Τενάγη Φιλίππων: Όταν τα χωράφια «σκίζονται» στα δύο (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Κυρίως σε περιόδους ξηρασίας, στα Τενάγη Φιλίππων, στην Καβάλα, τα εδάφη, κατά τη συντριπτική τους πλειοψηφία καλλιεργήσιμα, σχίζονται στη μέση. Το φαινόμενο της συνίζησης βρίσκεται σε εξέλιξη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, και προκαλεί μεγάλη εντύπωση στους κατοίκους της περιοχής.

1

Πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης, καθώς έχει κάποιες ιδιαιτερότητες στο πέρασμα των δισεκατομμυρίων ετών.

Ο συγκεκριμένος τυρφώνας, που οι αγρότες της περιοχής αποκαλούν «Βάλτα», είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης. «Τα "σχισίματα" του εδάφους προκαλούνται λόγω της οξείδωσης της οργανικής ύλης. Από την κατακρήμνιση, το επίπεδο του εδάφους έχει πέσει μέχρι τα 9 μέτρα», επισήμανε στη Greenagenda.gr o πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης.

2

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής, το οποίο είναι μοναδικό σε όλη τη χώρα, είναι ότι η άρδευση των καλλιεργειών δεν γίνεται επιφανειακά, αλλά από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο.

«Στη συγκεκριμένη περιοχή, οι καλλιέργειες έχουν τις μεγαλύτερες αποδόσεις εξαιτίας του υψηλού ποσοστού της οργανικής ουσίας», ανέφερε ο κ. Μυστακίδης.

Η λεκάνη τεναγών και ο χάρτης προσανατολισμού

Η λεκάνη τεναγών και ο χάρτης προσανατολισμού

Η λίμνη που υπήρχε στην περιοχή αποξηράνθηκε πριν από περίπου 80 χρόνια. Η ενδοηπειρωτική λεκάνη Δράμας-Φιλίππων σχηματίστηκε κατά το Ανω-Μειόκαινο μέχρι Κατω-Πλειόκαινο από την τεκτονική βύθιση τμήματος της κρυσταλλοσχιστώδους μάζας της Ροδόπης.

4

Το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές δράσεις για την παύση της καύσης των καλαμιών και την ευαισθητοποίηση του αγροτικού κόσμου για τις δυσμενείς επιπτώσεις που έχει η καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών στην υγεία του εδάφους και το περιβάλλον.

5

Πανοραμική άποψη των πλημμυρισμένων εκτάσεων των Τεναγών, από το Παγγαίο Όρος

Προετοιμάζει, μάλιστα, μια διεπιστημονική επιτροπή της οποίας τα συμπεράσματα θα παρουσιαστούν τον Οκτώβριο και θα αφορούν τα αναγκαία μέτρα  της αντιμετώπισης των προβλημάτων στα Τενάγη των Φιλίππων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

Αφήστε μια απάντηση