«Διψούν» οι υδροφόροι ορίζοντες του Ρεθύμνου

Το χαμηλότερο ποσοστό βροχοπτώσεων που έχει καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια είναι το φετινό, καθώς οι λίγες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους νοτιάδες «πλήγωσαν» τους υδροφόρους ορίζοντες.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιεί το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών στην πόλη του Ρεθύμνου δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις είναι στο 64% του μέσου όρου των τελευταίων 25 ετών, ενώ περίπου στο ίδιο ποσοστό (60-65%) είναι σε όλο το νομό.

Το υδρολογικό έτος ξεκινάει τον Σεπτέμβριο. Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής διευθυντής του παραρτήματος του ΙΓΜΕ στο Ρέθυμνο, Γιάννης Κοινάκης, τη φετινή υδρολογική χρονιά μόνο τον Νοέμβριο είχαμε «γερές» βροχοπτώσεις, σε διάρκεια δηλαδή και ποσότητα. Όλη την υπόλοιπη χρονιά μέχρι και σήμερα οι βροχοπτώσεις ήταν μικρής διάρκειας, διάσπαρτες και με μεσολάβηση αέρα και υψηλών θερμοκρασιών. Το ύψος λοιπόν των βροχοπτώσεων αλλά και ο ρυθμός τους σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες δημιουργούν πρόβλημα στους υδροφόρους ορίζοντες, όπως μεταδίδει το Goodnet.gr.

«Είχαμε μεγαλύτερη εξάτμιση του νερού λόγω των νοτιάδων που έπνεαν φέτος και των υψηλών θερμοκρασιών. Με μικρής διάρκειας βροχοπτώσεις και τις συνθήκες αυτές, το νερό δεν προλαβαίνει να πάει στους υδροφόρους ορίζοντες, εξατμίζεται», σημειώνει κ. Κοινάκης.

Συμπερασματικά, η ποσότητα του νερού είναι λιγότερη στους υδροφόρους ορίζοντες από τους οποίους καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού και σε κάποιες περιοχές έχει αρχίσει να γίνεται ορατό αυτό ή θα γίνει τους επόμενους μήνες.

Πάντως τα στοιχεία δείχνουν ότι για τους μεγάλους υδροφορείς, όπως ο Κουρταλιώτης, το Σπήλι, η Αργυρούπολη δεν έχει φανεί υστέρηση στις πηγές. Είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με άλλες υδρολογικές χρονιές και μετά τον Οκτώβριο θα φανεί αν υπάρχει αλλαγή της εικόνας αυτής. Ωστόσο σε μικρότερους υδροφορείς ήδη υπάρχουν στοιχεία πτώσης της στάθμη του νερού ή μειωμένων παροχών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ύδρευση και άρδευση.

Όπως τονίζει ο κ. Κοινάκης η φετινή είναι ιδιαίτερη χρονιά και θα πρέπει να είμαστε επιπλέον προσεκτικοί στην κατανάλωση του νερού. Είμαστε προκλητικά σπάταλοι, αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης νερού, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε.

Επιμήκυνση της αρδευτικής περιόδου

Στο μεταξύ το γεγονός των μειωμένων βροχοπτώσεων σε ποσότητα και διάρκεια έχει οδηγήσει σε επιμήκυνση της αρδευτικής περιόδου.

Συνήθως η άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων ξεκινούσε τον Μάιο περίπου, αλλά φέτος έχει ξεκινήσει νωρίτερα λόγω της σχετικής ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που κάνουν τη γη να «διψάει». Έτσι η κατανάλωση του νερού είναι μεγαλύτερη και αποτελεί και αυτό ένα κομματάκι του πάζλ στα προβλήματα που δημιουργεί το ύψος των βροχοπτώσεων σε συνδυασμό με το ρυθμό αυτών.

Στη Βουλή τα προβλήματα στην παραγωγή από την ανομβρία και τις υψηλές θερμοκρασίες

Τα μεγάλα προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή της Κρήτης από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες, ήρθαν στην Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Η παρατεταμένη ανομβρία και οι πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, προκάλεσαν ακαρπία σε ό,τι αφορά την ελαιοκομία και την αμπελουργία, ενώ υπάρχουν επιπτώσεις και στην αρδευόμενη καλλιέργεια.
Μεγάλη όμως είναι και η ζημιά της μελισσοτροφίας.

Ο Βουλευτής μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Τόσο η φυτική όσο και η ζωική παραγωγή, έχουν επηρεαστεί σημαντικά και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και βέβαια για την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών. Για όλα αυτά τι προτίθεστε να πράξετε, κύριε Υπουργέ, για την καταγραφή των προβλημάτων αλλά και την αντιμετώπιση της ξηρασίας; Και παρακαλώ στις απαντήσεις σας να μας πείτε τι γίνεται με τη συσσώρευση ανέλεγκτων υποθέσεων στον ΕΛΓΑ. Με τη λειψή ρύθμιση της προηγούμενης εβδομάδας για τις μετακινήσεις των ελεγκτών, ελπίζετε ότι θα λειτουργήσει το σύστημα καταγραφής ζημιών»;

Ο Υπουργός από την πλευρά του, αφού αναγνώρισε πως η ερώτηση του Βουλευτή αναδεικνύει ένα σοβαρό θέμα, τόνισε πως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις για την ακαρπία, παρά μόνο μέσω των ΠΣΕΑ και μετέφερε την ευθύνη στους φορείς που δεν έχουν υποβάλλει ακόμη ολοκληρωμένο φάκελο.

Για τις ζημιές στην αμπελοκαλλιέργεια, τις υπαίθριες καλλιέργειες και τη μελισσοτροφεία, που προβλέπονται από κανονισμό ΕΛΓΑ, είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τις δηλώσεις από πλευράς παραγωγών και την καταγραφή των ζημιών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση