Ενώπιον του Ευρωδικαστηρίου κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα για την Κορώνεια

Για άλλη μια φορά η χώρα μας κινδυνεύει να καθίσει στο σκαμνί του Ευρωδικαστηρίου για τη διαχείριση της λίμνης Κορώνεια. Μέσα σε έξι χρόνια η Ελλάδα έχει παραπεμφθεί τρεις φορές γιατί δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις της για την προστασία του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη περιοχή. Συνολικά 5 έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, έχουν παγώσει. Τα έργα αφορούν προστασία της λίμνης από απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών και προστασία της πανίδας.

- Το πρώτο έργο αφορά τη διαμόρφωση υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων. Το έργο αυτό θεωρείται από τα πλέον σημαντικά στη λίμνη, το οποίο εξελίσσεται, αλλά μένουν κάποιες σημαντικές εργασίες. Η καθυστέρησή του οφείλεται στο ότι δεν έχει αποδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία το ποσό των 4,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των βαθέων ενδιαιτημάτων.

- Το δεύτερο έργο που ανέλαβε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι λιμνοδεξαμενές ωρίμανσης, που έχει σταματήσει, παρότι έγιναν οι μελέτες.

- Το τρίτο αφορά το κλείσιμο των γεωτρήσεων και συγκεκριμένα το σύστημα συλλογικών αρδευτικών δικτύων.

- Το τέταρτο έργο αφορά τις παλιές γεωτρήσεις που λειτουργούσαν παράνομα και ανέρχονταν σε 2.200 πέριξ της Κορώνειας, αντλώντας από τη λίμνη πολύ μεγάλες ποσότητες νερού για άρδευση. Από αυτές αδειοδοτήθηκαν περίπου 1.500 και οι άλλες έκλεισαν. Το έργο θεωρητικά ολοκληρώθηκε, ωστόσο θα εξεταστεί αν τυχόν λειτουργούν παράνομα και άλλες γεωτρήσεις.

- Το πέμπτο αφορά τα αγροπεριβαλλοντικά έργα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση