του Δημήτρη Διαμαντίδη
Αγροδιατροφικές συμπράξεις έχουν δημιουργηθεί πολλές σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας, αλλά σαν της Κρήτης δεν έχει.
Ο λόγος είναι απλός και προφανής: 450 προϊόντα διατροφής με το σήμα «Κρήτη», 40 χώροι μαζικής εστίασης με το σήμα «Κρητική κουζίνα» και 5 μπακάλικα με το σήμα «Κρητικό μπακάλικο».
Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης αποτελεί το βασικό εργαλείο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του αγροδιατροφικού τομέα στο νησί.
Εκτός από τον βασικό εταίρο που είναι η Περιφέρεια Κρήτης, στην εταιρεία συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα της Κρήτης, επιμελητήρια, ομάδες παραγωγών και ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών.
Οι βασικοί άξονες στους οποίους δραστηριοποιείται είναι:
- Υποστήριξη της στρατηγικής ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της Κρήτης, καθώς και της διαχείρισης του «Καλαθιού Προϊόντων της Κρήτης» και προσανατολισμός των παραγωγών.
- Δημιουργία προδιαγραφών για την πιστοποίηση των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο καλάθι της Περιφέρειας με το εμπορικό σήμα «ΚΡΗΤΗ», ενισχύοντας την ποιοτική τους ταυτότητα και την εμπορική τους αξία στις αγορές εντός και εκτός του Νησιού. Μετά την εφαρμογή των προτύπων και την πιστοποίηση των επιχειρήσεων, ακολουθεί η προβολή και η προώθηση τους στις αγορές εντός και εκτός της χώρας. Η διαδικασία αυτή προστατεύει αλλά και στηρίζει την προστιθέμενη αξία των ποιοτικών προϊόντων, που πληρούν τις προδιαγραφές του σήματος.
Τα οφέλη της πιστοποίησης των τοπικών προϊόντων του νησιού με το σήμα «ΚΡΗΤΗ» είναι η:
– Ενιαία προώθηση των πιστοποιημένων προϊόντων και επιχειρήσεων
– Διαφοροποίηση τους ως ποιοτικά προϊόντα της Κρήτης στα ράφια των αγορών
– Άμεση προβολή τους μέσω του Κέντρου Κρητικής Γαστρονομίας, του Κρητικού Μπακάλικου και των πιστοποιημένων επιχειρήσεων εστίασης.
– Ενσωμάτωση των πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων στις τουριστικές υπηρεσίες και διασύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό.
Οι ομάδες προϊόντων που πιστοποιούνται είναι οι εξής:
1) Νωπά φυτικά προϊόντα,
2) Νωπά ζωικά προϊόντα (γάλα, κρέας, μέλι, αυγά, σαλιγκάρια),
3) Μεταποιημένα φυτικά προϊόντα (ελαιόλαδο, κρασί, πετιμέζι, χαρουπόμελο, ελιές, πάστα ελιάς, τουρσί, σταφίδες, κ.α.)
4) Μεταποιημένα ζωικά προϊόντα (τυριά, γαλακτοκομικά, κρεατοσκευάσματα, προϊόντα με βάση το κρέας),
5) Μη εδώδιμα φυτικά προϊόντα,
6) Νερά και ποτά
7) Προϊόντα αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας,
8) Προϊόντα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής