Στα 20 δισ. ο ετήσιος τζίρος του παρανόμως επισημαινόμενου στην ΕΕ ελληνικού γιαουρτιού

του Δημήτρη Διαμαντίδη

«Η αβάσταχτη ελαφρότητα της φέτας και του γιαουρτιού» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος όλων των τελευταίων εξελίξεων, που αφορούν στα πιο δημοφιλή μαζί με το ελαιόλαδο, ελληνικά εξαγώγιμα αγροδιατροφικά προϊόντα.

Η φέτα και το γιαούρτι ελληνικού τύπου έδωσαν ώθηση τα τελευταία χρόνια στις εξαγωγές της χώρας μας, ενώ παράλληλα αποτέλεσαν την αφορμή για νέες επενδύσεις από βιομηχανίες ελληνικών συμφερόντων τόσο εντός της επικράτειας, όσο και εκτός.

Οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες και επιχειρήσεις παραγωγής τυροκομικών ειδών έχουν συσσωρεύσει μάλιστα τεχνογνωσία, που τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν και να διαχειρίζονται αποτελεσματικά και με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον όλα τα υποπροϊόντα της παραγωγικής διαδικασίας τους.

Κάτι όχι τόσο αυτονόητο για ξένες γαλακτοβιομηχανίες, όπως π.χ. στην περίπτωση των τεράστιων καινούριων εγκαταστάσεων που δημιούργησαν στις ΗΠΑ βιομηχανίες, οι οποίες ανταγωνίζονται τις ελληνικές και τα υποπροϊόντα της παραγωγής τους έφτασαν να αποτελούν περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Αναλύοντας τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, από τη μία πλευρά υπάρχουν οι ομολογουμένως εύλογες ανησυχίες των ελληνικών βιομηχανιών, οι οποίες ισχυρίζονται ότι κινδυνεύουν να χαθούν υφιστάμενες ή δυνητικές ξένες αγορές από τους σφετεριστές της φέτας και του γιαουρτιού.

Από την άλλη πλευρά όμως λίγα λέγονται και ακόμη λιγότερα υλοποιούνται, προκειμένου να αντιστραφεί το γεγονός πως η εγχώρια κτηνοτροφία πνέει τα λοίσθια και η αγελαδοτροφία «σβήνει» αργά και σταθερά.

Για πόσο ακόμη θα τεκμηριώνεται η ελληνικότητα, όταν η χώρα μας κατακλύζεται από εισαγόμενη πρώτη ύλη για πλείστα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μάλιστα μπορεί στο τέλος να βαφτίζονται ως 100% ελληνικά;

Για ποιο ελληνικό γάλα μιλάμε;

Ειδικά για την αγελαδοτροφία, η κατάργηση της ποσόστωσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προσμονή των μεγάλων παραγωγών αγελαδινού γάλακτος που είναι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης να εξάγουν γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ρωσία και την Κίνα είχε σαν αποτέλεσμα μετά το εμπάργκο της Ρωσίας και την μείωση της προσδοκώμενης διάθεσης στην Κίνα, να πέσει σημαντικά η τιμή του αγελαδινού γάλακτος.

Το γάλα από τις χώρες τις Δυτικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια το εισάγουμε στην χώρα μας σε εξευτελιστικές τιμές.

Η Ελλάδα πριν οχτώ χρόνια είχε φτάσει να παράγει 900 χιλιάδες τόνους αγελαδινό γάλα όταν οι ανάγκες της ήταν 1.300 χιλιάδες τόνους. Το 2015 προσεγγίσαμε τις 600 χιλιάδες τόνους και εκτιμάται πως θα σημειώνονται μειώσεις από εδώ και πέρα της τάξης των 50 χιλιάδων τόνων περίπου κατά έτος.

Οι φορείς του κλάδου και ορισμένες υπεύθυνες βιομηχανίες του χώρου διατυπώνουν για αυτό το ζήτημα ορισμένα αμείλικτα ερωτήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, απορίας άξιον είναι για ποιο λόγο η πολιτεία δεν ανακοινώνει σε μηνιαία βάση ποιες γαλακτοβιομηχανίες εισάγουν γάλα.

Σχεδόν όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ-μάρκετ είναι ελληνικά. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό όταν το 60% του αγελαδινού γάλακτος εισάγεται;

Η πολιτεία από την πλευρά της αρέσκεται στα ίδια επαναλαμβανόμενα ευχολόγια για την υποχρεωτική αναγραφή της καταγωγής-προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων. Ακόμη και έτσι ποιος ελέγχει εάν αυτή η αναγραφή είναι αληθής;

Στην περίπτωση του ελληνικού γιαουρτιού, χτύπησε πρόσφατα ένα ακόμη «καμπανάκι» όταν η Τσεχία άρχισε να συντάσσει εθνική νομοθεσία που δημιουργεί κατηγορία ελληνικού γιαουρτιού.

Την ίδια στιγμή, αμφισβητείται και επισήμως η κατοχύρωση της φέτας στον Καναδά, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ ένα παρόμοιο θέμα δημιουργήθηκε και με τη Νότια Αφρική, αλλά μάλλον επιλύθηκε.

Ο ετήσιος τζίρος του παρανόμως επισημαινόμενου σήμερα στην ΕΕ ελληνικού γιαουρτιού είναι περίπου €20 δισ. υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ).

Το μέγεθος αυτό είναι ασύλληπτο σε σχέση με τα μέτρα της Ελλάδος, ενώ εάν θέλουμε να το αναγάγουμε σε παγκόσμιο επίπεδο, φτάνει τα €50 δισ.

Τέλος, εκτός ΕΕ, η φέτα και το γιαούρτι υπάρχει σοβαρή περίπτωση να «συνθλιβούν» στην επικείμενη συμφωνία της Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΤΤΙΡ).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση