Σκουπιδότοπος ανάμεσα σε καλλιέργειες ροδάκινου στη Ημαθία

του Νίκου Αβουκάτου

Εικόνες τριτοκοσμικές στην περιοχή Λευκάδια, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαία Μίεζας, στην Ημαθία, ένας παράνομος χώρος που λειτουργεί ως χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.

Περιμετρικά υπάρχουν δενδρώδεις καλλιέργειες κυρίως ροδάκινου. Με το μέλος της Οικολογικής Ομάδας Βέροιας Νίκο Ασλάνογλου καταγράψαμε πριν λίγες ημέρες την απαράδεκτη αυτή κατάσταση, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες με έντονη τη δυσοσμία λόγω της υψηλής θερμοκρασίας.

Ο φακός μας κατέγραψε σωρούς  από  κασόνια,  υπολείμματα φρούτων, πλαστικές συσκευασίες και μεγάλες ποσότητες υλικών κατεδάφισης.

Όπως αναφέρει ο κ. Ασλάνογλου, «ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιωτικός  και  έχει καλυφθεί με χώμα σε ποσοστό 80%. Τα υγρά όπως είναι φυσικό κατέληξαν στο πυθμένα, χωρίς βέβαια να έχουν στεγανοποιηθεί τα τοιχώματα. Αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο»

λευκάδια 7

λευκάδια 8Εντύπωση μας προκάλεσε το γεγονός ότι περιμετρικά υπάρχουν δένδρα με ροδάκινα και αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. «Αναμφισβήτητα η περιβαλλοντική αυτή υποβάθμιση είναι σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία» υπογράμμισε ο κ. Ασλάνογλου.

λευκάδια 9

Μικρότερης έκτασης χωματερές, υπάρχουν διάσπαρτες. Ο λόγος ύπαρξής τους είναι το γεγονός ότι έκλεισαν οι τρεις μεγάλοι ΧΑΔΑ, σε Βέροια, Νάουσα και Αλεξάνδρεια. Κάθε δημοτική ενότητα, είχε τουλάχιστον μια χωματερή.

λευκάδια 11

 

λευκάδια 2

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση