Στα Χανιά οι πρώτοι «έξυπνοι» κάδοι απορριμμάτων στην Ελλάδα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται το έξυπνο σύστημα διαχείρισης πλήρωσης των κάδων απορριμμάτων σε δήμους που ανήκουν στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Σε 230 μπλε κάδους και 80 κώδωνες γυαλιού έχουν τοποθετηθεί οι αισθητήρες με τους οποίους αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση.

Μέσα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που μεταφέρουν διαδικτυακά δεδομένα, θα ειδοποιούνται οι υπεύθυνοι στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., αλλά και οι οδηγοί των απορριμματοφόρων εάν ένας κάδος είναι γεμάτος.

καδ1

Έτσι, θα τροποποιούνται αναλόγως τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και κατά προτεραιότητα θα αδειάζονται οι γεμάτοι κάδοι καθώς η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. θα ειδοποιείται άμεσα για την πληρότητα των κάδων.

«Σύντομα θα μπορούμε να αξιολογήσουμε και να βελτιστοποιήσουμε τη διαχείριση απορριμμάτων», επισήμανε στη Greenagenda.gr o Kώστας Πατεράκης υπεύθυνος υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος (LIFE – EWAS).

Αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχει ως στόχους τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που επηρεάζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και τη μείωση τους κόστους αποκομιδής, στην πράξη.

καδ3

«Αυτό που προσδοκούμε από το πρόγραμμα είναι οι αισθητήρες να διαβάζουν το ύψος της στάθμης του υλικού σε ένα κάδο. Με τους αισθητήρες ο χρήστης του συστήματος γνωρίζει σε ποιους κάδους χρειάζεται να γίνει αποκομιδή μέσα από τα στοιχεία που λαμβάνει το κέντρο ελέγχου. Άρα αν κάποιοι κάδοι είναι άδειοι δεν χρειάζεται να γίνει τη συγκεκριμένη ημέρα η αποκομιδή η οποία και κοστίζει και επιβαρύνει το περιβάλλον. Επιπρόσθετα μειώνεται και η όχληση», σημείωσε ο κ. Πατεράκης.

Στο καινοτόμο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχει και η Σεβίλλη. Το EWAS προσανατολίζεται στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μοντέλου διαχείρισης των φυσικών πόρων και των απορριμμάτων, με έμφαση στην ενεργειακή απόδοση και τη συμβολή στη μείωση των εκπομπών αερίων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς και τη μείωση του θορύβου και της κυκλοφοριακής συμφόρησης κατά τη διάρκεια της συλλογής των αποβλήτων και τη μεταφορά τους.

Σήμερα στο Δημαρχείο της Αγίας Παρασκευής  σε ημερίδα με τίτλο «Το internet των κάδων» θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα αποτελέσματα από τη χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για τη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων πρακτικών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, την ελαχιστοποίηση του κόστους συλλογής και για την αύξηση της ανακύκλωσης, στον Δήμο της Σεβίλλης.

Στόχος της ημερίδας είναι η μεταφορά της εμπειρίας των δύο δήμων και σε άλλους δήμους της Ελλάδας που επιθυμούν να αναπτύξουν παρόμοιες δραστηριότητες και ανάλογα αποτελέσματα.

Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση πρωτοβουλιών καινοτομίας στο δημόσιο τομέα, όπως το Κινητό Πράσινο Σημείο του δήμου Αγίας Παρασκευής και τα οφέλη που αναμένεται να προκύψουν από τη λειτουργία του, όπως και η εξειδικευμένη πλατφόρμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ) για την ανακύκλωση.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση