Στο «κόκκινο» ο πλανήτης - Τι θα επιφέρει κάθε επιπλέον βαθμός Κελσίου

Ιδιαίτερες ανησυχίες προκαλεί η κατακόρυφη άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας, με το 2016 να «κινδυνεύει» να χαρακτηριστεί ως το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς και με το ακραίο φαινόμενο που παρατηρείται στο Κουβέιτ, καθώς το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 54 βαθμούς Κελσίου.

Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στο ανατολικό ημισφαίριο και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται και για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη. Τη θερμοκρασία κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός έντονου καύσωνα που πλήττει τη Μέση Ανατολή, ένας μετεωρολογικός σταθμός στην Mitribah, μια απομακρυσμένη περιοχή του βορειοδυτικού Κουβέιτ. Την ίδια ημέρα μάλιστα ο υδράργυρος στο γειτονικό Ιράκ, έδειξε 53,9 βαθμούς Κελσίου στην αρχαία πόλη της Βασόρας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ), επισημαίνοντας πως το 2016 είναι πιθανό να γίνει το πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχουν φθάσει σε νέα ύψη, τροφοδοτώντας περαιτέρω την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Ο Ιούνιος ήταν ο 14ος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο καταγράφηκε ρεκόρ ζέστης στην ξηρά και στους ωκεανούς, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ, απευθύνοντας έκκληση για να επιταχυνθεί η υλοποίηση του συμφώνου που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει να περιοριστεί η έκταση της κλιματικής αλλαγής μέσω της στροφής από τα ορυκτά καύσιμα στην πράσινη ενέργεια έως το 2100.

Η μέση θερμοκρασία τους πρώτους έξι μήνες του 2016 ήταν κατά 1,3 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την προβιομηχανική εποχή στα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τη NASA.

«Η ζέστη ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Αρκτική, με αποτέλεσμα να αρχίσει πολύ νωρίς το ετήσιο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής», όπως ανακοίνωσε ο ΠΜΟ, με το διευθυντή του Προγράμματος Κλιματικής Έρευνας, Ντέιβιντ Κάρλσον, να επισημαίνει ότι «αυτό που είδαμε τους πρώτους έξι μήνες του 2016 είναι πραγματικά πολύ ανησυχητικό. Πιστεύαμε ότι θα χρειάζονταν αρκετά χρόνια για να αυξηθεί έτσι η θερμοκρασία. Όμως δεν έχουμε τόσο χρόνο όσο πιστεύαμε».

Παραγωγικότητα

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παγκόσμια παραγωγικότητα, καθώς η θερμική καταπόνηση σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος έχει ήδη μειώσει τις ημέρες εργασίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία ως το 2030. Εκτός των άλλων, αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που συνεισφέρουν λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη καταλήγουν να επηρεάζονται πιο αρνητικά.

Οι ώρες εργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας έχουν μειωθεί κατά 15% με 20% λόγω της υπερβολικής ζέστης, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, και το ποσοστό αυτό ενδέχεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια.

Η θερμική καταπόνηση καθιστά δυσκολότερη τη διατήρηση της ίδιας έντασης εργασίας από τον εργαζόμενο, μειώνοντας την ταχύτητά του και δημιουργώντας ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση σε βιομηχανίες εντατικής εργασίας.

Οι μεγάλες οικονομίες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κλιματική αλλαγή, έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσαρμοστούν στη μειωμένη παραγωγικότητα.

Για παράδειγμα, τα εργοστάσια μπορούν να επενδύουν σε εναλλακτικές μεθόδους ψύξης των μηχανημάτων τους και οι μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να προσαρμόζουν ευκολότερα τις βάρδιες των εργαζομένων.

Ωστόσο, οι χώρες χαμηλότερου εισοδήματος θα βιώσουν ταχύτερα και εντονότερα την αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση, καθώς οι θέσεις εργασίας χαμηλών δεξιοτήτων, χαμηλής αμοιβής και υψηλής έντασης πλήττονται πιο σοβαρά από τη θερμική καταπόνηση.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επηρεάσει έως και 43 χώρες έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδονησίας και της Μαλαισίας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο των Ηνωμένων Εθνών. Ενδεικτικά, το ΑΕΠ της Κίνας μπορεί να μειωθεί κατά 1% ως το 2030 και της Ινδονησίας κατά 6%.

Τι σημαίνει κάθε βαθμός

Τι σημαίνει για την ανθρωπότητα όμως η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στην πραγματικότητα; Σε τι μεταφράζεται κάθε επιπλέον βαθμός Κελσίου για τον πλανήτη μας και τη ζωή πάνω σε αυτόν;

Η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας (Met Office) απαρίθμησαν μια σειρά περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με κάθε επίπεδο βαθμό αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας από τον ένα βαθμό Κελσίου ως τους πέντε βαθμούς Κελσίου.

Η αλήθεια είναι ότι η ακριβής πρόβλεψη των κλιματικών συνεπειών είναι αδύνατη. Ωστόσο, οι δύο υπηρεσίες παραθέτουν μια σειρά από δυνητικές περιβαλλοντικές μεταβολές. Όλες αφορούν σε θερμοκρασιακές αυξήσεις που μπορεί να συμβούν μέχρι το 2100.

1 βαθμός Κελσίου: Το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που η υπερθέρμανση του πλανήτη ανήλθε σε αυτά τα επίπεδα μετά την προβιομηχανική εποχή. Το έτος που διανύουμε θα είναι το θερμότερο από το 1880 που τηρούνται μετεωρολογική δεδομένα.
2 βαθμοί Κελσίου: Πολλά είδη και οικοσυστήματα με περιορισμένη ικανότητα προσαρμογής σε υψηλότερες θερμοκρασίες θα υπόκεινται σε «πολύ υψηλούς κινδύνους», ακόμη και με μία θερμοκρασιακή άνοδο της τάξεως των δύο βαθμών Κελσίου.

Σε ιδιαίτερο κίνδυνο θα βρεθούν είδη που εξαρτώνται από τους θαλάσσιους πάγους της Αρκτικής, όπως οι πολικές αρκούδες, και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι.

Μια υπερθέρμανση σε αυτά τα επίπεδα μεταφράζεται σε συνολικές ετήσιες οικονομικές απώλειες από 0,2% έως 2% επί του εισοδήματος, αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι «παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή είναι δύσκολο να εκτιμηθούν».

Η έκταση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής το Σεπτέμβριο θα μειωθεί κατά 43% σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η χιονοκάλυψη την περίοδο της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο θα μειωθεί κατά 7%.

Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει έως και 55 εκατοστά. Έχει ήδη ανέβει κατά περίπου 20 εκατοστά μέσα στον 20ο αιώνα. Οι ωκεανοί θα γίνουν περισσότερο όξινοι: το pH της επιφάνειας των ωκεανών θα μειωθεί κατά 15% με 17%.

Ο συνολικός όγκος των παγετώνων του πλανήτη θα υποχωρήσει έως και 55% (με εξαίρεση εκείνους που περιβάλλουν την Ανταρκτική, καθώς και τα παγοκαλύμματα της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής).

3 βαθμοί Κελσίου: Αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή βασικών καλλιεργειών τροφίμων όπως το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι, σε τροπικές και εύκρατες περιοχές. Ωστόσο, ορισμένες μεμονωμένες τοποθεσίες στην πραγματικότητα ίσως επωφεληθούν.

Τα περισσότερα μικρά θηλαστικά που δεν θα βρουν διέξοδο σε μεγαλύτερα υψόμετρα, δεν θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στον ρυθμό της κλιματικής αλλαγής. Σχεδόν 5,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης θα καταστούν ακατάλληλα προς καλλιέργεια, ενώ 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εκτίθενται κάθε χρόνο σε καύσωνες. Την ίδια στιγμή, 60 εκατομμύρια άνθρωποι θα πλήττονται κάθε χρόνο από πλημμύρες και 1,75 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε φαινόμενα λειψυδρίας.

4 βαθμούς Κελσίου: Η χιονοκάλυψη την περίοδο της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο θα μειωθεί κατά 25%. Η Αρκτική δεν θα έχει σχεδόν καθόλου θερινούς πάγους ήδη από το 2050. Η ασφάλεια των τροφίμων θα διακυβευθεί σοβαρά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει μέχρι και 82 εκατοστά. Η οξίνιση των ωκεανών θα επιταχυνθεί σε τεράστιο βαθμό με το pH της επιφάνειας να μειώνεται έως και 109%.

Σε ήδη ξηρές περιοχές, η συχνότητα εκδήλωσης ξηρασιών πιθανότατα θα αυξηθεί.

Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να μειωθούν στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη και στις υποτροπικές άνυδρες και ημιάνυδρες περιοχές. Όμως, στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη και στις περιοχές του Ειρηνικού που βρίσκονται στη ζώνη του Ισημερινού μάλλον θα εκδηλωθούν περισσότερες βροχοπτώσεις. Οι παγετώνες θα υποχωρήσουν σε όγκο συνολικά έως και 85%. Η άγρια ζωή και τα οικοσυστήματα θα πληγούν από «δριμείες» και «εκτεταμένες» επιπτώσεις, ενώ σημαντικός αριθμός ειδών θα βρεθεί μπροστά στο φάσμα της εξαφάνισης. Ο καιρός θα είναι τόσο ζεστός και υγρός σε ορισμένες περιοχές περιοδικά μέσα στο έτος που θα δυσχεράνει δραστηριότητες, όπως η καλλιέργεια τροφίμων ή η εργασία στο ύπαιθρο. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα επηρεαστεί, ενώ οι αεροχείμαρροι στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη θα μετατοπιστούν προς τους πόλους κατά 1-2 μοίρες και στα δύο ημισφαίρια.

5 βαθμοί Κελσίου: Με άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από τους 5 βαθμούς Κελσίου, 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα βρεθούν εκτεθειμένοι σε κύματα καύσωνα κάθε χρόνο, 7,6 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα καλλιεργήσιμης γης θα καταστούν ακατάλληλα προς καλλιέργεια, 120 εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν από πλημμυρικά φαινόμενα κάθε χρόνο και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν συνθήκες λειψυδρίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση