδριάσεις, του Υπουργικού Συμβουλίου ή άλλων επαφών με στελέχη της κυβέρνησης.

Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι εντός του 2017 θα αρχίσουν ορισμένα από τα προαναφερθέντα έργα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση