Έλεγχοι της ΠΚΜ για την έντονη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

του Νίκου Αβουκάτου

Συνεργεία της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιούν αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τη δυτική Θεσσαλονίκη, μετά από τις συνεχιζόμενες καταγγελίες των κατοίκων για έντονη, αγνώστου προελεύσεως, δυσοσμία στην περιοχή. Το σοβαρό αυτό θέμα παρακολουθεί εδώ και μήνες με εκτενή ρεπορτάζ της η Greenagenda.gr.

«Λαμβάνουμε δεκάδες παράπονα λόγω της έντονης δυσοσμίας κάθε πρωί αλλά και βράδυ. Δυστυχώς οι σταθμοί μέτρησης δεν έχουν τη δυνατότητα να καταγράψουν τις οσμές για αυτό και δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τον υπεύθυνο. Προσπαθούμε με τους ελέγχους μας να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, να εντοπίσουμε την πιθανή πηγή ρύπανσης», επισήμανε ο Κώστας Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συνεργεία ενδεχομένως να δυσκολευθούν στον εντοπισμό της πηγής ρύπανσης και αυτό γιατί οι έλεγχοι είναι «τυφλοί», διότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ έχει υποβάλλει πρόταση στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την εγκατάσταση ενός σταθμού μέτρησης, με στόχο, κυρίως, την ταυτοποίηση των θειούχων ενώσεων αλλά και τον εντοπισμό των πηγών της ρύπανσης.

«Η μακροχρόνια έκθεση των πολιτών στις ενώσεις είναι επιβλαβής για τη δημόσια υγεία», τόνισε στη Greenagenda.gr η Κωνσταντινή Σαμαρά, Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, διευθύντρια του εργαστηρίου ελέγχου ρύπανσης Περιβάλλοντος.

Όπως είπε η ίδια, «πιθανές πηγές μπορεί να είναι οι βιομηχανικές – βιοτεχνικές δραστηριότητες, η λάσπη του βιολογικού καθαρισμού ακόμη και οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Χρειάζεται όμως ο απαραίτητος εξοπλισμός αλλά και ένας ειδικός ανιχνευτής για την μέτρηση ενώσεων. Η πρόταση του Πανεπιστημίου περιλαμβάνει δυο εναλλακτικές λύσεις αλλά δεν υπάρχει απάντηση μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. Θεά Καφροδίτη 22 Σεπτεμβρίου, 2016 at 11:16 Απάντηση

    Τι υποκρισία είναι αυτή, η δυσοσμία είναι μόνιμο φαινόμενο, τόσο μόνιμο που όλοι νομίζαμε πω οφείλετε στα βρώμικα νερά που χρησιμοποιεί ο δήμο για να ποτίσει το γκαζόν…Αλλά έχει παραγίνει το κακό. Ο Δημός Θεσσαλονίκης έχει ξεχάσει την περιοχή γύρω από εκείνο το σημείο.

Αφήστε μια απάντηση