Ο καυτός λίβας «θρυμμάτισε» τις σοδειές στον θεσσαλικό κάμπο

του Νίκου Αβουκάτου

Οι αγρότες στον θεσσαλικό κάμπο διαπίστωσαν ότι ο καυτός άνεμος Λίβας φύσηξε φέτος νωρίτερα και μάλιστα είχε μεγαλύτερη διάρκεια από τις προηγούμενες χρονιές.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να υπάρξουν μικρές και κακής ποιότητας παραγωγές στις καλλιέργειές τους.

«Από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου σημειώθηκαν υψηλότερες από το κανονικό θερμοκρασίες με ζεστούς ανέμους (λίβας) που συνέχισαν επί μακρόν», επισήμανε στη Greenagenda.gr o Νίκος Δαναλάτος, διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Νωρίτερα, από τις 20 μέχρι τις 30 Ιουνίου σημειώθηκαν υπερβολικά ζεστές ημέρες και αυτό μίκρυνε το βλαστικό στάδιο πολλών καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι», εξήγησε ο κ. Δαναλάτος και τόνισε: «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε κακής ποιότητας παραγωγές και μικρότερες ποσότητες  στον κάμπο της Θεσσαλίας».

Η κλιματική αλλαγή κάνει πιο συχνές τις περιόδους αυξημένων θερμοκρασιών και στον κάμπο της Θεσσαλίας. «Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι στα τέλη Ιουνίου οι υπερβολικές ζέστες προκάλεσαν σμίκρυνση του βιολογικού κύκλου μέχρι την ανθοφορία με λιγότερα φύλλα από το κανονικό και έτσι είχαμε μικρότερες παραγωγικότητες στις καλλιέργειες», είπε ακόμη ο ο κ. Δαναλάτος και συμπλήρωσε: «Από τα πειράματα μας παρατηρήσαμε ότι μπήκαμε στην ανθοφορία με μικρότερη φυλλοστοιβάδα από το κανονικό με αποτέλεσμα τη μικρότερη φωτοσύνθεση κατά το στάδιο της καρποφορίας».

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα του Εργαστηρίου Γεωργίας  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από της τελικές παραγωγές των πειραματικών καλλιεργειών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση