του Δημήτρη Διαμαντίδη
Σε ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στην Ελλάδα και το κοντινότερο σημείο που μπορεί κάποιος να συναντήσει κάτι παρόμοιο ειναι η Αφρική, βρέθηκε η Greenagenda.gr.
Ο λόγος για τις αμμοθίνες της Λήμνου, ένα σημείο με μεγάλη περιβαλλοντική σημασία, καθώς συγκεντρώνει ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα.
Στην περιοχή Γομάτι, στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο, μία επιφάνεια, 70 στρεμμάτων, μακριά από τη θάλασσα είναι γεμάτη άμμο, με αμμόλοφους που αλλάζουν διαρκώς σχήμα, ανάλογα με το πώς τους… συνθέτει ο βοριάς.
Η «Σαχάρα» της Μεσογείου, οι αμμοθίνες του ελληνικού ακριτικού νησιού, που την ύπαρξη τους δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν και οι επιστήμονες, είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμες για τους επισκέπτες μέσα από έναν χωματόδρομο λίγων χιλιομέτρων. Ωστόσο εκτός από κάποιες ελάχιστες ενημερωτικές πινακίδες για τα χαρακτηριστικά του απόκοσμου αυτού τοπίου, το οποίο μοιάζει να έχει βγει από κινηματογραφική ταινία, δεν υπάρχει καμία άλλη υποδομή, η οποία να πληροφορεί τον επισκέπτη.
Το αποτέλεσμα είναι πως οι επισκέπτες επί της ουσίας μπορούν να κινηθούν σχεδόν ανεξέλεγκτα στο χώρο, χωρίς να γνωρίζουν εάν προκαλούν ζημιά με την δραστηριότητα τους στην τοπική χλωρίδα και πανίδα.
Στις αμμοθίνες της Λήμνου υπάρχουν φυτά όπως η αγριαχλαδιά, η αγριελιά, η πικροδάφνη, η αστυφίδα, ο πανέμορφος κρίνος της θάλασσας και βέβαια το θυμάρι.
Εκεί συχνάζουν και πουλιά όπως η νησιώτικη πέρδικα, ο τσαλαπετεινός, το τρυγόνι, το ορτύκι, ο πετρίτης και ο αιγαιόγλαρος.
Ο ήλιος σχεδόν καθρεφτίζεται πάνω στην καυτή άμμο, η οποία έχει μια κοκκινωπή απόχρωση και σχηματίζει λόφους με έντονες ανωφέρειες και κατωφέρειες.
Οι αμμοθίνες είναι τόσο ιδιαίτερες που συχνά αποτελούν τόπο γυρισμάτων για πολλά διαφημιστικά σποτ, ενώ εκεί έχουν γυριστεί και οι σκηνές στην έρημο για την ταινία «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι».
Το τοπίο αποζημιώνει τον επισκέπτη, καθώς από το γνώριμο ηφαιστειακό ανάγλυφο της Λήμνου, έρχεται «αντιμέτωπος» με μια γη, στην οποία φαίνεται να μην φυτρώνει τίποτε. Οι αμμοθίνες αξίζουν και με το παραπάνω την μικρή ταλαπωρία, προκειμένου να τις προσεγγίσεις!