Έσπασαν τα ρεκόρ οι δείκτες του κλίματος το 2015

Οι υψηλές θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η αύξηση των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα ανησυχούν τους επιστήμονες. Σε έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας  Ωκεανών και  Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ)  με τη συνδρομή 450 ειδικών από 62 χώρες  διαπιστώθηκε μετά από μετρήσεις ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2015 δείχνουν την επικίνδυνη κατάσταση του κλίματος.

Οι περισσότεροι δείκτες της αλλαγής του κλίματος συνεχίζουν να  αντικατοπτρίζουν τις τάσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Αρκετοί δείκτες  όπως η θερμοκρασία, η στάθμη της θάλασσας, και τα αέρια του θερμοκηπίου, έσπασαν τα ρεκόρ φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

clima 2

clima 3

 

Στον ανατολικό Ειρηνικό, η άνοδος της θερμοκρασίας έφθασε τους 2 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Αρκτική, η θερμοκρασία τον περασμένο Αύγουστο σκαρφάλωσε στους 8 βαθμούς Κελσίου, άνω του μέσου όρου.

Η θερμική διαστολή των ωκεανών, σε συνδυασμό με το λιώσιμο των παγετώνων, είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη παγκόσμια στάθμη της θάλασσας. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αυξάνεται με μέσο ρυθμό 3,3 χιλιοστά το χρόνο, με τα δυτικά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού να βιώνουν ταχύτερα αυτές τις αλλαγές.

«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον λεπτές» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Γκάρντιαν, ο κορυφαίος κλιματολόγος Μάικλ Μαν.

clima 1

Ο ΟΗΕ έχει ήδη πει ότι το 2016 είναι πολύ πιθανό να κατατριφθεί και πάλι το ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας, υποβοηθούμενο από το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση