Μπουτάρης από ΔΕΘ: Στόχος η ανακύκλωση των μισών απορριμμάτων έως το 2020 (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Υπό το βλέμμα ενός σιδερένιου αλόγου, που κατασκευάστηκε από παλαιά μέταλλα, έγιναν χθες τα εγκαίνια του περιπτέρου του Δήμου Θεσσαλονίκης για την Ανακύκλωση και το Αστικό Περιβάλλον, στην 81η ΔΕΘ από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Ο Γιάννης Μπουτάρης κάλεσε τους δημότες να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση καθώς, όπως είπε, «στόχος είναι μέχρι το 2020 να φτάσουμε το 50% στα ανακυκλώσιμα υλικά».

«Σήμερα δεν φτάνουμε το 15% οπότε έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Πρέπει και οι πολίτες όμως να αντιληφθούν τη σημασία της ανακύκλωσης», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

5

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται να δημιουργηθεί σύντομα ένας ελαιώνας στο πάρκο Γαλοπούλου, στην περιοχή της Ξηροκρήνης.

Εκτιμάται ότι εκεί, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αναμένεται να φυτευτούν περισσότερες από εκατό ελιές στον χώρο της Β' δημοτικής κοινότητας.

Η δημιουργία του αποτελεί συνέχεια της ιδέας του αστικού αμπελώνα στην περιοχή του Καυταντζογλείου όπου σε λίγες ημέρες αναμένεται να γίνει ο ετήσιος τρύγος.

4

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς έκανε λόγο για στοχευμένη πολιτική με επίκεντρο την ανάπτυξη της ανακύκλωσης.

«Πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές μας μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων αλλά και το Τοπικό και Περιφερειακό Σχέδιο, επομένως πρέπει να αλλάξουμε και εμείς τις πολιτικές μας. Ακόμη, χρειάζεται να ενθαρρύνουμε τους πολίτες για να διπλασιάσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης. Ο ΣΜΑ περιέρχεται στο ΦΟΔΣΑ και με τη λειτουργία του στη Νέα Ευκαρπία θα πάμε σε ποιοτικές και ποσοτικές μεταβολές».

Παράλληλα, ο κ. Παππάς συνεχάρη τις αρμόδιες υπηρεσίες και διευθύνσεις της αντιδημαρχίας. «Πρέπει να πω ένα εύγε προς όλους για τη συντονισμένη προσπάθεια», είπε.

Η εκπρόσωπος του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων Ελένη Τασοπούλου, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κοζάνης, ανέφερε ότι, από τα εννέα ιδρυτικά, τα μέλη σήμερα ανέρχονται σε 21.

6

«Μέσα από τη δικτύωση μπορούμε πραγματικά να διεκδικήσουμε περισσότερα και μάλιστα συλλογικά», είπε η κα. Τασοπούλου.

Η κα. Τασοπούλου παρουσίασε τις δράσεις που έγιναν την τελευταία διετία κατά την οποία προεδρεύει ο Δήμος Κοζάνης.

Ακόμη, κάλεσε όλους τους δήμους - μέλη του δικτύου να παραβρεθούν τον ερχόμενο Μάρτιο στην ημερίδα που διοργανώσουν ο Δήμος Κοζάνης και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, οι αντιδήμαρχοι Έλλη Χρυσίδου, Καλυψώ Γούλα και αρκετός κόσμος.

7 8

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση