Παράνομα φυτοφάρμακα εντοπίστηκαν στις Σέρρες - Πώς διακινούνται

του Νίκου Αβουκάτου

Έλεγχοι πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, με αφορμή καταγγελίες για διάθεση παράνομων γεωργικών φαρμάκων στην περιοχή.

Όπως αναφέρει στη Greenagenda.gr ο Ιωάννης Γρηγοριάδης, γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, «μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες όμως έχουμε ανακαλύψει άδειες συσκευασίες στην περιοχή της Νέας Ηράκλειας και πιο συγκεκριμένα σε ειδικά φρεάτια όπου γεμίζουν τα βυτία με νερό οι αγρότες. Αυτό αποδεικνύει ότι έχουμε παράνομη διακίνηση στον νομό».

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η διακίνησή τους γίνεται νύχτα και οι διακινητές αλλάζουν τα σημεία της διάθεσης για να αποφύγουν τον εντοπισμό από τις αρμόδιες αρχές.

«Οι τιμές τους είναι προκλητικές. Η συσκευασία του ενός λίτρου πωλείται 15-20 ευρώ ενώ η κανονική τους τιμή στην ελληνική αγορά κυμαίνεται στα 60 ευρώ. Τα γεωργικά φάρμακα προέρχονται από την Ουκρανία και την Τουρκία ενώ οι διακινητές είναι Βούλγαροι», τονίζει ο κ. Γρηγοριάδης  και υπογραμμίζει πως «τα γεωργικά φάρμακα έχουν αλλοιωμένη σύσταση, ενώ η δραστική τους ουσία είναι αναποτελεσματική».

Για τη διακίνηση παράνομων φυτοπροστατευτικών η ΔΑΟΚ Σερρών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

«Το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, με αφορμή τις καταγγελίες που έφτασαν στην Υπηρεσία μας για διακίνηση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων από άλλες χώρες (Βουλγαρία – Ουκρανία - Ρουμανία) και το γεγονός ότι ήδη τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν ως παράνομα,  είναι ακατάλληλα, ενημερώνει για μια ακόμη φορά τους αγρότες -  χρήστες γεωργικών φαρμάκων για την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την διακίνηση και αναγνώριση παράνομων γεωργικών φαρμάκων:

Οι αγρότες πρέπει να χρησιμοποιούν μόνον εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (Φ.Π.), με άδεια διάθεσης από το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στις ετικέτες στην Ελληνική γλώσσα. Η ένταξη των χωρών στην Ε.Ε. δεν απλοποιεί τις διαδικασίες διακίνησης Φ.Π.και δεν νομιμοποιεί τις συναλλαγές εάν δεν υπάρχει νόμιμη άδεια διακίνησης από την αρμόδια Δ/νση του ΥΠ.Α.Α.Τ.

Σύμφωνα με το Νόμο 4036/12, άρθρο 9, παρ. 3., «Όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ' οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή η άδεια διάθεσης στην αγορά τού έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ».

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του παραπάνω νόμου, προβλέπονται και αυστηρές ποινικές κυρώσεις».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση