του Νίκου Αβουκάτου
Σημαντικό αριθμό νέων αγροτών προσέλκυσε χθες η ημερίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμηση Ενέργειας με θέμα: «Φυτείες ξυλωδών ειδών μικρού περίτροπου χρόνου για παραγωγή βιομάζας και θερμικές χρήσεις», στο πλαίσιο της 26ης AGROTICA στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.
Στη Greenagenda.gr μίλησε ο Κωνσταντίνος Σπανός, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών για τη καλλιέργεια της Παυλώνιας και επεσήμανε τα σημαντικά στοιχεία που την χαρακτηρίζουν ως μια ενεργειακή φυτεία με προοπτικές για τον έλληνα αγρότη ή όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο φυτό.
Όπως τόνισε ο κ. Σπανός, «είναι καθοριστική η επιλογή του γενετικού υλικού και η σωστή φύτευση καθώς αποτελούν τους σημαντικούς παράγοντες και αυτό διότι η ταχεία αύξηση σε νεαρό στάδιο και το μικρό ποσοστό απωλειών είναι ουσιαστικά για την επιτυχία της φυτείας».
Η Παυλώνια καλλιεργείται για την παραγωγή βιομάζας και ξυλείας και έχει σημαντική εμπορική αξία. Με τις τιμές να κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 1500 ευρώ / κυβικό μέτρο, το ακαθάριστο εισόδημα ανά έτος και ανά στρέμμα θα μπορούσε να κυμαίνεται από 1800 έως 2.500 έως 9000 – 12.000 ευρω . Ένα επιπλέον συμπληρωματικό εισόδημα θα μπορούσε να αποκτάται από τη διάθεση του ξύλου των κλάδων όπως ξυλώδης βιομάζα που συνήθως εκτιμάται στα 100 κιλά αν δένδρο ηλικίας 8-10 ετών.
«Ως μια ενεργειακή φυτεία το ξύλο της Παυλώνιας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη σε μορφή πέλλετς/μπρικέτες αλλά και για οικιακές ανάγκες θέρμανσης», ανέφερε ο κ. Σπανός.
Μια λύση κατά της ανεργίας
«Η καλλιέργεια της μπορεί να έχει και οφέλη στο θέμα της απασχόλησης» τόνισε ο κ. Σπανός, ένας αριθμός ατόμων θα μπορούσε να απασχοληθεί σε εργοστάσια αξιοποίησης βιομάζας.
Το ξύλο τη Παυλώνιας έχει εφαρμογή στην επιπλοποιεία, την ξυλογλυπτική και σε βιομηχανίες παραγωγής ξυλο-πλακών. «Οι φυτείες της Παυλώνιας θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα εθνικό ορθολογικό σύστημα επιδοτήσεων», υπογράμμισε ο κ. Σπανός.
Η Παυλώνια μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ασπίδα για την προστασία του περιβάλλοντος. «Οι βαθιές ρίζες του εμποδίζουν τη διάβρωση και την απογύμνωση του εδάφους. Ακόμη για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εδαφών ενώ μπορεί να προσφέρει τροφή για τις μέλισσες» σημείωσε ο κ. Σπανός.