Πινακίδες για τα αποτσίγαρα σε 100 παραλίες βάζει ο δήμος Σιθωνίας

του Νίκου Αβουκάτου

Οι ασυνείδητοι... θεριακλήδες δεν ξεχνούν τη κακή συνήθειά τους να πετούν οπουδήποτε τις γόπες τσιγάρων. Η ρίψη αποτσίγαρων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα παγκοσμίως γιατί θέτει σε κίνδυνο του θαλάσσιους οργανισμούς ενώ προκαλούν και χημική ρύπανση.

«Σκεφτόμαστε ως λύση στον Δήμο Σιθωνίας να τοποθετήσουμε προειδοποιητικές πινακίδες ώστε οι λουόμενοι να μην πετούν τις γόπες και να κρατήσουμε τις παραλίες μας καθαρές», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο αντιδήμαρχος  Προγραμματισμού και Παιδείας Νικόλαος Χριστοδούλου.

«Η μόνη λύση είναι να τοποθετήσουμε προειδοποιητικές πινακίδες και να κάνουμε συστάσεις. Θα δράσουμε άμεσα. Ο δήμος μας διαθέτει 100 παραλίες και η τοποθέτηση τους πιστεύουμε ότι θα ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες μας», τόνισε ο Μιχάλης Μουστάκας, ειδικός σύμβουλος του δήμαρχου Σιθωνίας.

«Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών. Το δικό μας μότο είναι "φροντίζουμε να μην αφήνουμε τίποτα στις παραλίες, παρά μόνο τις πατημασιές μας και να μην παίρνουμε τίποτα από τις ακτές και τα βουνά μας"», σημείωσε, από την πλευρά του, ο περιβαλλοντολόγος και συντονιστής δράσεων της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Φύσης Μίλτος Γκλέτσος.

Στις ακτές της Μεσογείου το 40% των απορριμμάτων αποτελείται από τα είδη καπνιστών.«Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε  η εκστρατεία ευαισθητοποίησης των λουομένων για καθαρές παράλιες χωρίς αποτσίγαρα με τη διανομή ατομικών σταχτοδοχείων άμμου. Δυστυχώς η εταιρεία που την είχε αναλάβει λόγω της οικονομικής κρίσης δήλωσε αδυναμία πριν από λίγους μήνες. Στη διάρκεια των επτά ετών το πρόγραμμα αυτό είχε θετική ανταπόκριση», σημείωσε ο υπεύθυνος του τομέα περιβάλλοντος της HELMEPA Κώστας Τριανταφύλλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αποτσίγαρα παραμένουν τα τελευταία χρόνια με διαφορά το No 1 απόρριμμα σε αριθμό τεμαχίων στις ελληνικές ακτές. Αυτό προέκυψε από τους καθαρισμούς που κάνουν εθελοντές υπό τον συντονισμό της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος) κάθε χρόνο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση