Ζάγκας: Τα δάση μας θα εξαφανιστούν χωρίς πρόληψη και επιτήρηση

του Νίκου Αβουκάτου

«Είναι τεράστια η ζημιά του δάσους αλλά και των εδαφών στη Θάσο», επισήμανε στη Greenagenda.gr o Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ και Διευθυντής Εργαστηρίου Δασοκομίας.

«Φοβάμαι ότι θα χαθούν σημαντικές εκτάσεις εδάφους με τις πρώτες βροχές για αυτό και πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Δυστυχώς, γινόμαστε πιο φτωχοί με την καταστροφή  των οικοσυστημάτων μας», υπογράμμισε ο κ. Ζάγκας.

Για ακόμη μια φορά ο κ. Ζάγκας αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης. «Η πρόληψη δεν μας απασχολεί καθόλου, τα τελευταία χρόνια δεν δίνουμε μεγάλη έμφαση. Θα το επαναλάβω ότι χρειάζεται άμεσα ένα δίκτυο πρόληψης αλλά και της επιτήρησης των δασών τις επικίνδυνες ημέρες. Είναι άξιο απορίας σε περίοδο κρίσης να μην ξοδεύουμε λιγότερα χρήματα  για την πρόληψη, άλλα να δαπανούμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών».

Μίλησε, μάλιστα, και για την εγκατάλειψη που παρουσιάζεται στα πυροφυλάκια της χώρας. «Αγωνιώ για το μέλλον των δασών μας. Όλα είναι έτοιμα να καούν. Σίγουρα η έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς είναι καθοριστική για την επέμβαση και κατάσβεση της φωτιάς. Αυτό μάλλον δεν έγινε στην πυρκαγιά της Θάσου, καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Μπορούσαμε να προλάβουμε τη φωτιά. Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό στα δάση μας. Υπάρχουν πυροφυλάκια που έχουν εγκαταλειφθεί. Τις περασμένες δεκαετίες υπήρχαν πυροφύλακες και σήμερα δεν υπάρχουν ούτε οχήματα αλλά και καύσιμα για την πρόληψη».

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάγκας είχε μιλήσει πριν λίγο καιρό στη Greenagenda.gr για τον σημαντικό πολυλειτουργικό ρόλο των δασών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση