Αφοί Κωνσταντινίδη: Το Α και το Ω της ανακύκλωσης

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Μία εταιρεία-συνώνυμο με την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη, η «Αφοί Κωνσταντινίδη ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη, έχει συνδέσει άρρηκτα την ύπαρξη της με την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, καθώς και την ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Η «Αφοί Κωνσταντινίδη» ασχολείται με την ανακύκλωση από το 1971 και σήμερα, στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της, σε περισσότερα από 200.000 τμ, αναλαμβάνει να συγκεντρώσει σκραπ, τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία μετατρέπονται σε πρώτες ύλες, έτοιμες να ξεκινήσουν έναν νέο κύκλο ζωής.

Η επιχείρηση ήταν η πρώτη στην Ελλάδα που λειτούργησε ολοκληρωμένο συγκρότημα άλεσης και διαχωρισμού μετάλλων με δυνατότητα ανακύκλωσης αυτοκινήτων.

Το 2003 έγινε η πρώτη εταιρία ανακύκλωσης στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε για το σύστημα διαχείρισης ποιότητας που εφαρμόζει (βάσει του προτύπου ISO 9001:2000).

Το 2004 ήταν από τις ελάχιστες (μόλις δύο) εταιρίες σε όλη την Ελλάδα και η μοναδική στο νομό Θεσσαλονίκης, που διέθετε την απαιτούμενη εκ του νόμου υποδομή και συμβλήθηκε με το εγκεκριμένο σύστημα 'Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος' (ΕΔΟΕ), προκειμένου να αναλάβει για λογαριασμό αυτού τη συλλογή, οριστική διαγραφή και ανακύκλωση οχημάτων στις εγκαταστάσεις της.

Το ίδιο έτος έγινε και η πρώτη εταιρία ανακύκλωσης μετάλλων στην Ελλάδα, που πιστοποιήθηκε για δύο νέα συστήματα διαχείρισης: σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης και σύστημα διαχείρισης υγιεινής και ασφάλειας.

Σήμερα, είναι η πρώτη εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία ανακυκλώνει απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Για το σκοπό αυτό, διαθέτει μία πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα απορρύπανσης ψυγείων και κλιματιστικών, επιτυγχάνοντας πολύ υψηλά ποσοστά ανάκτησης υλικών, με σαφές περιβαλλοντικό όφελος. Ψυγεία, κλιματιστικά, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεοράσεις, πλυντήρια, κουζίνες, αλλά και μικρές οικιακές συσκευές συλλέγονται στην εταιρεία, σε ειδικά πιστοποιημένο χώρο πρωτογενούς συλλογής και φύλαξης.

Στο πεδίο της ανακύκλωσης συσκευασιών, αναλαμβάνει τη διαλογή και επεξεργασία των συσκευασιών, που συλλέγονται στους μπλε κάδους στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης στη Θέρμη. Χαρτί, πλαστικά, σίδηρος, αλουμίνιο, τετραπάκ και γυαλί, είναι τα υλικά που ανακτώνται από τους μπλε κάδους και δεν καταλήγουν σε χωματερές.

Ακόμη, η «Αφοί Κωνσταντινίδη» διαθέτει μία νέα μονάδα ανακύκλωσης πλαστικών, η οποία διαχωρίζει και πλένει τα πλαστικά αποκόμματα, βελτιστοποιώντας τη διαδικασία ανακύκλωσης ενός υλικού, που λόγω της εκτεταμένης χρήσης του, αλλά και της αργής αποδόμησής του, αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά ρύπανσης του περιβάλλοντος. Μετά το διαχωρισμό τους, τα πλαστικά οδηγούνται στον συμπιεστή με σκοπό να μετατραπούν σε μπάλες πλαστικού, έτοιμες να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. Αντώνης 29 Σεπτεμβρίου, 2018 at 13:45 Απάντηση

    Στο παρελθόν οι 2 μεγαλύτερες εταιρείες ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα ήταν η ”Ελληνική Ανακύκλωση ΑΕΒΕ” μέλος του ομίλου ”Κ.Κωστούλας” και η ”Lobbe Tzilalis” του γερμανικού ομίλου ”Lobbe GmbH” οι οποίες συγκρούστηκανμε αποτέλεσμα η μια να χάσει την δύναμη της και η 2η να πτωχεύσει. Ο Κωνσταντινίδης δεν είχε δύναμη τότε.

Αφήστε μια απάντηση