Οξύ πρόβλημα λειψυδρίας στη νότια Πελοπόννησο

του Νίκου Αβουκάτου  

Στον Δήμο Πύλου - Νέστορος καθορίστηκαν ανώτατα όρια ημερήσιας κατανάλωσης νερού ανά άτομο τα 220 λίτρα, όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή. Παράλληλα, ο Δήμος Μονεμβασιάς, με ανακοίνωση του, προειδοποίησε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα λειψυδρίας, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και της ανάμιξης των υπογείων υδάτων με το θαλασσινό νερό.

«Προειδοποιούμε τους κατοίκους ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην επάρκεια του νερού καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας είναι πολύ χαμηλά. Ο Δήμος παρέχει το νερό μόνο για ύδρευση! Απαγορεύεται η χρήση του νερού για άρδευση, πότισμα δένδρων, κηπευτικών, πλύσιμο αυτοκινήτων, αυλών κ.λ.π., η οποία στερεί νερό υδροδότησης από τους δημότες. Πρέπει όλοι σαν καταναλωτές, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίζουμε για τη μεγαλύτερη οικονομία. Η άσκοπη κατανάλωσή του, θα μας οδηγήσει σε διακοπές υδροδότησης. Επίσης ζητώ από του αγρότες, οι οποίοι καταναλώνουν πάνω από το 90% του συνολικού διαθέσιμου νερού και αντλούν από τους ίδιους υδροφορείς με το Δήμο, να κάνουν ελάχιστα ποτίσματα και μόνο με την απαραίτητη ποσότητα, διότι το επόμενο στάδιο είναι η καταστροφή των καλλιεργειών και η ερήμωση της περιοχής μας». Με την παραπάνω  ανακοίνωση, πριν από λίγο καιρό, ενημέρωσε  του δημότες για τη σοβαρότητα της κατάστασης ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης.

Όμως, έντονα προβλήματα  λειψυδρίας παρουσιάζονται και στη Μεσσηνία, οι πλέον σκληρά δοκιμαζόμενες περιοχές είναι η Πύλος, η Κορώνη, η Μεθώνη και χωριά του Δήμου Πύλου-Νέστορος.

«Με την παρατεταμένη ξηρασία οι υπάρχουσες γεωτρήσεις δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν οι  υπάρχουσες ανάγκες. Το προηγούμενο διάστημα κάναμε δυο διερευνητικές γεωτρήσεις οι οποίες δεν απέδωσαν», τόνισε στη Greenagenda.gr o τεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Αποχέτευσης Πύλου Νικήτας Κρίκας.

Πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου η δημοτική αρχή δήμου Πύλου - Νέστορος ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα στην κατανάλωση νερού (σύμφωνα με τον κανονισμό ύδρευσης) από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Πύλου (Δ.Ε.Υ.Α.Π.) λόγω μείωσης των υδατικών αποθεμάτων.

Επανειλημμένως γίνονται συστάσεις στους κατοίκους ενώ υπήρξαν αποφάσεις για την επιβολή προστίμων ακόμη και με διακοπή παροχής νερού για του παραβάτες έχουμε εντοπίσει. Έτσι, αποφασίστηκε ο καθορισμός ανώτατων ορίων ημερήσιας κατανάλωσης νερού ανά άτομο τα 220 λίτρα, για το διάστημα έως 31/8/2016, καθώς και την προσωρινή διακοπή της παροχής νερού για όσους υπερβαίνουν τα ανωτέρω όρια.

Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας οι πηγές έχουν χαμηλά επίπεδα νερού και μειώθηκε σημαντικά η παροχή τους. Οι μόνιμοι κάτοικοι στο δήμο  Πύλου- Νέστορος ανέρχονται σε 20.000 αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός αυτός   διπλασιάζεται.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση