Η Δασική Υπηρεσία μετακομίζει -επιτέλους- σε... δάσος! (φωτο)

του Θοδωρή Καραουλάνη

Το πιο κλασικό ανέκδοτο για τη Δασική Υπηρεσία ήταν για πολλά, πολλά χρόνια η απάντηση στο ερώτημα: «που είναι η έδρα της Δασικής Υπηρεσίας;». Η απάντηση «στη Χαλκοκονδύλη, στην Ομόνοια» δημιουργούσε πάντα απορία, χαμόγελα, και άλλες σχετικές αντιδράσεις.

Και οι περισσότεροι δασικοί υπάλληλοι πάντα κουνούσαν συγκαταβατικά το κεφάλι.

Ιδίως όταν μιλούσαν με ξένους συναδέλφους τους, που τους ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβουν γιατί η Γενική Γραμματεία Δασών (κάποτε), η Ειδική Γραμματεία Δασών (αργότερα) ή η Γενική Διεύθυνση Δασών πλέον στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας! Άλλωστε πιο κέντρο πόλης δεν έχει! Και τα μόνα δέντρα σε ακτίνα βολής βρίσκονται στα πεζοδρόμια…

111
Πολλά χρόνια προσπαθούσε η Δασική Υπηρεσία να μετακομίσει. Άλλωστε όταν το θέμα συζητούνταν σοβαρά, όλοι έλεγαν ότι θα πρέπει να φύγει εκτός του κέντρου της Αθήνας.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια που συζητείται η καθιέρωση του ένστολου δασοφύλακα – δασικού υπαλλήλου, κάτι φάνηκε να αλλάζει. Και πράγματι, η λύση βρέθηκε. Φαίνεται λοιπόν ότι το καλοκαίρι του 2016 θα μείνει αξέχαστο στην ιστορία της Δασικής Υπηρεσίας, αφού αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η μετακόμιση.

Και μάλιστα σε δάσος! Αλλά και πάλι στο κέντρο της Αθήνας! Μεταξύ της περιοχής του Χίλτον και της Πανεπιστημιούπολης της Αθήνας!

222

Η Δασική Υπηρεσία λοιπόν αυτές τις ημέρες εγκαθίσταται στα νέα της γραφεία, στο Πάρκο Ιλισσίων. Συγκεκριμένα στο Τέρμα της Οδού Αλκμάνος μέσα στο πάρκο – ποιο πάρκο δηλαδή, δάσος κανονικό είναι.

Μη φανταστείτε τίποτε πολυτέλειες και τα ρέστα…

Πρόκειται για τα κτίρια που φιλοξενούσαν επί χρόνια το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, που είναι ένα από τα αρχαιότερα ερευνητικά Ινστιτούτα στην χώρα μας καθώς έχει τις ρίζες του στο 1929. Μετά από την ενσωμάτωσή του στο ΕΘΙΑΓΕ και τις συνεχείς συγχωνεύσεις φορέων αλλά και την μείωση προσωπικού που μεσολάβησε τις τελευταίες δεκαετίες, οι χώροι περίσσεψαν. Οι χώροι όμως αυτοί άνηκαν πάντα στον «δασικό τομέα» της χώρας, είτε ήταν στο Υπουργείο Γεωργίας, είτε στο ΥΠΕΝ είτε σε ερευνητικούς φορείς. Και με πολλή προσπάθεια οι δασικοί κατάφεραν να εκμαιεύσουν την απόφαση μετακόμισης, που γίνεται σήμερα πραγματικότητα.

Και για να συμβεί αυτό βασίστηκαν και σε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Αυτή η μετακόμιση συμβολίζει ένα τέλος εποχής για τη Δασική Υπηρεσία και την αρχή μιας άλλης. Όπως ακριβώς συνέβη στις αρχές της δεκαετίες με την μεταφορά της αρμοδιότητας των Δασών από το Υπουργείο Γεωργίας σε αυτό του Περιβάλλοντος. Και τότε πολλοί είχαν αντιδράσει. Σήμερα μάλλον είναι λιγότεροι. Διότι ο χώρος μπορεί να μην έχει ακριβώς «δίπλα» (είναι λίγο παραπέρα…) στάση Μετρό αλλά είναι δάσος στο κέντρο της Αθήνας! Και σίγουρα το περιβάλλον είναι καλύτερο.

444

Το μόνο που δυσκολεύει λίγο την κατάσταση είναι ότι οι χώροι δεν επαρκούν για όλα – ιδίως για τις ατελείωτες κούτες των αρχείων της δασικής υπηρεσίας, μας λένε. Αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος.

Τώρα που η μετακόμιση ολοκληρώνεται να δούμε αν θα προλάβει να δημοσιευτεί και το ΠΔ για τις στολές των δασικών που αν έχουμε μετρήσει καλά έχει υπογραφεί 8-9 φορές από Υπουργούς μέχρι σήμερα αλλά ποτέ δεν έχει δημοσιευτεί…

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση