Απολιθώματα αρχαίας μικροβιακής ζωής εντοπίστηκαν στη Γροιλανδία εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Η συνεχιζόμενη τήξη του πάγου στη Γροιλανδία έδωσε την ευκαιρία στους γεωλόγους να εξετάσουν μερικά από τα παλαιότερα πετρώματα στη Γη, τα  οποία διατηρήθηκαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόλονγκονγκ της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία ανακάλυψαν απολιθώματα αρχαίας μικροβιακής ζωής στη Γροιλανδία, τα οποία χρονολογούνται στα 3,7 δισεκατομμύρια χρόνια.

Αυτό αποδεικνύει ότι η  ζωή στη Γη ξεκίνησε ακόμη νωρίτερα από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία νέας έρευνας.

Η νέα ανακάλυψη προηγείται χρονικώς από τα προηγούμενα θεωρούμενα ως πρώτα σημάδια ζωής κατά περίπου 220 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη ήταν δυνατή χάρις στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτοί οι τύποι πετρωμάτων είναι κατά κανόνα αρκετά αλλοιωμένοι από τα στοιχεία της φύσης ώστε να εξεταστεί το γεωλογικό παρελθόν τους.Τα συγκεκριμένα πετρώματα περιέχουν σχηματισμούς γνωστούς ως στρωματολίτες, ιζηματογενείς σχηματισμούς που δημιουργήθηκαν από την πολυεπίπεδη ανάπτυξη μικροοργανισμών. Με άλλα λόγια, τα πετρώματα περιέχουν ή αποτελούν τα ίδια απολιθώματα βακτηρίων εκατομμυρίων ετών.

Με την ανάλυση των βράχων, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να συμπεράνουν τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι αρχαίοι αυτοί οργανισμοί. Το περιβάλλον ήταν πιθανά θερμό, σε ρηχά νερά, εντυπωσιακά φιλόξενο αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η Γη είχε συγκρουστεί με αστεροειδείς και βίωνε εκρήξεις υπερηφαιστείων εκείνη την περίοδο.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση