Η κλιματική αλλαγή απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2085

Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας από την κλιματική αλλαγή κινδυνεύει το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων, σύμφωνα με νέα μελέτη των Πανεπιστημίων του Μπέρκλεϋ και του Ώκλαντ.

Οι καθηγητές Κέρκ Σμιθ και Τζον Μπαλμς από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, σε συνεργασία με τον καθηγητή Άλιστερ Γούντγουωρντ από το Πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, και τη Σίντι Τσανγκ, επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο για την ομάδα των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο οκτώ πόλεις εκτός της Δυτικής Ευρώπης στο βόρειο ημισφαίριο θα έχουν κατάλληλες θερμοκρασίες για να φιλοξενήσουν Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2085.

Στις πόλεις που βρίσκονται  εκτός Δυτικής Ευρώπης και  έχουν θεωρηθεί «χαμηλού κινδύνου», συμπεριλαμβάνονται η  Αγία Πετρούπολης,το Ουλάν Μπατόρ στη Μογγολία, το Κάλγκαρι και το Βανκούβερ στον Καναδά και το Σαν Φρανσίσκο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο κλιματικά μοντέλα για να προβλέψουν την άνοδο της θερμοκρασίας το υπόλοιπο του αιώνα, και εφάρμοσαν τα ευρήματα στα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), ώστε να καθορίσουν το πόσο κατάλληλη είναι μία πόλη για να φιλοξενήσει τους Αγώνες.

Η ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα στους Αγώνες του 2012, και το μολυσμένο νερό και ο ιός Ζίκα στο Ρίο φέτος, έχουν αποτελέσει το αντικείμενο μεγάλης συζήτησης για την υγεία των αθλητών και τις συνθήκες που περιβάλλουν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου.

Για παράδειγμα, αν μία πόλη έχει περισσότερο από 10% πιθανότητα να ακυρώσει ένα μαραθώνιο σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν αποτελεί βιώσιμη διοργανώτρια, σύμφωνα με τα κριτήρια της ΔΟΕ.Το ίδιο κριτήριο του 10% χρησιμοποιείται ήδη από τη ΔΟΕ στην επιλογή διοργανωτριών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου οι υποψήφιες πόλεις, με πιθανότητα 10% ή περισσότερο να μην έχουν αρκετό χιόνι ή αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες δεν προχωρούν στη διαδικασία επιλογής.

Συνεπώς, πόλεις όπως η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη, η Μαδρίτη, η Ρώμη, το Παρίσι και η Βουδαπέστη θα είναι ακατάλληλες να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2085, με τις θερμοκρασίες να είναι πολύ υψηλές για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των αθλητών.

Με βάση τις πιο ακραίες προβλέψεις για τον 22ο αιώνα, μόνο το Μπέλφαστ και το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, καθώς και το Εδιμβούργο και η Γλασκώβη στη Σκωτία, θα μπορούν να φιλοξενήσουν τους Αγώνες στο βόρειο ημισφαίριο.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση