Ενεργοί παραμένουν 32 ΧΑΔΑ σε όλη τη χώρα, στα 30 εκατ. τα πρόστιμα

Στους 32 ανέρχονται οι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν και 88 ανενεργοί, μη αποκατεστημένοι.

Το πρόστιμο για κάθε ενεργό ΧΑΔΑ είναι 80.000 ευρώ και η χώρα μας έχει καταβάλει μέχρι σήμερα σε σχετικά πρόστιμα 30 εκατ. ευρώ.

Όπως επισήμανε σε εκδήλωση στον Πειραιά η προϊστάμενη του Τμήματος Διαχείρισης Αστικών, Βιομηχανικών και Συναφών Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αναστασία Αρφανάκου, μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί προς αξιολόγηση στο ΥΠΕΝ 11 Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), εκ των οποίων στα οκτώ έχουν γίνει γνωμοδοτήσεις και παρατηρήσεις στα υπόλοιπα τρία. Επίσης, αναμένεται η υποβολή άλλων δύο ΠΕΣΔΑ.

Εντός του 2016, προσέθεσε, ελπίζουμε ότι θα έχουν εγκριθεί όλα τα ΠΕΣΔΑ. Σημειώνεται ότι ο χρόνος έγκρισης του κάθε ΠΕΣΔΑ είναι περί τους τρεις μήνες.

Η κυρία Αρφανάκου είπε ακόμα ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει σημαντικές παρεμβάσεις στο Νόμο 2939 για την ανακύκλωση.

Από την πλευρά του και κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, επισήμανε ότι το κυριότερο ίσως πρόβλημα στη διαχείριση των αποβλήτων είναι το υψηλό κόστος περισυλλογής, ενώ μεγάλο είναι και το κόστος του διαχωρισμού τους, το οποίο πολλές φορές είναι ανέφικτο.

Αναφερόμενος στο τέλος ταφής απορριμμάτων, υπογράμμισε ότι δεν θα αναβάλλεται επ' αόριστον, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς απλώς εξυπηρετεί τον στόχο «να μην τιναχθούν στον αέρα οι προϋπολογισμοί των Δήμων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι πυλώνες του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, συνέχισε ο κ. Τσιρώνης, είναι α) η ευελιξία, καθώς δεν υπάρχει μόνο μία βέλτιστη πρακτική και οι Δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, β) οι Δήμοι θα πρέπει να εισέλθουν στο οικονομικό «παιχνίδι», γ) η εξυγίανση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και δ) το χτύπημα του λαθρεμπορίου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο «περιβαλλοντικό έγκλημα», τονίζοντας ότι καταστρέφει την οικονομία και «σκοτώνει» την επιχειρηματικότητα, καθώς ενισχύει την εισφοροδιαφυγή, τη φοροδιαφυγή και τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να αλλάξουν και να επιβάλλονται ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων κάθε νοικοκυριού και όχι με τα τετραγωνικά μέτρα.

Σε ό,τι αφορά τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), ο κ. Τσιρώνης είπε ότι υπάρχει συμφωνία με τον Περιφερειάρχη Βοιωτίας ότι το Επιχειρηματικό Πάρκο της περιοχής θα διαθέτει ΧΥΤΕΑ, ενώ παράλληλα έχουν βρεθεί κατάλληλοι χώροι στη Β.Ελλάδα και ένας χώρος στην κεντρική Ελλάδα, Συνολικά, σε όλη τη χώρα υπάρχουν πέντε χώροι, όπου οι υποδομές είναι έτοιμες σε τρεις απ' αυτούς και ετοιμάζονται στους υπόλοιπους δύο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση