Γεωθερμία χαμηλής ενθαλπίας με φ/β και ανεμογεννήτρια στη Νίσυρο

Άμεσο αποτέλεσμα είχε η παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου της ΝΔ, Μάνου Κόνσολα, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Μιχάλη Βερροιόπουλο, για την αξιοποίηση του γεωδυναμικού πεδίου της Νισύρου.

Σύμφωνα με το rodiaki.gr, ο κ. Κόνσολας, με παρέμβασή του, είχε επισημάνει ότι θα πρέπει να διαχωριστεί η περίπτωση της Νισύρου από την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων στα άλλα νησιά.

Τόνισε ότι η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της Νισύρου πρέπει να γίνει με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας, χωρίς να προκαλεί επιβάρυνση στο περιβάλλον, αλλά και αρνητικές συνέπειες στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου πρότεινε εναλλακτικές μορφές ήπιας εκμετάλλευσης, όπως είναι η χαμηλή ενθαλπία, που με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού, θα εξασφαλίσουν για τη Νίσυρο, ψύξη, θέρμανση στα σπίτια, ζεστό, κρύο νερό και μείωση του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου αφαλάτωσης.

Στην απάντησή του προς τον κ. Κόνσολα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες τονίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία ενέργεια χωρίς την αποδοχή και τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, ενώ εμφανίζεται πρόθυμος να συναντηθεί με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των φορέων της Νισύρου.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μάνος Κόνσολας τονίζει τα εξής: «Εύχομαι να έχει αντιληφθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ότι η Νίσυρος αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση και οφείλει να τη διαχωρίσει από έναν οριζόντιο σχεδιασμό για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού.

»Η λύση που συγκεντρώνει τη γενική αποδοχή και συναίνεση είναι η ήπια εκμετάλλευση (χαμηλή ενθαλπία), που με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού, θα εξασφαλίσουν για τη Νίσυρο, ψύξη, θέρμανση στα σπίτια, ζεστό, κρύο νερό και μείωση του κόστους λειτουργίας του εργοστασίου αφαλάτωσης.

»Σε κάθε περίπτωση η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. θα πρέπει να δώσει έμπρακτα δείγματα των καλών της προθέσεων στους φορείς και τους κατοίκους της Νισύρου».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση