Οι έλεγχοι στην Τάφρο 66 ξέμειναν από... καύσιμα

του Νίκου Αβουκάτου

Μετά τα δημοσιεύματα της Greenagenda.gr για την ανησυχητική κατάσταση στην Τάφρο 66, μήπως χρειάζεται να ξεκινήσουν άμεσα οι έλεγχοι για τη χρόνια μόλυνση της περιοχής;

Απευθυνθήκαμε στην αρμόδια διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όπως μαθαίνουμε, όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουν γίνει οι αυτοψίες από τους υπάλληλους, καθώς δεν υπάρχουν καύσιμα και οχήματα για να σταματήσει η οργανική ρύπανση στους υδάτινους αποδέκτες της περιοχής. Η εκτεταμένη αυτή ρύπανση προκαλεί φαινόμενα ευτροφισμού αλλά και θανάτωσης της υδρόβιας ζωής.

Οι αρχές θα πρέπει να ελέγξουν άμεσα αν τα υγρά απόβλητα που χύνονται στον Τριπόταμο και καταλήγουν στην Τάφρο 66 είναι ανεπεξέργαστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα στην Ημαθία υπάρχει το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, καθώς, λόγω της συσσώρευσης της οργανικής μάζας στα εργοστάσια της Ημαθίας και της Πέλλας, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

«Πέφτουν συνέχεια επεξεργασμένα και ανεπεξέργαστα απόβλητα στην Τάφρο 66. Το πρόβλημα δυστυχώς  παραμένει», είπε στη Greenagenda.gr ο διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσαγκαρλής, βλέποντας την εικόνα της Τάφρου 66 από τη γέφυρα του Πολυπλάτανου, όπως τη δημοσίευσε η Greenagenda.gr.

Στην περιοχή της Ημαθίας αλλά και της Πέλλας ο φωτογραφικός μας φακός εντόπισε χώρους ανάμεσα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις όπου συντελείται ανεξέλεγκτη απόθεση ιλύος του βιολογικού καθαρισμού των εργοστασίων, η οποία, μάλιστα, είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη.

«Θα πάμε στην περιοχή εφόσον διαπιστώσουμε ότι πρόκειται όντως για λάσπη βιολογικού καθαρισμού. Θα απευθυνθούμε στη Διεύθυνση Ανάπτυξης για να ελέγξει την πλησιέστερη βιομηχανία που απορρίπτει τη λάσπη της», υπογράμμισε ο κ. Τσαγκαρλής και σχολίασε: «Αποθέτουν μεγάλες ποσότητες λάσπης σε ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα χωράφια. Το νόμιμο είναι να γίνεται η επεξεργασία της».

«Η ανεπεξέργαστη διάθεση των οργανικών λυμάτων δυστυχώς συνεχίζεται και η ενέργεια αυτή συνιστά παρανομία», τόνισε στη Greenagenda.gr υπάλληλος του Τμήματος Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε στα δικαστήρια με πολλούς παραβάτες κάθε χρόνο».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση