Θερμική αξιοποίηση αποβλήτων για λιγότερα σκουπίδια στις χωματερές

του Νίκου Αβουκάτου

Ένα καινοτόμο σύστημα διαχείρισης υπολείμματος των απορριμμάτων παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα με θέμα: «Παρουσίαση Καινοτόμων Τεχνολογιών - Λύσεων για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Κ. Μακεδονία», στο πλαίσιο της συμμετοχής του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας στην 81η ΔΕΘ.

Παρουσία εκπροσωπών της τοπικής αυτοδιοίκησης, μηχανολόγων-μηχανικών και επιχειρηματιών, οι υπεύθυνοι μιας καναδογερμανικής εταιρείας εξήγησαν τους τρόπους που «όλα γίνονται σε ένα σημείο» με το σύστημα τεχνολογίας μεγίστης απόδοσης που συνδυάζει τη μηχανική, βιολογική και θερμική επεξεργασία με πρωτοπόρες μεθόδους για ένα χαμηλότερο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων.

Αναλυτικά παρουσιάστηκαν στο κοινό τα πέντε στάδια που γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων και η θερμική τους αξιοποίηση με σκοπό να εξασφαλιστεί ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμες ύλες, οικονομικό όφελος -  νέες θέσεις εργασίας αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος.

33

Η βάση αξιοποίησης λειτουργεί σε μια έκταση στα γαλλογερμανικά σύνορα όπου λειτουργούσε ένας ΧΥΤΑ. Με την αξιοποίηση του, μετατράπηκε σε μια υπερσύγχρονη μονάδα βιολογικής επεξεργασίας, παραγωγής βιοαέριου με σχεδόν μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Με τη βιολογική ξήρανση, το υλικό που παράγεται από τα απορρίμματα αποθηκεύεται για τρία χρόνια, υποστήριξαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας.

Τα δείγματα του υλικού βρίσκονταν σε πλαστικά δοχεία και, μάλιστα, πολλοί από τους παρευρισκόμενους  ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν για την ενεργειακή τους αξία.

11

Ακόμη, η θερμική επεξεργασία μετατρέπει απόβλητα που θα κατέληγαν στη χωματερή σε ενέργεια και αδρανή προσμίγματα για οδοποιία.

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο γίνεται επανάκτηση του νερού για χρήση άρδευσης, αλλά και υγρού λιπάσματος.

Ο Μιχάλης Γεράνης, πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι «ο χρόνος πιέζει και πρέπει όλοι, κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση να βιαστούμε προκειμένου να προλάβουμε τις προθεσμίες για την εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας όλων μας με κύριο άξονα την επανεκπαίδευση των πολιτών πάνω στις αρχές της κοινωνίας των μηδενικών αποβλήτων και αυτό πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα, από τους χώρους δουλειάς των ενηλίκων μέχρι το νηπιαγωγείο».

22

Ακόμη, ο κ. Γεράνης επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα να μη βλέπουμε δαίμονες στις νέες τεχνολογίες για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να κάνουμε το μεγάλο βήμα και στην ενεργειακή αξιοποίησή τους. Θέλουμε η Κεντρική Μακεδονία να είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν τις προθέσεις της σε ό,τι αφορά το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να προωθηθεί ταχύτατα η κατασκευή της ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων που ετοιμάζει ο Σύνδεσμος ΦοΔΣΑ για την Κ. Μακεδονία ενώ τόνισε ότι «πρέπει να τεθούν στο περιθώριο όλες εκείνες οι αυτοδιοικητικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων».

Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε, ακόμη, ότι «δεν είναι δυνατόν να θάβουμε τα σκουπίδια, αλλά θα πρέπει να μιλάμε για επανάκτηση, πιο ολοκληρωμένη ανακύκλωση και γιατί όχι και για ενεργειακή αξιοποίηση για τη παραγωγή ενέργειας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση