Έτσι βίωσαν οι εθελοντές διασώστες τη μάχη με τις φλόγες στη Θάσο (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

Το χρονικό της μεγάλης καταστροφής του πευκοδάσους της Θάσου, από την πύρινη λαίλαπα που έπληττε το νησί για περισσότερες από τέσσερις ημέρες, εξιστορεί στη Greenagenda.gr ο αντιπρόεδρος της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας, Νίκος Σαμπρής.

«Σάββατο πρωί, επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο ΓΓΠΠ Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και γύρω στις 09:30  μας έθεσε σε επιφυλακή λέγοντας ότι έχουμε 4 εστίες φωτιάς από κεραυνούς που μαίνονταν ανεξέλεγκτες. Σε επόμενη επικοινωνία μάς ζήτησε να μεταβούμε στο νησί και να συναντηθούμε το μεσημέρι στον Πρίνο, στο κέντρο επιχειρήσεων», λέει αρχικά o Νίκος Σαμπρής.

1

Συνολικά 14 μέλη της ΔΟΚ (Διασωστικής Ομάδας Καβάλας) βρέθηκαν στο νησί με το επιχειρησιακό όχημα του συλλόγου και ακόμη 3 ιδιωτικά.

«Οι καιρικές συνθήκες το Σάββατο δεν ήταν καλές, δυνατοί ΒΑ άνεμοι οι οποίοι κατά την εκτίμηση των αρχών ξεπερνούσαν κατά ριπές τα 6-7 και 8 μποφόρ. Φτάσαμε στον Πρίνο όπου σε σύντομη σύσκεψη με τους υπευθύνους λάβαμε την οδηγία να ακολουθήσουμε και να υποστηρίξουμε όχημα της ΠΥ που θα μετέβαινε στα ορεινά του Πρίνου μετά το χωριό Καζαβίτι και προς το μοναστήρι του Αγ. Παντελαιήμωνα για να ανακόψουμε το εκεί μέτωπο της φωτιάς. Περνώντας από τα χωριά Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι ήρθαμε αντιμέτωποι με εικόνες απόλυτης καταστροφής αφού η φωτιά περνούσε μέσα από τα χωριά καίγοντας περισσότερα από 10 συνολικά σπίτια (όπως μάθαμε αργότερα) ενώ ευτυχώς οι κάτοικοι είχαν ήδη απομακρυνθεί».

3

Ο κ. Σαμπρής μάς περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούσαν στο νησί. «Όταν φτάσαμε ψηλότερα πηγαίνοντας προς το μοναστήρι η κατάσταση στο σημείο ήταν το ίδιο δύσκολη με τα υπόλοιπα μέτωπα καθώς επρόκειτο για δασική έκταση με απότομες κλίσεις. Η φωτιά ήταν επικόρυφη και έκαιγε με μεγάλη ένταση. Οι ριπές ανέμου αναζωπύρωναν τη φωτιά μεταφέροντάς την ταχύτατα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που πραγματικά μας πλησίασε πολύ, μια στιγμή μάλιστα μας έφτασε απότομα στο 1 μέτρο. Η μορφολογία του εδάφους στο νησί της Θάσου είναι καθαρά ορεινή με πλούσια βλάστηση. Καθώς λοιπόν είχαμε ανομβρία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα όλα αναφλέγονταν ταχύτατα. Στην προσπάθειά μας λοιπόν αυτή, κατόπιν εντολής του τοπικού αξιωματικού ΠΥ και σε συνεργασία με το πλήρωμα του οχήματος ΠΥ που ακολουθήσαμε (κλιμάκιο Σερρών), δημιουργήσαμε μια αντιπυρρική ζώνη αποψιλώνοντας μια πλαγιά για να ανακόψουμε το συγκεκριμένο μέτωπο. Αυτό και κάναμε για τις επόμενες 4-5 ώρες και από ό,τι φάνηκε τελικά με επιτυχία, ενώ παράλληλα βοηθούσαμε το πλήρωμα της ΠΥ στην κατάσβεση εστιών ρίχνοντας νερό με τις εγκαταστάσεις του οχήματος. Αργότερα και εφόσον είχε βραδιάσει για τα καλά (μετά τις 21:00) ο αέρας έπεσε, η ζώνη λειτούργησε, επιτρέποντας έτσι τον έλεγχο του μετώπου. Πρέπει εδώ να τονίσω τη σημαντικότητα του έργου των 9 εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, αεροπλάνα καναντέρ πετζετέλ και ελικόπτερα, που δρούσαν όλη την διάρκεια της ημέρας. Αν δεν υπήρχαν αυτά ακόμη θα έκαιγε η φωτιά. Αφήσαμε λοιπόν στο σημείο το όχημα με το πλήρωμα της ΠΥ και επιστρέψαμε στον Πρίνο να ξεκουραστούμε μια ώρα και να λάβουμε νέες οδηγίες. Τότε μας ανέθεσαν να μεταβούμε στο κέντρο υγείας του Πρίνου που βρίσκεται στα όρια του χωριού και το πλησίαζε καθοδικά ένα μέτωπο φωτιάς για να το περιφρουρήσουμε, αναπτύσσοντας εκεί εγκατάσταση σωληνώσεων πυρόσβεσης υποστηρίζοντας το εκεί πλήρωμα οχήματος ΠΥ. Έτσι μείναμε μέχρι το επόμενο πρωινό στο κέντρο υγείας ασφαλίζοντας το χώρο. Την Κυριακή επιχειρούσαν στον ουρανό της Θάσου 15 εναέρια μέσα ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες από όλη σχεδόν την Ελλάδα έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό κινδυνεύοντας πολλές φορές να αποκλεισθούν από τα πύρινα μέτωπα», λέει και συνεχίζει:

4

«Στη συνέχεια αναχωρήσαμε παίρνοντας νέες οδηγίες να μεταβούμε στο χωριό Μαριές για να περιμένουμε εκσκαφέα που θα άνοιγε δρόμο περιμετρικά του χωριού για να αναπτυχθούν εκεί εγκαταστάσεις σωληνώσεων για να περιφρουρήσουμε το χωριό από τα δύο μέτωπα που το πλησίαζαν βόρεια & νότια. Εκεί παραμείναμε μέχρι αργά το μεσημέρι περιμένοντας όμως χωρίς αποτέλεσμα διότι το όχημα δυσκολευόταν να προσεγγίσει το σημείο λόγο του στενού οδικού δικτύου. Κάποια στιγμή αργότερα πήραμε αποδέσμευση για να επιστρέψουμε στην Καβάλα καθώς θα μας αντικαταστούσε άλλη ομάδα εθελοντών. Επιστρέψαμε το απόγευμα της Κυριακής στην Καβάλα».

Η εμπειρία αυτή ήταν, αναπόφευκτα, πολύ μεγάλη για τα μέλη της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας.

5

«Είναι αλήθεια ότι στα 12 χρόνια ύπαρξης του συλλόγου μας και έπειτα από περισσότερες από 60 δασικές πυροσβέσεις στις οποίες έχουμε συνδράμει την ΠΥ, η πυρκαγιά αυτή της Θάσου φέτος ήταν η μεγαλύτερη, πολυπλοκότερη και πιο επικίνδυνη που έχουμε αντιμετωπίσει ως εθελοντές διασώστες. Μπορώ να πω όμως ότι η συνεχής εκπαίδευσή μας και η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει μας επιτρέπουν πλέον να είμαστε περισσότερο αποτελεσματικοί και ασφαλείς παράλληλα».

6

Στη Θάσο έγιναν στάχτη περίπου 140.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής γης, ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Δυστυχώς, όμως, μεγάλο μέρος της τοπικής πανίδας, μελίσσια αλλά και μαντριά, χάθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

7

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση