Συγκροτείται -επιτέλους- η επιτροπή για TTIP και CETA

του Θοδωρή Καραουλάνη

Μετά από τις διαρροές εγγράφων, τις κινητοποιήσεις πολιτών και ΜΚΟ, συζητήσεις στη Βουλή και επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Greenagenda, οι συμφωνίες TTIP και CETA για το διατλαντικό εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών έρχονται πλέον για συζήτηση και εξέταση στην ελληνική Βουλή.

Πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σήμερα τη σύσταση και συγκρότηση ειδικής διεπιστημονικής Επιτροπής με την ονομασία «Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών». Αντικείμενο της Επιτροπής αποτελεί η διερεύνηση του περιεχομένου και των διαδικασιών σύναψης των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου μεταξύ Ε.Ε., Καναδά και Η.Π.Α., η προώθηση της διαφάνειας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, η εξέταση δυνατοτήτων συμμετοχής του Κοινοβουλίου και, μέσω αυτού, της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών φορέων σε αυτές, η επιδίωξη συνεργασίας με τυχόν αντίστοιχες Επιτροπές των κρατών μελών της Ε.Ε. Αντικείμενο της Επιτροπής αποτελεί, επίσης, η διατύπωση προτάσεων προς την Κυβέρνηση, με συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Η Επιτροπή θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία και επικοινωνία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και, μέσω αυτής, με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές. Επίσης, θα συνεργαστεί με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες.

Στην απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής ξεχωρίζει η αναφορά σε διαπίστευση των βουλευτών – εκπροσώπων των κομμάτων ώστε να λαμβάνουν γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της Transatlantic Trade and Investment Partnership (ΤΤΙΡ) – μία ρύθμιση ασφαλείας των διαπραγματεύσεων που έχει ξεσηκώσει πανευρωπαϊκό σάλο.

Όπως έχουμε αναφέρει αναλυτικά, η συζήτηση για τις δύο αυτές σημαντικές διεθνείς συνθήκες γίνεται πλέον με έμφαση σε τρία βασικά θέματα: τον ρόλο των κοινοβουλίων και των εθνικών αρχών στην υιοθέτηση αυτών των συμφωνιών, στην προστασία των προστατευόμενων ονομασιών (όπως η φέτα και πολλά άλλα προϊόντα) και κυρίως στο ποσοστό «ελευθερίας» των εταιρειών από τις ρυθμιστικές αρμοδιότητες των κρατών. Το πρώτο ζήτημα είναι αμιγώς πολιτικό και θέμα δημοκρατίας, το δεύτερο ζήτημα αφορά ιδιαίτερα τα ελληνικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ενώ πίσω από το τρίτο ζήτημα κρύβεται πλειάδα σοβαρών θεμάτων όπως η ασφάλεια τροφίμων, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, οι περιβαλλοντικοί όροι παραγωγής – διακίνησης – ανακύκλωσης των προϊόντων και πολλά ακόμη συγγενή ζητήματα.

Η Επιτροπή συγκροτείται ως εξής:

1.      Νικόλαος Βούτσης - Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
2.      Χαρά Καφαντάρη - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
3.      Κωνσταντίνος Δουζίνας - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
4.      Γεράσιμος Μπαλαούρας - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
5.      Νικόλαος Μανιός - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
6.      Αντώνιος Συρίγος - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
7.      Κωνσταντίνος Γαβρόγλου - Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.
8.      Αννέτα Καββαδία - Βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) «ΣΥΡΙΖΑ» και Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
9.      Νεκτάριος Σαντορινιός - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της Transatlantic Trade and Investment Partnership (ΤΤΙΡ), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
10.  Ιωάννης Κεφαλογιάννης - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
11.  Ευάγγελος Καρακώστας - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
12.  Θεόδωρος Παπαθεοδώρου - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
13.  Νικόλαος Καραθανασόπουλος - Βουλευτής της Κ.Ο. «Κ.Κ.Ε». που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
14.  Σπυρίδων Δανέλλης - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
15.  Μάριος Γεωργιάδης - Βουλευτής της Κ.Ο.  «ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ,  μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
16.  Δημήτριος Καμμένος - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» που έχει οριστεί να λαμβάνει γνώση των διαβαθμισμένων εγγράφων της ΤΤΙΡ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
17.  Παναγιώτης Μηταράκης - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
18.  Γεώργιος Δημαράς - Βουλευτής της Κ.Ο. «ΣΥΡΙΖΑ», μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.
19.  Φωτεινή Καρατζαφέρη - Εμπειρογνώμονας από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.
20.  Χρήστος Καφτεράνης - Εμπειρογνώμονας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
21.  Βασίλειος Τσέλιος - Εμπειρογνώμονας Πρεσβευτής Σύμβουλος Β,  Γ1 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
22. Εμπειρογνώμονας που θα οριστεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
23. Κωνσταντίνος Βασιλάκης - Ειδικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.
24. Αναστασία Φράγκου - Προϊσταμένη Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
25. Αστέριος Πλιάκος - Προϊστάμενος Δεύτερης Διεύθυνσης Διεπιστημονικών μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, Καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
26. Ξενοφών Παπαρρηγόπουλος - Προϊστάμενος Α΄ Τμήματος Νομοτεχνικής Επεξεργασίας της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
27. Ανδρέας Κούνδουρος - Προϊστάμενος του Τμήματος Ευρωπαϊκών Μελετών της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.
28. Νέστωρ Πολίτης - Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής.
29. Όλγα Γιούργου - Επιστημονική συνεργάτιδα του Προέδρου της Βουλής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση