Στο όριο τα αποθέματα νερού στα Χανιά

Oριακή είναι η κατάσταση στην παροχή νερού ειδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα και ευρύτερα στον Δήμο Χανίων. Αντίθετα καλύτερα είναι τα πράγματα σε τουριστικές περιοχές όπως ο Πλατανιάς με τους αρμοδίους να κάνουν και εκεί έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση νερού.

μειωμένες βροχές του χειμώνα, η αυξημένη κατανάλωση αυτές τις ημέρες λόγω τουρισμού και οι υψηλές θερμοκρασίες, οι ανάγκες της άρδευσης και ειδικά των αβοκάντο, το παλιό δίκτυο που έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές βλάβες κ.ά. είναι οι βασικές αιτίες της επαπειλούμενης λειψυδρίας.

Μεγάλα προβλήματα στα Χανιά

«Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων είναι οριακή. Τα νερά που εισέρχονται στο σύστημα, σε ύδρευση και άρδευση μόλις και μετά βίας επαρκούν για να είναι σε τροφοδοσία το σύστημα» δηλώνει στα "Χανιώτικα Νέα" ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Αντώνης Σχετάκης.

Τα πιο πάνω πρακτικά σημαίνουν πως οποιαδήποτε απρόβλεπτη κατάσταση όπως μία ζημιά ή ακόμα και μία απότομη αύξηση της κατανάλωσης θα φέρει το σύστημα εκτός ορίων. «Αν όλοι οι Χανιώτες δεν προχωρήσουμε σε άμεση περικοπή των ποσοτήτων νερού που καταναλώνουμε, τότε το πρόβλημα θα μας βρει -φοβάμαι- μέσα στον Δεκαπενταύγουστο. Από τις 3 δεξαμενές μας στον Βαντέ νερό έχει μόνο η μία και μάλιστα αρκετά κάτω απ' τη μέση. Για περιοχές όπως τα Κεραμειά για την άρδευση των οποίων είμαστε υπεύθυνοι εμείς ως Δ.Ε.Υ.Α.Χ. έχουμε προχωρήσει σε έναν προγραμματισμό ανά διαστήματα. Οι Χανιώτες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι απαιτείται μείωση των ποσοτήτων νερού που καταναλώνουν. Δεν λέω ότι πρέπει να υπάρχει στέρηση, αλλά να μειώσουμε την κατανάλωση όλοι μας και ιδιαίτερα αυτοί που σπαταλούν το νερό. Γιατί, δυστυχώς, καταγράφονται σοβαρές περιπτώσεις σπατάλης. Σε περιοχές που το νερό χρησιμοποιείται για άρδευση κάποιοι έχουν ανοικτά τα δίκτυα 24 ώρες το 24ωρο».

Καθυστέρηση στη γεώτρηση

Την ίδια στιγμή μία γεώτρηση που ετοίμαζε η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. και που προσδοκούσε να λειτουργήσει από τον Ιούλιο παίρνοντας μία ποσότητα νερού 600.000 κυβικών για τους επόμενους δύο μήνες δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. «Παρουσιάστηκε μια ζημιά στο γεωτρύπανο και έτσι η ολοκλήρωσή της έχει καθυστερήσει. Ελπίζουμε, ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε νερό μέσα στις επόμενες 7 ημέρες. Το νερό απ' αυτή τη γεώτρηση θα δώσει μία μικρή ανάσα. Μέχρι τότε όλη η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. βρίσκεται επί ποδός πολέμου, το παραμικρό περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε διακοπές νερού!» υπογραμμίζει ο κ. Σχετάκης.

Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. καλεί τους πολίτες όπου υπάρχουν διπλές παροχές όπως στο Βαρύπετρο να μη χρησιμοποιούν το νερό της ύδρευσης και για άρδευση καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα.

Στον Πλατανιά

Δύσκολη, αλλά ελεγχόμενη περιγράφει την κατάσταση σε ό,τι αφορά την ύδρευση της τουριστικής παραλιακής ζώνης, αλλά και των χωριών η Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.

«Αυτή τη στιγμή η παραλιακή ζώνη δεν έχει πρόβλημα. Πριν από 10 ημέρες τα μηνύματα δεν ήταν καλά, τώρα όμως μπορώ να πω ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Βέβαια, αν συνεχίσουμε να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και αυξάνεται η ζήτηση νερού δεν ξέρω τι θα γίνει» δηλώνει ο κ. Γιάννης Σταματάκης πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.

Ο κ. Σταματάκης τονίζει πως αν περιοριστεί η κατανάλωση νερού για την άρδευση δεν θα υπάρξει θέμα για την ύδρευση γι' αυτό και καλεί τους παραγωγούς να χρησιμοποιούν "σταλακτίτες" και άλλα συστήματα εξοικονόμησης νερού.

«Ομως, τα πράγματα έχουν αλλάξει στην ύπαιθρό μας. Τώρα έχουν μπει πολλά αβοκάντο που θέλουν νερό κάθε δύο ημέρες και όχι κάθε 15 όπως έχει ανάγκη η ελιά. Εμείς πάντως κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπου χρειαστεί πηγαίνουμε νερό με υδροφόρες και μόλις υπάρξει ζημιά ή κάποια διαρροή κάνουμε τα πάντα για να την επισκευάσουμε άμεσα. Καλούμε τους πολίτες να κάνουν συνετή κατανάλωση νερού και να φροντίσουν όλοι να έχουν στα σπίτια τους ένα τεπόζιτο που θα αποθηκεύουν νερό για τις δύσκολες στιγμές» καταλήγει ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.

Συνεργασία πολιτών ζητά ο Ο.Α.Κ.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του ο Ο.Α.Κ. αναφέρει ότι αποκαταστάθηκε η διαρροή «η οποία εμφανίστηκε στη Δεξαμενή Άρδευσης Νεροκούρου» και ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού ανέφερε «είναι σημαντική, για την πρόληψη κατασπατάλησης νερού λόγω διαρροών, η συνεργασία των πολιτών των Χανίων: «....Προσδοκούμε στη βοήθεια των πολιτών, ώστε να προστατεύσουμε καλύτερα το πολύτιμο αγαθό που διαχειριζόμαστε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής οικονομίας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση