26η Agrotica: Έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Για σημαντικό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας που έχει να κάνει με το μέγεθος της και τη μικρή συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, σε σχέση με άλλες Ευρωπαικές χώρες, έκανε λόγο από το βήμα του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Αgrotica ο κ. Αναστάσιος Χανιώτης, Director European Commission στη Γενική Διεύθυνση Αgriculture and Rural Development.

Ο κ. Χανιώτης τόνισε ότι χωρίς πρωτοβουλίες δεν υπάρχει περίπτωση ένας τομέας με μικρούς παραγωγούς να είναι ανταγωνιστικός, ενώ επισήμανε με νόημα πως κανείς δεν περιμένει από την Ελλάδα να ταΐσει τον κόσμο και για αυτό η χώρα μπορεί να επιλέξει εκείνες τις αγορές που θα προσθέσουν αξία στα προϊόντα της.

«Ο καλύτερος τρόπος για να δουν οι Έλληνες παραγωγοί τι πρέπει να κάνουν είναι να ψάξουν να βρουν δίπλα τους κάτι καινοτόμο το οποίο δουλεύει» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ωστόσο σημείωσε πως παρόλα αυτά ο αγροτικός είναι ο μόνος κλάδος της χώρας που έχει σταθερή αύξηση του εισοδήματος τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγρότες δεν έχουν προβλήματα ή ότι η αύξηση είναι η ίδια για όλους.

«Υπάρχει δυναμισμός στην ελληνική γεωργία και στο εξωτερικό βλέπουμε πλέον ελληνικά αγροτικά προιόντα πιο πολύ σε σχέση με παλαιότερα» είπε και πρόσθεσε πως στην Ελλάδα χρειάζεται ένα σύστημα παροχής συμβουλών στους παραγωγούς, που θα τους καλύπτει για τα πρακτικά προβλήματα τους, αλλά θα τους μεταδίδει και τη νέα γνώση που προκύπτει από την έρευνα και την καινοτομία.

Αναφερόμενος στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), υπογράμμισε ειδικά για την Ελλάδα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως η κατεύθυνση της ΚΑΠ δεν ήταν ποτέ πάρτε τα λεφτά και μην κάνετε τίποτε, αλλά πάρτε τα λεφτά και αξιοποιήστε τα για να κάνετε επενδύσεις.

Όσον αφορά γενικότερα το μέλλον της ΚΑΠ ιδιαίτερα για το χρονικό διάστημα μετά το έτος 2020, ο κ. Χανιώτης εμφανίστηκε προβληματισμένος λέγοντας πως αυτή η συζήτηση θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς θα υπάρξει πολύ μεγάλη πίεση προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα γιατί δίνονται οι επιδοτήσεις ή γιατί στηρίζουμε μία ολόκληρη βιομηχανία με αυτό τον τρόπο.

diaf

«Η ενίσχυση στους παραγωγούς θα εξακολουθήσει να ισχύει, αλλά οι υποχρεώσεις των παραγωγών θα είναι πιο συνδεδεμένες με το περιβάλλον και τον τρόπο παραγωγής» είπε και κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί και να ενισχυθεί ένας ενάρετος κύκλος έρευνας, καινοτομίας και παροχής συμβουλών στους παραγωγούς.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση