«Ψάρεψαν» ολόκληρη χωματερή από τη λίμνη Βουλιαγμένης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Με έναν απέραντο σκουπιδότοπο μοιάζει ο βυθός της λίμνης της Βουλιαγμένης, όπως αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες - σοκ που δημοσιεύει σήμερα η Greenagenda.gr. Η λίμνη της Βουλιαγμένης έχει κηρυχθεί, με υπουργική απόφαση, το 1992, ως μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καθώς αποτελεί ιδιαίτερο γεωφυσικό φαινόμενο και εξαιρετικό τοπίο.

Τη σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση αναδεικνύει με τις συνεχείς επιτυχημένες δράσεις του ο Όμιλος Loutraki Dive Club. Σε κάθε δράση του, ανασύρει εκατοντάδες κιλά σκουπιδιών.

Πριν από λίγες ημέρες χρειάστηκε να στηθεί επιχείρηση ανέλκυσης ενός ποδηλάτου θαλάσσης. Η εικόνα αυτή προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση σε πολλούς λουόμενους.

1

Τα εκατοντάδες σκουπίδια (πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, ελαστικά αυτοκίνητων, κουτάκια αλουμινίου) που κρύβει η λίμνη της Βουλιαγμένης καταγράφονται σε έναν μακρύ κατάλογο απορριμμάτων.

Πρόσφατα εντοπίστηκε ακόμη και τμήμα της μηχανής ενός αυτοκινήτου, που κάποιοι θεώρησαν προτιμότερο να το πετάξουν μέσα στο νερό.

2

Τα «ευρήματα» προκαλούν ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση για τον τρόπο που ορισμένοι αντιλαμβάνονται το περιβάλλον. «Το αντιμετωπίζουν σαν "χωματερή"», τονίζουν τα μέλη της ομάδας.

«Ας προστατέψουμε λοιπόν αυτή την περιοχή και ας σταματήσουμε να τη ρυπαίνουμε. Ο βυθός της λίμνης Βουλιαγμένης δυστυχώς έχει μετατραπεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα σε μία χωματερή», επισήμανε στη Greenagenda.gr o πρόεδρος του Ομίλου Loutraki Dive Club, Νίκος Μπαουράκης.

Δυστυχώς, ακόμη και ό,τι περισσέψει μετά το φαγητό, οι ασυνείδητοι προτιμούν να το πετάξουν μέσα στη λίμνη, όπως πλαστικά πιρούνια, φλυτζάνια και πιάτα.

9 10

«Μας προκαλεί θλίψη η εικόνα του βυθού την οποία έχουμε μετατρέψει σε χωματερή. Χρειάζεται να προστατέψουμε λοιπόν αυτή την περιοχή και να σταματήσουμε να την ρυπαίνουμε», υπογράμμισε ο κ. Μπαουράκης.

Στα πλαίσια του Adopt a dive site της Project Aware, ο Όμιλος Αυτοδυτών Λουτρακίου υιοθέτησε την Λίμνη Βουλιαγμένη και πραγματοποιούν καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα.

Το δύσκολο έργο τους στηρίζουν ο Δήμος Λουτρακίου, ο εξωραϊστικός σύλλογος Λίμνης Ηραίου αλλά και καταδυτικά κέντρα της περιοχής.

3 4 5 6 7 8

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση