Σχέδιο δράσης του Καρμένου Βέλα για τη βιωσιμότητα της αλιείας στη Μεσόγειο

«To 93% των αλιευτικών αποθεμάτων υφίστανται υπερεκμετάλλευση στη Μεσόγειο» επεσήμανε ο Καρμένου Βέλα, ευρωπαίος επίτροπος για το περιβάλλον ,τη θαλάσσια πολιτική και την αλιεία.

«Η σχεδόν ολοκληρωτική συρρίκνωση διακινδυνεύει το ένα τέταρτο του εκατομμυρίου των άμεσων θέσεων εργασίας στη Μεσόγειο. Για να αντιστραφεί αυτή η τάση και να κινηθεί η αλιεία σε τροχιά βιωσιμότητας εργαζόμαστε για να τεθούν σε εφαρμογή δύο μακροπρόθεσμα σχέδια διαχείρισης στην Αδριατική και τη Δυτική Μεσόγειο με σκοπό τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση όσο το δυνατόν συντομότερα» τόνισε ο κ. Βέλα.

Και υπογράμμισε ότι «είμαστε σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη μας να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους τα εθνικά μέτρα για να σταματήσει η κατάρρευση των αποθεμάτων.

Ο κ. Βέλα επαίνεσε την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με τις γαλλικές αρχές να εφαρμόσουν, από κοινού με τους Ισπανούς ομολόγους τους, τα νέα μέτρα διαχείρισης για μπακαλιάρου στον Κόλπο του Λέοντα.

«Πρέπει επίσης να κάνουμε περισσότερα για να ορίσουν θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στη Μεσόγειο και την επίτευξη των κοινών μας στόχων του 10% των θαλάσσιων υδάτων που χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενες περιοχές. Και οι περιοχές που ήδη υπάρχουν πρέπει φυσικά να γίνει σωστή διαχείριση. Ακόμη,  πρέπει να κάνουμε περισσότερα για την καταπολέμηση της η παράνομη λαθραία και άναρχη  αλιεία.  Ένα περιφερειακό σχέδιο δράσης κατά της παράνομης λαθραίας και άναρχης αλιείας  αναπτύσσεται στο πλαίσιο της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο. Και είμαστε επίσης την ενίσχυση των δράσεων συνεργασίας με τρίτες χώρες ώστε να αναβαθμίσουν τις ικανότητές τους για τον έλεγχο και την επιβολή, στο πλαίσιο της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση